ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάη 2000
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
Με «πνευματική ρομφαία» η επίθεση...

Βυζαντινό παρασκήνιο για τις δηλώσεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος φέρεται να  ασκεί κριτική στις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος

Παπαγεωργίου Βασίλης

Νέες διαστάσεις παίρνει το θέμα των αστυνομικών ταυτοτήτων, καθώς υπήρξε παρέμβαση και του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Ο πατριάρχης Βαρθολομαίος , για τους δικούς του λόγους, βρήκε την αφορμή να πάρει αποστάσεις από την ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, ασκώντας της έμμεση κριτική αλλά με σαφή αναφορά στο θέμα, και, παράλληλα, να στείλει μήνυμα υποστήριξης στους χειρισμούς της κυβέρνησης. Σε ομιλία του την Κυριακή στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης παρέπεμψε στη ρήση«απόδοτε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ». Ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «η Ορθόδοξος Εκκλησία δεν απειθαρχεί προς τους νόμους των κρατών, εντός των οποίων υπάρχουν τα μέλη αυτής».

Οι δηλώσεις αυτές αμέσως ερμηνεύτηκαν ως σχόλιο του Πατριάρχη στα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, με αφορμή το θέμα των ταυτοτήτων. Εξίσου άμεση όμως ήταν και η αντίδραση από μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας, για να ακολουθήσει χτες διευκρινιστική δήλωση εκ της αρχιγραμματείας του Πατριαρχείου, όπου υποστηρίζεται ότι οι δηλώσεις του Πατριάρχη δεν αφορούσαν τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα.

Στο θέμα υπήρξε και άλλη συνέχεια. Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Χ. Κονιδάρης, απέδωσε το όλο θέμα σε «εξωεκκλησιαστικούς κύκλους, που επιχειρούν να παίξουν επικίνδυνα και δόλια παιχνίδια με κορυφαίους θεσμούς του έθνους και της Ορθοδοξίας» και καταφέρθηκε κατά του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, το οποίο μετέδωσε το σχετικό τηλεγράφημα. Στην ίδια δήλωση υποστηρίζει ότι τα όσα είπε ο Πατριάρχης «αφορούν προφανώς τις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την τουρκική πολιτεία». Από το ΑΠΕ πάντως διευκρινίστηκε ότι δεν υπήρξε στα σχετικά τηλεγραφήματα του πρακτορείου σύνδεση της ομιλίας του Πατριάρχη με το θέμα των ταυτοτήτων.

Χριστόδουλος: Πραξικόπημα της κυβέρνησης

Στο μεταξύ, στο χώρο της Εκκλησίας συνεχίζονται οι διεργασίες εν αναμονή της σύγκλησης στις 6 του Ιούνη της Ολομέλειας της Ιεράς Συνόδου, η οποία θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για τις αντιδράσεις της Εκκλησίας. Από την πλευρά του αρχιεπισκόπου και σε ένδειξη δυσαρέσκειας προς τον υπουργό Παιδείας ακυρώθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση Χριστόδουλου - Ευθυμίου. Στη λεκτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, χτες, από την Αίγινα ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έδωσε νέα τροπή μιλώντας για πραξικόπημα από την πλευρά της κυβέρνησης. Ο λαός τιμωρεί, εξήγησε και σημείωσε πως δε θα κέρδιζε το κυβερνητικό κόμμα τις εκλογές αν αυτό το πραξικόπημα, της αφαίρεσης δηλαδή του θρησκεύματος από τις ταυτότητες, γινόταν πριν από τις εκλογές.

Σύμφωνα με τον μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητο, που εκφράζει επίσημα τον αρχιεπίσκοπο, οι αντιδράσεις που θ' αποφασίσει η Σύνοδος θα είναι σε «πνευματικό επίπεδο» και δεν παραλείπει να κάνει λόγο για «πνευματική ρομφαία» και να προειδοποιήσει ότι όποιος «σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες». Επίσης, δήλωσε ότι δε φοβάται το χωρισμό κράτους-Εκκλησίας αλλά φοβάται ότι «αν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι προς ζημία του έθνους».

Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, μιλώντας την Κυριακή στην Αγ. Παρασκευή, καταφέρθηκε κατά των «εκσυγχρονιστών» από θέσεις «ελληνορθόδοξου πολιτισμού» υποστηρίζοντας: «Υπάρχουν κάποιοι που οραματίζονται τον εκσυγχρονισμό του έθνους με την απομάκρυνσή του από την πραγματικότητα. Αν απαρνηθούμε την Ορθοδοξία θα γίνουμε άνευροι, ασπόνδυλοι, ανίκανοι να διαμορφώσουμε λόγο στην Ευρώπη». Ενώ ενέταξε το θέμα της μη αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο: «Αμα αρχίσει το ξήλωμα από το ένα, μετά ακολουθεί το δεύτερο και το τρίτο και στο τέλος δε μένει τίποτα. Στα 2.000 χρόνια ιστορικής πορείας του ελληνισμού είναι πιασμένος ο ελληνισμός από το κράσπεδο της Ορθοδοξίας». Και δίνοντας το ιδεολογικό πλαίσιο του «ανένδοτου αγώνα» που κήρυξε ανέφερε: «Σε μια στιγμή που ορισμένοι οραματίζονται τον εκσυγχρονισμό του έθνους με την αποστέρησή του από την πραγματικότητα της Ορθοδοξίας, η Εκκλησία δεν επιτρέπεται να απογοητεύσει τον λαό. Πρέπει να μείνουν απαρασάλευτα τα λάβαρα της Ορθοδοξίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά στην πιο ακραία εκδοχή κινούνται και πολλοί μητροπολίτες, που χαρακτηρίζονται του περιβάλλοντος Χριστόδουλου. Ο μητροπολίτης Πειραιά Καλλίνικος δεν έκρυψε την πραγματική του ταυτότητα εμπλέκοντας και τον μαρξισμό. «Υπάρχουν κάποιοι, είπε, που κινούνται από τον σπόρο της απιστίας. Υπάρχουν σήμερα κάποιοι που πιστεύουν σε δύο θεούς, τη μασονία και τον μαρξισμό, αλλά ευτυχώς αυτοί είναι λίγοι». Ο δε μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος κάλεσε σε παθητική αντίσταση τους πιστούς στην Εκκλησία πολίτες, προτρέποντάς τους να μην παραλαμβάνουν τις νέες ταυτότητες αλλά να εκδίδουν διαβατήρια. Ενώ αναφερόμενος στον πρωθυπουργό είπε ότι «αποφάσισε και ενήργησε ως δικτάτωρ ερήμην του κυρίαρχου λαού, της Βουλής και του Υπουργικού Συμβουλίου».

Ωστόσο, από τους αποτελούντες την εσωεκκλησιαστική αντιπολίτευση, ο μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος άφησε αιχμές για την ύπαρξη λαθών από την ηγεσία της Εκκλησίας, ενώ ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος έδωσε διευκρινίσεις απολογούμενος για τη συγκατάθεσή του στην ομόφωνη ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, λέγοντας ότι έπρεπε να συμμορφωθεί με την πλειοψηφία.

Μ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
Το Σύνταγμα και ο ελληνικός νόμος ευθύνονται για την αλλαγή

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) δεν επιβάλλει την αλλαγή των ελληνικών ταυτοτήτων, ως προς το θρήσκευμα, αλλά «το επιβάλλει το Σύνταγμα και ο ελληνικός νόμος», δήλωσε χτες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος.

Το όλο ζήτημα δεν απασχόλησε, βέβαια, το χτεσινό Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, αφού η ΕΕ έχει τακτοποιήσει επαρκώς το ζήτημα του ηλεκτρονικού φακελώματος με τη Συνθήκη του Σένγκεν που ενσωματώθηκε πλήρως στην κοινοτική νομοθεσία με το Αμστερνταμ (Ιούνης 1997).

Το πρόβλημα των σχέσεων κράτους - Εκκλησίας αποτελεί «ανοιχτό» θέμα για την ΕΕ, αφού, εκτός των άλλων συνδέεται και με όλο το πλέγμα υπόγειων διαπλοκών μεταξύ των ιερατείων και των επισήμων καθεστώτων, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, αλλά συνδέεται και με το πανευρωπαϊκό δίχτυ παντός είδους μασονικών και άλλων «φιλοσοφικών» οργανώσεων. Στη διαπραγμάτευση για το Αμστερνταμ έγινε μια κάποια συζήτηση, η οποία δεν κατέληξε παρά σε μία ανώδυνη «δήλωση για το καθεστώς των εκκλησιών και των μη ομολογιακών ενώσεων» που υιοθετήθηκε από τη Διάσκεψη και έχει ως εξής: «Η ΕΕ σέβεται και δεν προδικάζει το -σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο- καθεστώς των εκκλησιών και των θρησκευτικών ενώσεων ή κοινοτήτων στα κράτη - μέλη. Η ΕΕ σέβεται με τον ίδιο τρόπο το καθεστώς των φιλοσοφικών και μη ομολογιακών ενώσεων».

Με δεδομένο λοιπόν ότι δεν υπάρχει δεσμευτική κοινοτική οδηγία περί αναγραφής ή μη του θρησκεύματος στις «εθνικές» ταυτότητες, ο Μ. Σταθόπουλος προέβη σε δηλώσεις σχετικά με τις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας στην Ελλάδα, με αφορμή τις ταυτότητες. Σύμφωνα με τον υπουργό «πρόκειται για ένα βήμα μπροστά στην προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας» και γι' αυτό ακριβώς «δεν μπορεί να τεθεί θέμα αρχής της πλειοψηφίας, αφού πρόκειται για προστασία μειονότητας». Φυσικά, για το ποιος θα προστατέψει την «πλειοψηφία» από το ηλεκτρονικό φακέλωμα του Σένγκεν, δεν ανήκει στις «ευαισθησίες» της κυβέρνησης - προστάτη.

Οπως δήλωσε ο Μ. Σταθόπουλος «οι αντιδράσεις δεν οφείλονται στις δηλώσεις μου, αλλά έχουν χαρακτηριστικά συναισθηματικής φόρτισης». Σύμφωνα με τον υπουργό δεν υπάρχει καμία «διάθεση διωγμού της Εκκλησίας» και «αν θέλουμε να 'μαστε κράτος δικαίου, και αυτό πιστεύω ότι το θέλει και η Εκκλησία, τότε το ζήτημα είναι απλό». Ο κυβερνητικός ισχυρισμός δικαιολογεί το όλο ζήτημα με τη «συμμόρφωση» στην κοινοτική οδηγία 46/95 «για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών».

Συζήτησαν για το ECHELON

Ενδεικτικό πάντως, της υποκριτικής και ψευδούς διαμάχης περί της αναγραφής του θρησκεύματος στις ελληνικές ταυτότητες είναι και το γεγονός ότι το Συμβούλιο της ΕΕ ασχολήθηκε χτες επισταμένα όχι με το θρήσκευμα, αλλά με το φακέλωμα. Οι υπουργοί ενημερώθηκαν, εκτός των άλλων, για «την αξιολόγηση της απειλής της τρομοκρατίας, την αμοιβαία αναγνώριση, την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας». Στο γεύμα συζητήθηκε και το παγκόσμιο σύστημα ηλεκτρονικής κατασκοπίας ECHELON, και η πορτογαλική προεδρία της ΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία:

1) αποσιωπάται επιμελώς η αμερικανο-βρετανική χρήση και δράση ECHELON,

2) επισημαίνεται η «σημασία» για την «εγκληματικότητα ή για την υπεράσπιση της εθνικής ασφάλειας», αλλά μόνο όσον αφορά τον οικονομικό και εμπορικό «ανταγωνισμό» τονίζεται η «ανησυχία» της ΕΕ,

3) η Κομισιόν θα παρουσιάσει προσεχώς «έκθεση για μια πιο σίγουρη κοινωνία της πληροφορίας».


Βησ. ΓΚΙΝΙΑΣ

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Παραμένουμε στη «γραμμή μας»

Η κυβέρνηση θα παραμείνει στη «γραμμή της» όσον αφορά το θέμα της μη αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με τη Β. Παπανδρέου, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να κρατήσει «χαμηλούς τόνους» όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και άλλων εκκλησιαστικών παραγόντων γύρω από το θέμα.

Ο Δ. Ρέππας ανέφερε «ότι δεν υφίσταται σύγκρουση και ρήξη μεταξύ πολιτείας και Εκκλησίας» και επανέλαβε ότι το όλο θέμα σχετίζεται με την «εφαρμογή ενός νόμου, ο οποίος αναφέρεται στη σχέση του πολίτη με τις κρατικές υπηρεσίες». Οταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τους χαρακτηρισμούς, όπως «πραξικόπημα», με τον οποίο αναφέρθηκε στην κυβερνητική απόφαση ο κ. Χριστόδουλος, ο Δ. Ρέππας απάντησε ότι «ο δικός μας λόγος δεν είναι λόγος οξύς και λόγος συγκρουσιακός, γιατί δε θεωρούμε πως υπάρχει πεδίο για αντιπαράθεση και σύγκρουση Εκκλησίας και πολιτείας. Κατά τα άλλα - συμπλήρωσε - όποιες εκφράσεις χρησιμοποιούνται, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι εκφράζουν, βεβαίως, αυτούς που τις χρησιμοποιούν, αλλά ταυτοχρόνως τους χαρακτηρίζουν κιόλας»...

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με τις δηλώσεις του οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ