ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάη 2000
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Αναβολή των εκλογών για τεχνικούς λόγους

Προεκλογική συγκέντρωση του Ου. Τσάβες

Associated Press

Προεκλογική συγκέντρωση του Ου. Τσάβες
ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Αναβολή για ένα μήνα, των διπλών εκλογών που είχαν εξαγγελθεί για το Σαββατοκύριακο, Προεδρικών και γενικών, στη Βενεζουέλα για τεχνικούς λόγους, καθώς τόσο η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της χώρας, όσο και οι διεθνείς παρατηρητές από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, διαπίστωσαν ότι η προετοιμασία της ψηφοφορίας ήταν ελλιπής.

Μετά από αυτή τη διαπίστωση, η εκλογική αρχή της Βενεζουέλας κατέθεσε αίτηση στο δικαστήριο για αναβολή των εκλογών για ένα μήνα, ώστε να προετοιμαστεί το ηλεκτρονικό σύστημα μετάδοσης των αποτελεσμάτων και να συμπληρωθεί η εκτύπωση των ψηφοδελτίων, που δεν ήταν έτοιμα. Το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε την προσφυγή και ανακοίνωσε χτες επισήμως ότι οι εκλογές αναβάλλονται.

Αυτή καθ' αυτή η είδηση, δεν αποτελεί μείζον ζήτημα, αν δεν υπήρχαν τα παρασκήνια και τα παραλειπόμενα, καθώς η εκλογική αρχή κατηγόρησε ευθέως την αμερικανική εταιρία που έχει έδρα το Ομαχα της Νεμπράσκα, την «Ελέκτιον Σίστεμ Σόφτγουέαρ», για προσπάθεια «αποσταθεροποίησης» της εκλογικής διαδικασίας. Ενώ δύο εκπρόσωποι της εταιρίας που έφτασαν στη Βενεζουέλα για να «εξομαλύνουν» την κατάσταση, κατέφυγαν στην αμερικανική πρεσβεία λέγοντας ότι «κακοποιήθηκαν» από αστυνομικούς. Αμέσως μετά η αμερικανική πρεσβεία επέδωσε νότα διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Τελικά, ο Πρόεδρος Ούγο Τσάβες, παρέμβηκε λέγοντας ότι θα «αποδοθούν ευθύνες» σε όποιον έχει ευθύνες.

Ωστόσο, αυτό το επεισόδιο, απλώς αποτελεί μέρος του πολέμου που μαίνεται από την πρώτη μέρα εκλογής του Τσάβες και κατόπιν από τη συντριπτική επικράτηση του «Πατριωτικού Πόλου» που τον στηρίζει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις με κορυφαία την εκλογή για το Συνταγματικό Συμβούλιο της χώρας, τον περασμένο Ιούλη, που θα προχωρήσει στη ριζική μεταρρύθμιση του Συντάγματος της χώρας. Η εκλογική διαδικασία που αναβλήθηκε είναι μέρος των αλλαγών για «μια πιο δίκαιη και ισότιμη κοινωνία», όπου πλέον όλες οι αιρετές εξουσίες - ακόμη και του Προέδρου της χώρας παρότι είχε ακόμη τρία χρόνια μέχρι να ολοκληρώσει τη θητεία - θα έχουν νωπή τη λαϊκή ψήφο αλλά και θα αλλάξουν τη μορφή άσκησης της εξουσίας ώστε να απαλλαγούν από τη διαφθορά του παρελθόντος.

Στο μεταξύ, αυτή η αναβολή εντείνει την πολιτική όξυνση που επιχειρούν να επικρατήσει, μετά από μια φορτισμένη προεκλογική εκστρατεία όπου εκτοξεύτηκαν πλήθος κατηγορίες μεταξύ των υποψηφίων, τη στιγμή που σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει συσπειρωθεί γύρω από το πρόσωπο του πρώην Προέδρου Φρανσίσκο Αρίας Γκαρδένας. Ωστόσο, εκτιμάται ότι ο Πρόεδρος Τσάβες θα επανεκλεγεί στο ανώτατο αξίωμα, χωρίς δυσκολίες.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Πολύνεκρες συγκρούσεις μουσουλμάνων - χριστιανών

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Σφοδρές μαίνονται τις τελευταίες μέρες οι συγκρούσεις ανάμεσα σε φανατικούς μουσουλμάνους και χριστιανούς στο νησί Χαλμαχέρα της επαρχίας Βόρειας Μαλούκου, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 36 ατόμων και τον τραυματισμό περισσότερων από 70 άλλους μόνο μέσα στο τελευταίο 48ωρο!

Παρά τις αιματηρές συγκρούσεις, ο ταξίαρχος Μαξ Ταμαέλα, επικεφαλής των ινδονησιακών δυνάμεων στην επαρχία, υποστήριξε πως η κατάσταση στην απομακρυσμένη περιοχή Γκαλέλα του νησιού Χαλμαχέρα έχει «τεθεί υπό έλεγχο». Ο ίδιος πρόσθεσε πως αφορμή των συγκρούσεων του τελευταίου 48ωρου αποτέλεσε η εισβολή ένοπλων μουσουλμάνων εξτρεμιστών τα ξημερώματα της Πέμπτης στο χριστιανικό χωριό Μαμούγια.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως τα θύματα από τις θρησκευτικές συγκρούσεις στα νησιά της επαρχίας Μαλούκου, που έχουν ξεσπάσει εδώ και 16 μήνες, έχουν προκαλέσει το θάνατο περισσοτέρων των 2.500 ατόμων, ενώ μόνο μέσα στον τελευταίο μήνα έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 60 άτομα.

Και ενώ οι ταραχές εξελίσσονται σε ένα νησί που απέχει περίπου 2.500 χλμ. από την Τζακάρτα, το ίδιο 24ωρο, στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας αναμενόταν η έκδοση απόφασης από κυβερνητικούς και δικαστικούς αξιωματούχους σε σχέση με το εάν τελικώς θα μετακινηθεί σε άλλο μέρος ο 78χρονος πρώην δικτάτορας Σουχάρτο, προκειμένου να συνεχιστούν οι εισαγγελικές ανακρίσεις... Αφορμή για την πιθανή, όπως φαίνεται, μετακίνηση του Σουχάρτο αποτελούν οι κλιμακούμενες εδώ και μέρες συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς, φοιτητές και εργάτες, που διεκδικούν την άμεση παραπομπή του πρώην δικτάτορα σε δίκη.

ΓΑΛΛΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ
Κλείνουν σούπερ μάρκετ για αθέμιτο ανταγωνισμό

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Συντονισμένες εμφανίζονται οι δύο γειτονικές χώρες Γαλλία και Ισπανία στην αντιμετώπισή τους απέναντι στις γαλλικές εταιρίες «Carrefour» και «Promodes», αφού με διαφορά ωρών, και οι δύο κυβερνήσεις κατήγγειλαν τις εταιρίες για παραβίαση των κανόνων περί ανταγωνισμού από την «Carrefour» σε Ισπανία - Γαλλία.

Επόμενο βήμα της ισπανικής κυβέρνησης ήταν να απαιτήσει από τους ομίλους «Pryca» και «Continent», θυγατρικές των γαλλικών ομίλων «Carrefour» και «Promodes», να διακόψουν τη λειτουργία 12 υπερμάρκετ, τριών σούπερ μάρκετ και δύο αλυσίδων με είδη διατροφής. Την Πέμπτη εξάλλου, το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, απαίτησε από την «Carrefour» να αποχωρήσει από οκτώ υπερμάρκετ και 26 σούπερ μάρκετ στη Γαλλία, προκειμένου να αποκατασταθεί ο ανταγωνισμός σε ορισμένες ζώνες, μετά τη συγχώνευση της εταιρίας με την «Promodes».

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Υπαγωγή της κυβερνητικής πολιτικής σε αυτήν της ΕΕ...

ΣΟΦΙΑ .-

Με 189 ψήφους υπέρ και τρεις κατά, το βουλγαρικό Κοινοβούλιο ενέκρινε χτες τις θέσεις της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) για την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της ΕΕ, οι οποίες προβλέπουν την «εναρμόνιση» των πολιτικών της με την ΚΕΠΠΑ και, γενικώς, κάθε «γραμμή» που δίνει η ΕΕ!

Στο σχετικό κείμενο εκφράζεται η «προθυμία» της Βουλγαρίας να εναρμονίζει στο μέλλον την εξωτερική πολιτική της με τους βασικούς άξονες της κοινής πολιτικής των χωρών της ΕΕ. Η υποψηφιότητα της Βουλγαρίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ «εγκρίθηκε» επίσης.

«Μαζί με τη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η Δημοκρατία της Βουλγαρίας επιδιώκει ενεργά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση», αναφέρεται στην απόφαση, την οποία υποστήριξε και το αντιπολιτευτικό Σοσιαλιστικό Κόμμα - πλην τριών βουλευτών, ένας εκ των οποίων εξέφρασε από το βήμα την αντίθεσή του προς τη συμμαχία «επειδή είναι επιθετικός συνασπισμός - απομεινάρι ενός θλιβερού παρελθόντος».

Οι Βούλγαροι σοσιαλιστές υπερψήφισαν για πρώτη φορά απόφαση της Βουλής για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, γεγονός που ερμηνεύεται σαν έμπρακτη επιβεβαίωση της «νέας γραμμής», που χάραξε το ΒΣΚ στο συνέδριό του στις αρχές του Μάη... και επικρότησε ο πρωθυπουργός Ιβαν Κόστοφ.

ΙΡΑΚ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Σχέδιο κατά της λειψυδρίας, κατηγορώ κατά της Αγκυρας

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Σχέδιο αντιμετώπισης της λειψυδρίας που μαστίζει τη χώρα, κυρίως, εξαιτίας της παρεμπόδισης της φυσικής ροής των υδάτων του Ευφράτη και του Τίγρη από την Τουρκία, επεξεργάζεται η ιρακινή ηγεσία. Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του ιρακινού οργανισμού Υδάτων, Χουσεΐν Αμπντέλ Μουσίμ, στο άμεσο μέλλον, η Βαγδάτη θα παρουσιάσει και θα θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα επεξεργασίας και διανομής υδάτων που στοχεύει στην πλήρη καταπολέμηση της λειψυδρίας μέχρι το 2015.

Ο Μουσίμ επανέλαβε ότι η Αγκυρα, με τα υδροηλεκτρικά φράγματα που έχει κατασκευάσει στους δύο ποταμούς προκειμένου να ηλεκτροδοτήσει την Ανατολία, έχει προκαλέσει τη σημαντικότατη μείωση των υδάτων που φθάνουν, τελικά, στο Ιράκ. Ανάλογες κατηγορίες έχει εκφράσει, επανειλημμένως, και η Συρία. Από την πλευρά της, η τουρκική ηγεσία επιμένει ότι, τουλάχιστον, όσον αφορά στη Συρία, ο όγκος των υδάτων που φθάνει μέσω των δύο ποταμών αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Κι άλλη εισβολή στο Βόρειο Ιράκ!

ΤΟΥΝΤΣΕΛΙ.- Πληροφορίες αναφέρουν ότι για ακόμη μια φορά δυνάμεις του τουρκικού στρατού έχουν εισβάλει και επιχειρούν στο Βόρειο Ιράκ εναντίον Κούρδων ανταρτών, αλλά επισήμως διαψεύδονται, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Κατά τις πληροφορίες, που προέρχονταν από στρατιωτικές πηγές, η τελευταία επιχείρηση κατά των ανταρτών άρχισε πριν από τρεις μέρες και συμμετέχουν σ' αυτήν 3.000 έως 5.000 στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από ελικόπτερα. Εχουν διεισδύσει περίπου πέντε χιλιόμετρα μέσα στο ιρακινό έδαφος από την ανατολική άκρη των ιρακινών συνόρων.

Η τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ» έγραψε ότι τουλάχιστον 10 αντάρτες του PKK σκοτώθηκαν. Αξιωματούχοι του στρατού δεν επιβεβαίωσαν το δημοσίευμα αυτό, αλλά δήλωσαν ότι όπλα κατασχέθηκαν από βάσεις ανταρτών. Το Βόρειο Ιράκ ελέγχεται κυρίως από δύο αντίπαλες κουρδικές παρατάξεις, η μία από τις οποίες συχνά συνδράμει την Τουρκία σε επιθέσεις εναντίον βάσεων του PKK στην ορεινή περιοχή.

Η Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν ανέφερε την τουρκική εισβολή, αναφέροντας ότι 20 αντάρτες του PKK σκοτώθηκαν.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Πρόθυμη να εγκαταστήσει νέους πυραύλους των ΗΠΑ στα σύνορα με Συρία-Ιράν-Ιράκ

«Εχουμε βασικά θετική στάση στο αμερικανικό σχέδιο» του λεγόμενου «αμυντικού πυραυλικού συστήματος», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Ισμαήλ Τζεμ, στον απεσταλμένο της βερολινέζικης εφημερίδας «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (26/3) στη Φλωρεντία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικούς κυβερνητικούς κύκλους - προσθέτει ο απεσταλμένος - ο Τζεμ διαβεβαίωσε την Αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπράιτ ότι «η κυβέρνησή του θα εξετάσει σχετική ερώτηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ». Ο ανταποκριτής προσθέτει: «Το (αμερικανικό πυραυλικό) σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης θα μπορούσε να εγκατασταθεί στα σύνορα με τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν».

Επιπλέον, η τουρκική κυβέρνηση απαιτεί να συμπεριληφθεί στον κύκλο των κυβερνήσεων της ΕΕ που θα πάρουν τυχόν αποφάσεις για τον Καύκασο και τα Βαλκάνια, γιατί και οι δύο περιοχές βρίσκονται στη γειτονιά της Τουρκίας.

Ενας Τούρκος κυβερνητικός αντιπρόσωπος δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ότι «για την Τουρκία είναι αδύνατο να συζητήσει για την πολιτική του ΝΑΤΟ και της ασφάλειας, αν στο ίδιο τραπέζι κάθεται και αντιπρόσωπος της Κύπρου».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ