ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάρτη 2009
Σελ. /40
Κανένα παζάρι

Ηταν αναμενόμενο. Από τη στιγμή που οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις, σε ΕΕ και Ελλάδα, θα αναγνώριζαν ότι υπάρχει θέμα οικονομικής κρίσης που μαστίζει τις καπιταλιστικές χώρες, στη διαδικασία αναζήτησης διεξόδου θα γίνονταν μαλλιά - κουβάρια. Οι διάφορες χώρες - μέλη της ΕΕ διατυπώνουν προτάσεις έχοντας ταμπουρωθεί πίσω από τις θέσεις που κατέχουν τα δικά τους μονοπώλια. Στη Γερμανία ο ένας υπουργός προτείνει πρόγραμμα χρηματοδότησης της αυτοκινητοβιομηχανίας, δεχόμενος τους κεραυνούς ομότιτλών του στην ίδια κυβέρνηση. Οικονομολόγοι και ειδικοί προτείνουν αύξηση της φορολογίας, ώστε να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, άλλοι προβάλλουν το μοντέλο της περιστολής των φοροεπιβαρύνσεων για να αυξηθούν οι επενδύσεις. Οι περισσότεροι επιλέγουν τη στήριξη των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων, υπάρχουν όμως και εκείνοι που ζητούν δημόσιες επενδύσεις.

Το ίδιο συμβαίνει στη χώρα μας. Κεντρική γραμμή της κυβέρνησης είναι η στήριξη των επιχειρήσεων μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, τα σενάρια όμως μέτρων που βρίσκονται υπό επεξεργασία προβλέπουν και έκτακτους φόρους. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τρόπους για να μην κατρακυλήσει η ζήτηση, την ίδια ώρα όμως ερωτοτροπεί και με την ιδέα της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ. Το ΠΑΣΟΚ, αιφνιδιασμένο και αυτό από την κρίση, εμφανίζεται με δύο και τρεις γραμμές. Ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας για την «πράσινη ανάπτυξη» βάζει στο τραπέζι ένα ολόκληρο σύστημα ποικιλόμορφων οικονομικών ενισχύσεων του κεφαλαίου. Αλλοι εκπρόσωποι του ίδιου κόμματος κάνουν λόγο για την ανάγκη εξεύρεσης κεφαλαίων και συνδυασμούς στήριξης του ιδιωτικού κεφαλαίου και των δημόσιων επενδύσεων, που θα γίνουν δήθεν με κανόνες και έλεγχο, για τη συγκράτηση των ελλειμμάτων. Ο ΣΥΝ, με βάση δημοσιεύματα της προχτεσινής «Αυγής» για τις προτάσεις Αλαβάνου, θυμίζει ...ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '80, ζητώντας «άμεσες εγχώριες και ξένες επενδύσεις», ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» και βιομηχανία με «υψηλή προστιθέμενη αξία», ενώ παράλληλα προειδοποιεί ότι «δεν είναι δυνατόν να μην έρθουμε αντιμέτωποι με τον διεθνή ανταγωνισμό».

Το μότο όλων τους είναι ένα και μοναδικό: Υποταγή στους κανόνες που έχουν επιβάλει οι μέχρι σήμερα συσχετισμοί δυνάμεων, διεθνώς και στη χώρα, ώστε όλοι μαζί να αναζητήσουμε διεξόδους από την κρίση, στην οποία, όλοι μαζί, βρεθήκαμε. Από εκεί και πέρα ξεκινά το παζάρι για τις ...δοσολογίες. Πόσα θα είναι τα ελλείμματα, πόσοι οι φόροι, πόσες οι χρηματοπιστώσεις. Και -κυρίως - πόσο θα μειωθούν οι μισθοί, πώς θα ελαστικοποιήσουμε περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις, πώς θα είναι το καινούριο Ασφαλιστικό, κ.ο.κ.

Ε, λοιπόν, οι κομμουνιστές δεν μπορούν και δεν μπαίνουν σε μια τέτοια κουβέντα. Δεν παζαρεύουν και δε διαπραγματεύονται καμιά απολύτως θυσία, στο όνομα της σωτηρίας των επιχειρηματικών ομίλων. Το ΚΚΕ, πέρα από τις πρωτοβουλίες που έχει διατυπώσει επίσημα, προτείνει προς τους εργαζόμενους ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στόχων πάλης για την αντιμετώπιση των άμεσων συνεπειών που υφίστανται οι εργαζόμενοι από την κρίση. Είναι στόχοι πάλης, που το λαϊκό κίνημα μπορεί να διεκδικήσει σε απόλυτο συνδυασμό με την πάλη και τον αγώνα για τον άλλο τρόπο ανάπτυξης. Μέσα από τον καθημερινό αγώνα συνειδητοποίησης της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων ότι η οριστική λύση από τη γάγγραινα των κρίσεων είναι η ρήξη και η ανατροπή, η ανάγκη της αγωνιστικής δράσης για τον απεγκλωβισμό των εργατικών μαζών από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του «ευρωμονόδρομου», με την ταυτόχρονη ενίσχυση του ΚΚΕ.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Στάχτη... πληρωμών

Παπαγεωργίου Βασίλης

Να δημιουργήσει την απατηλή αίσθηση ότι θα δοθούν πολλά λεφτά στους αγρότες μέχρι το καλοκαίρι για αποζημιώσεις και επιδοτήσεις, επιχειρεί η κυβέρνηση. Χτες και προχτές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βγήκαν ανακοινώσεις ότι θα δοθούν 350 ευρώ για επιδοτήσεις και πως μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες θα ξεκινήσει η πληρωμή των κατ' εξαίρεση αποζημιώσεων από τα 500 εκατ. ευρώ που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση στη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων. Ομως η αγροτιά στην πράξη έχει να πάρει τα ψίχουλα των επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ, που είναι παγωμένες σε τιμές 2000 και τα ψίχουλα των στρεμματικών ψευτοαποζημιώσεων μέσω του ΕΛΓΑ, που στην ουσία δε λύνουν κανένα πρόβλημα. Γιατί οι επιδοτήσεις πάλι μειωμένες θα 'ναι και οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα πάλι σε εξευτελιστικά επίπεδα θα συνεχίσουν να κινούνται, εξαιτίας της νέας ΚΑΠ, του ΠΟΕ και της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Και τι θα κάνει η κυβέρνηση για το 2009; Θα δώσει υποτίθεται πάλι κατ' εξαίρεση αποζημιώσεις για την πτώση των αγροτικών τιμών; Για άλλη μια φορά φαίνεται η επικαιρότητα και η ορθότητα των αιτημάτων της ΠΑΣΥ για κατώτατες εγγυημένες τιμές και εξασφάλιση βιώσιμου εισοδήματος στην αγροτιά. Και φαίνεται ακόμα η αναγκαιότητα για την απόκρουση και ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής που όλο και μεγαλύτερα προβλήματα θα προκαλεί χρόνο με το χρόνο και την εφαρμογή μιας άλλης φιλοαγροτικής πολιτικής.

Και ... νέος σοσιαλισμός

Η αποστροφή της ηγεσίας του ΣΥΝ προς το σοσιαλισμό που γνώρισε η ανθρωπότητα είναι γνωστή. Μετά βδελυγμίας και σε όλους τους τόνους τον έχει αποκηρύξει. Αυτή τους η αποστροφή εκφράζεται και στις εκάστοτε αναφορές τους στον υποτιθέμενο «σοσιαλισμό» που θέλουν, φροντίζοντας να τον διαχωρίσουν απ' αυτόν που οικοδομήθηκε. Επιστρατεύουν προς τούτο μια πλειάδα επιθέτων και προσδιορισμών όπως «σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερία» ή «σοσιαλισμός του 21ου αιώνα» ή «νέος σοσιαλισμός». Οπως δηλώνει ο Π. Λαφαζάνης σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Αυγή»: «Είναι ιστορικά άγονο να ψάχνουν κάποιοι για βιώσιμες παραλλαγές του καπιταλισμού δεν υπάρχουν (...). Ο λόγος γίνεται για ένα νέο σοσιαλισμό»!

Το ζήτημα βέβαια δεν αφορά μόνο στη στάση τους απέναντι στο σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, που είναι κομβικής σημασίας. Είναι ότι κακοποιούν την έννοια του σοσιαλισμού και υπονομεύουν τη σοσιαλιστική προοπτική, βαφτίζοντας σαν τέτοια τη διαχείριση του καπιταλισμού που είναι και ο απώτερος στόχος τους, όπως σαφώς προκύπτει απ' όλα τους τα ντοκουμέντα και το προσφάτως εγκεκριμένο απ' το Συνέδριο του ΣΥΝ πρόγραμμά τους. Φυσικά, ο οπορτουνισμός όσα τερτίπια κι αν ξεσηκώσει, δεν μπορεί ούτε στο ελάχιστο να θαμπώσει την ακτινοβολία του σοσιαλισμού και αυτού που υπήρξε και αυτού που θα υπάρξει.

Εργοδότες σε διαφορετικά πόστα

«Χτύπησε» αντεργατικά πάλι ο δήμαρχος Ελευσίνας Γ. Αμπατζόγλου (υποστηριζόμενος από ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ). Δε φτάνει που η δημοτική αρχή του δημάρχου έχει επιβάλει εδώ και καιρό στο δήμο κάθε είδους ευέλικτη μορφή απασχόλησης, τώρα έφτασε στο σημείο να «απολύσει» ακόμα και συμβασιούχο 4 μήνες πριν λήξει η σύμβασή του, επειδή δεν τον ικανοποιούσε η «αποδοτικότητά» του! Η απόλυση έγινε πριν από καμιά δεκαριά μέρες και αφορούσε εργαζόμενο σε απορριμματοφόρο ο οποίος δεν ικανοποιούσε τον δήμαρχο - εργοδότη με το πόσους κάδους κατάφερνε να μαζεύει. Και μπορεί χτες η απόλυση να ανακλήθηκε μετά την άμεση παρέμβαση του ταξικού σωματείου των εργαζομένων στους ΟΤΑ του Θριασίου, αποδεικνύει όμως και πάλι τη φιλοσοφία της δημοτικής αρχής να λειτουργεί σαν εργοδότης χειρότερα και από τους βιομήχανους της περιοχής. Οι οποίοι έχουν βάλει μπροστά σειρά απολύσεων και αντεργατικών «διευθετήσεων», στο όνομα της κρίσης. Προφανώς ο δήμαρχος, σαν εργοδότης, κατανοεί τον πόνο τους και τις δυσκολίες τους...

Κράνη... κοινωνικής ευθύνης

Κράνη του... προγράμματος κοινωνικής ευθύνης έδωσε χτες η «Eurobank» και το Ιδρυμα Λάτση σε κυβερνητικά στελέχη. Τα κράνη μοιράστηκαν σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας, όπου τιμήθηκε και η «ευεργεσία» των μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες... μεγαθύμως μοιράζουν χρήματα αφού η εταιρική κοινωνική ευθύνη, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, οδηγεί τις επιχειρήσεις σε «βιώσιμη επιχειρηματική επιτυχία». Πρώτος στη σειρά ήταν ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος, ο οποίος έχει διακηρύξει πως «σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα όπως είναι η πολιτική προστασία και ειδικότερα η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, μένει πάντοτε χώρος για την αξιοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας». Μάλλον τα σχόλια περιττεύουν με δεδομένο ότι στις κατευθύνσεις της ΕΕ είναι η σταδιακή αποχώρηση του κράτους από τους τομείς άσκησης πολιτικής κοινωνικού χαρακτήρα, όπως είναι και η πολιτική προστασία.

Ταυτισμένοι με τα συμφέροντα του κεφαλαίου...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΩΣΤΕ ΣΥΝΤΟΜΑ «θα έχουμε μια νέα Ολυμπιακή Αεροπορία», κ. Χατζηδάκη; Πολύ ενδιαφέρον. Ομως δεν καταλάβαμε, ποιοι ακριβώς θα την ...«έχουμε».

Στα σίγουρα δε θα «την έχει» ο Ελληνας εργαζόμενος και συνταξιούχος για τον οποίο οι αεροπορικές μετακινήσεις παραμένουν απαγορευτικές.

Οπωσδήποτε δε θα «την έχουν» οι κάτοικοι των απομακρυσμένων νησιών της Ελλάδας, που προφανώς δεν κρίνεται απαραίτητο να έχουν και ...πολλά - πολλά με την ηπειρωτική χώρα.

Σε καμία περίπτωση δε θα «την έχουν» οι εργαζόμενοι σε αυτήν, που αφήνονται στις διαθέσεις της ...αγοράς.

Φυσικά, κάποιοι θα «την έχουν» και δε θα είναι άλλοι από τα ιδιωτικά συμφέροντα που θα την αγοράσουν και θα κερδοσκοπήσουν σε βάρος των μεταφορών της χώρας.

Οπότε μάλλον δικαίως χρησιμοποιεί τον πληθυντικό ο υπουργός. Γιατί ακριβώς με αυτά τα συμφέροντα είναι συνταυτισμένος.

«ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΟ είναι λευκή επιταγή» η ...ατάκα του ΠΑΣΟΚ γι' αυτή την εβδομάδα, που φαίνεται ότι τη θεωρούν πολύ έξυπνη γι' αυτό την αναπαράγουν τα στελέχη του όπου βρεθούν.

Να υποθέσουμε ότι μια συναίνεση σε ένα υπαρκτό αντιλαϊκό σχέδιο δεν αποτελεί φυσικά λευκή επιταγή (απολύτως ...μαύρη θα είναι για την ακρίβεια). Οπότε πρέπει να τη δώσουν οι εργαζόμενοι;

Μάλλον αυτό εννοούν οι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και αν ποτέ βρεθούν στην κυβέρνηση, ακριβώς αυτό θα ζητήσουν. Συναίνεση σε αντιλαϊκές επιλογές, ό,τι δηλαδή θέλει σήμερα και ο Κ. Καραμανλής.

Εννοείται ότι σε μια τέτοια περίπτωση η σημερινή κυβέρνηση εφόσον θα έχει βρεθεί στην αντιπολίτευση θα κατηγορεί για ...έλλειψη σχεδίου.

Τελικά, μάλλον όταν ο κάποιος από αυτούς είναι στην εξουσία καλά θα κάνει να κρατά σημειώσεις από όσα λέει ο άλλος.

Γιατί να κάθονται να ξαναγράφουν και να τα ξαναδιατυπώνουν; Ετσι θα γλιτώσουν χρόνο και κόπο.


Γρηγοριάδης Κώστας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ