Σάββατο 27 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οι νέοι απαιτούν σταθερή δουλιά

Την πλήρη αποτυχία των προγραμμάτων κατάρτισης και επιμόρφωσης που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση δήθεν για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ομολογούν οι νέοι εργαζόμενοι και άνεργοι, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε χτες στη ΓΣΕΕ, σε ημερίδα με τίτλο «Ανάγκες και κίνητρα για κατάρτιση και επιμόρφωση».Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και το Κέντρο Εκπαιδευτικής Ερευνας του υπουργείου Παιδείας.

Παρόλο που διάφοροι ομιλητές στάθηκαν στα «τεχνικά» προβλήματα των προγραμμάτων, κυριάρχησε η απαίτηση των νέων για μόνιμη και σταθερή εργασία. Οι νέοι αντιμετωπίζουν τα προγράμματα ως ευκαιριακή οικονομική λύση, όπως προκύπτει από την έρευνα που έκανε το Πανεπιστήμιο σε δείγμα 1.978 ανέργων, ηλικίας 18 - 29 ετών, κατά την περίοδο 1993-1997 και στην οποία καταγράφηκαν οι απόψεις ανέργων νέων για τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση μέσω των διαφόρων επιδοτούμενων προγραμμάτων.

Χαρακτηριστικές είναι οι απαντήσεις στο ερώτημα για «ποιο λόγο παρακολούθησαν το πρόγραμμα». Το 40,2% απαντάει ότι το παρακολούθησε γιατί ενδιαφερόταν μόνο για τα χρήματα, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό. Το 51,2% απαντάει ότι δεν τον ενδιέφερε το αντικείμενο του προγράμματος, ενώ μόνο το 38,9% για να αποκτήσει γνώσεις. Ενδιαφέρον έχει επίσης η απάντηση «γιατί δεν είχα τι άλλο να κάνω», την οποία έδωσε το 9,7% των ερωτηθέντων!

«Καταπέλτης» ήταν η απάντηση των ανέργων στο ερώτημα «ποιος ευθύνεται για το πρόβλημα της ανεργίας», όπου το 65,3% απάντησε ότι ευθύνεται το κράτος και 31,2% η εθνική πολιτική απασχόλησης!

Η Α. Ρομπόλη, λέκτορας του ΕΜΠ, αναφερόμενη στα αποτελέσματα της έρευνας, σημείωσε ότι το ποσοστό της ανεργίας (το διάστημα 1993-1997) των νέων ηλικίας 18-29 ετών με απολυτήριο λυκείου υπερβαίνει το 26%, ενώ έχει αυξηθεί η συμμετοχή των πτυχιούχων Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης στα διάφορα προγράμματα κατά 4%. Ο Γ. Τσιώλης,υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, σημείωσε ότι η συμμετοχή σε προγράμματα είναι ευκαιριακή και προσωρινή και ότι οι νέοι άνεργοι προτιμούν την πλήρη και σταθερή εργασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ