Σάββατο 27 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Πρόθυμη να εγκαταστήσει νέους πυραύλους των ΗΠΑ στα σύνορα με Συρία-Ιράν-Ιράκ

«Εχουμε βασικά θετική στάση στο αμερικανικό σχέδιο» του λεγόμενου «αμυντικού πυραυλικού συστήματος», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Ισμαήλ Τζεμ, στον απεσταλμένο της βερολινέζικης εφημερίδας «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (26/3) στη Φλωρεντία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικούς κυβερνητικούς κύκλους - προσθέτει ο απεσταλμένος - ο Τζεμ διαβεβαίωσε την Αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπράιτ ότι «η κυβέρνησή του θα εξετάσει σχετική ερώτηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ». Ο ανταποκριτής προσθέτει: «Το (αμερικανικό πυραυλικό) σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης θα μπορούσε να εγκατασταθεί στα σύνορα με τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν».

Επιπλέον, η τουρκική κυβέρνηση απαιτεί να συμπεριληφθεί στον κύκλο των κυβερνήσεων της ΕΕ που θα πάρουν τυχόν αποφάσεις για τον Καύκασο και τα Βαλκάνια, γιατί και οι δύο περιοχές βρίσκονται στη γειτονιά της Τουρκίας.

Ενας Τούρκος κυβερνητικός αντιπρόσωπος δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ότι «για την Τουρκία είναι αδύνατο να συζητήσει για την πολιτική του ΝΑΤΟ και της ασφάλειας, αν στο ίδιο τραπέζι κάθεται και αντιπρόσωπος της Κύπρου».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ