Σάββατο 27 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Αναβολή των εκλογών για τεχνικούς λόγους

Προεκλογική συγκέντρωση του Ου. Τσάβες

Associated Press

Προεκλογική συγκέντρωση του Ου. Τσάβες
ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Αναβολή για ένα μήνα, των διπλών εκλογών που είχαν εξαγγελθεί για το Σαββατοκύριακο, Προεδρικών και γενικών, στη Βενεζουέλα για τεχνικούς λόγους, καθώς τόσο η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της χώρας, όσο και οι διεθνείς παρατηρητές από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, διαπίστωσαν ότι η προετοιμασία της ψηφοφορίας ήταν ελλιπής.

Μετά από αυτή τη διαπίστωση, η εκλογική αρχή της Βενεζουέλας κατέθεσε αίτηση στο δικαστήριο για αναβολή των εκλογών για ένα μήνα, ώστε να προετοιμαστεί το ηλεκτρονικό σύστημα μετάδοσης των αποτελεσμάτων και να συμπληρωθεί η εκτύπωση των ψηφοδελτίων, που δεν ήταν έτοιμα. Το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε την προσφυγή και ανακοίνωσε χτες επισήμως ότι οι εκλογές αναβάλλονται.

Αυτή καθ' αυτή η είδηση, δεν αποτελεί μείζον ζήτημα, αν δεν υπήρχαν τα παρασκήνια και τα παραλειπόμενα, καθώς η εκλογική αρχή κατηγόρησε ευθέως την αμερικανική εταιρία που έχει έδρα το Ομαχα της Νεμπράσκα, την «Ελέκτιον Σίστεμ Σόφτγουέαρ», για προσπάθεια «αποσταθεροποίησης» της εκλογικής διαδικασίας. Ενώ δύο εκπρόσωποι της εταιρίας που έφτασαν στη Βενεζουέλα για να «εξομαλύνουν» την κατάσταση, κατέφυγαν στην αμερικανική πρεσβεία λέγοντας ότι «κακοποιήθηκαν» από αστυνομικούς. Αμέσως μετά η αμερικανική πρεσβεία επέδωσε νότα διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Τελικά, ο Πρόεδρος Ούγο Τσάβες, παρέμβηκε λέγοντας ότι θα «αποδοθούν ευθύνες» σε όποιον έχει ευθύνες.

Ωστόσο, αυτό το επεισόδιο, απλώς αποτελεί μέρος του πολέμου που μαίνεται από την πρώτη μέρα εκλογής του Τσάβες και κατόπιν από τη συντριπτική επικράτηση του «Πατριωτικού Πόλου» που τον στηρίζει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις με κορυφαία την εκλογή για το Συνταγματικό Συμβούλιο της χώρας, τον περασμένο Ιούλη, που θα προχωρήσει στη ριζική μεταρρύθμιση του Συντάγματος της χώρας. Η εκλογική διαδικασία που αναβλήθηκε είναι μέρος των αλλαγών για «μια πιο δίκαιη και ισότιμη κοινωνία», όπου πλέον όλες οι αιρετές εξουσίες - ακόμη και του Προέδρου της χώρας παρότι είχε ακόμη τρία χρόνια μέχρι να ολοκληρώσει τη θητεία - θα έχουν νωπή τη λαϊκή ψήφο αλλά και θα αλλάξουν τη μορφή άσκησης της εξουσίας ώστε να απαλλαγούν από τη διαφθορά του παρελθόντος.

Στο μεταξύ, αυτή η αναβολή εντείνει την πολιτική όξυνση που επιχειρούν να επικρατήσει, μετά από μια φορτισμένη προεκλογική εκστρατεία όπου εκτοξεύτηκαν πλήθος κατηγορίες μεταξύ των υποψηφίων, τη στιγμή που σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει συσπειρωθεί γύρω από το πρόσωπο του πρώην Προέδρου Φρανσίσκο Αρίας Γκαρδένας. Ωστόσο, εκτιμάται ότι ο Πρόεδρος Τσάβες θα επανεκλεγεί στο ανώτατο αξίωμα, χωρίς δυσκολίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ