Σάββατο 27 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ-ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Η παράταση του εμπάργκο δολοφονεί και εξαθλιώνει!
  • Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως παρατείνουν το εμπάργκο κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας για έξι μήνες επειδή το Βελιγράδι «παραμένει σημαντική απειλή για την... εθνική ασφάλεια»!
  • Εκθεση-«καμπάνα» της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ για δραματική επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης στη Σερβία

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Γιατί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, αποφάσισε την παράταση των κυρώσεων κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας για ένα ακόμη... εξάμηνο; Η εξήγηση που έδωσε χτες ο ίδιος, ανακοινώνοντας την απόφασή του σε επιστολή του προς το αμερικανικό Κογκρέσο, δεν ήταν παρά η ακόλουθη:«Η Γιουγκοσλαβία παραμένει μία σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ»...

Αν ο Πρόεδρος Κλίντον ήθελε να ακριβολογήσει, θα περιλάμβανε για μία ακόμη φορά στο «γνωστό ρεπερτόριο δαιμονοποίησης» άμεσες βολές κατά του ηγέτη αυτής της χώρας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς... Αυτή τη φορά το απέφυγε μια και οι συνειρμοί της δαιμονοποίησης της ομοσπονδιακής και σερβικής ηγεσίας φαίνεται πως πλέον... λειτουργούν «αυτόματα». Σύμφωνα λοιπόν με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Κλίντον αποφάσισε την παράταση του εμπάργκο κατά του Βελιγραδίου, δηλαδή την απαγόρευση των εξαγωγών προς τη Γιουγκοσλαβία και των εισαγωγών από Σερβία και Μαυροβούνιο, επειδή η πολιτική «κατάσταση (στη Γιουγκοσλαβία) εξακολουθεί να συνιστά μία ασυνήθιστη και σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια, τα συμφέροντα της εξωτερικής πολιτικής και την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών». Μοναδική «εξαίρεση» σ' αυτό το εμπάργκο που έχει επιβληθεί (και εφαρμόζεται και από την ΕΕ αλλά όχι και τον ΟΗΕ) αποτελούν τα αγροτικά προϊόντα, τα φάρμακα και ο ιατρικός εξοπλισμός - υπό τον όρο ότι δε θα χρησιμοποιούνται από τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση στρατιωτικών ή πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Οξεία η επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης στη Σερβία

Ομως, η καθαρή υποκρισία των ΗΠΑ με σκοπό τη συγκάλυψη του καταγεγραμμένου γεγονότος πως τα εμπάργκο δεν είναι παρά η συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα, συνέπεσε χτες με τη δημοσιοποίηση έκθεσης της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, η οποία δεν αποκαλύπτει παρά το αυτονόητο πως «η υγειονομική περίθαλψη στη Σερβία επιδεινώθηκε δραματικά εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων και... χρημάτων»!

«Οι εγκαταστάσεις παροχής υγειονομικής περίθαλψης είναι παλιές ή κατεστραμμένες, ο ιατρικός εξοπλισμός πολύ παλιός, άχρηστος η διαλυμένος», αναφέρεται στην έκθεση που στηρίζεται στις διαπιστώσεις από έρευνες που έγιναν σε 16 δήμους της Σερβίας. Μόνον από τα στοιχεία που καταγράφουν την υγειονομική κατάσταση της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, τους τελευταίους πέντε μήνες, «διαπιστώνεται αύξηση των κρουσμάτων άσθματος και των ασθενειών του αναπνευστικού στα παιδιά, αύξηση της θνησιμότητας και δραματικότατη μείωση των γεννήσεων».

Οπως εξηγεί η έκθεση της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, η «δραματικότερη μείωση (των γεννήσεων) αναφέρθηκε στις αρχές του 2000 και ερμηνεύεται ως αποτέλεσμα του φόβου για τις συνέπειες από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς και τη μόλυνση του περιβάλλοντος». Στην ίδια έκθεση παρατηρείται επίσης ότι το βιοτικό επίπεδο πολλών Σέρβων έχει μειωθεί σημαντικά, ως αποτέλεσμα «χρόνιας κακής οικονομικής διαχείρισης, διενέξεων, διεθνών κυρώσεων», ενώ, κατά συνέπεια, η εκπαίδευση και η κοινωνική πρόνοια αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ