ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Μάρτη 2009
Σελ. /32
Καμιά μετάλλαξη

Πόσα δεν έχουμε ακούσει για την οικολογική συνείδηση της Ευρώπης; Ε, θα το φάμε το μεταλλαγμένο και θα 'ναι και κύριο πιάτο. Γιατί οικολογία και καπιταλισμός δεν πάνε μαζί. Ετσι, μετά τη σωρεία αποκαλύψεων για την περίφημη πράσινη οικονομία που δεν είναι άλλο από τέχνασμα για να αυξήσουν τα κέρδη τους οι εταιρείες πουλώντας οικολογία, έρχεται τώρα και η απόφαση για τα βιολογικά τρόφιμα, στα οποία επιτρέπεται να περιέχουν και γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Ενα ακόμα στοιχείο υπέρ τού ότι δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος. Ειδικά στις ευρωεκλογές. Οπου κάθε πιθανή ψήφος στα κόμματα του ευρωμονόδρομου διαβάζεται ήδη σήμερα, πριν φτάσεις στην κάλπη, σαν έγκριση όλης αυτής της διαστροφής που προβάλλεται ως «μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος, όπως δεν υπάρχει γενικά κρίση. Η κρίση είναι καπιταλιστική και η ψήφος εγκρίνει ή απορρίπτει πολιτικές, υπέρ ή κατά των καπιταλιστών.

Ισχύει αυτό ειδικά για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Για έναν προς έναν τους ανθρώπους της δουλειάς που κάποτε πίστεψαν στα καλά που θα φέρει η ΟΝΕ και τώρα εισπράττουν το ένα μετά το άλλο τα σκαμπίλια.

Είναι καιρός που ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη της πράξης του. Οι ευρωεκλογές δεν είναι κάποτε. Είναι ήδη τώρα. Στις διαδηλώσεις που οργανώνονται από τις ταξικές δυνάμεις δηλώνεται η θέση του καθενός.

Πάμε γι' άλλα: Φτήνεια! Το πιο σύντομο ανέκδοτο. Κι όμως χτες γέμισαν τα σαλόνια των εφημερίδων με το πόσο πολύ έχουν πέσει οι τιμές. Στη τσέπη μας γιατί δε φαίνεται; Είναι εκείνο που έλεγαν οι παλιοί; Δεν φταίνε οι τιμές που είναι ψηλές, φταίνε οι μισθοί που είναι χαμηλοί; Και ποιος έχει συμφωνήσει γι' αυτούς τους μισθούς; Η ΓΣΕΕ. Που τώρα πάει σε νέο διάλογο με την κυβέρνηση για τα μέτρα για την κρίση. Εργατοπατέρες; Τους αθωώνεις αν τους πεις μόνο εργατοπατέρες.

Και να θες να ξεφύγεις, δεν μπορείς. Για τις προτάσεις της ΕΕ η κουβέντα. Για τη δουλειά 3 ημερών συν 2 μέρες που θα τις δουλεύεις, αλλά θα πληρώνεις εσύ τα μεροκάματά σου ως καταρτιζόμενος με χρήματα του δημόσιου ταμείου. Και την άλλη που λέει ότι αντί για μεροκάματο θα τρως μετοχές.

Αυτά που συναποφασίζουν στις Βρυξέλλες οι κυβερνήσεις των καπιταλιστών (ό,τι χρώμα κι αν φοράνε) είναι ικανά να ξεσηκώσουν κόσμο, αρκεί να γίνουν γνωστά, αρκεί να οργανωθεί η αντίσταση, να αποκαλυφθεί πως η κρίση γίνεται χρυσή ευκαιρία για τους καπιταλιστές να γονατίσουν για τα καλά την εργατική τάξη και μάλιστα έτσι που το γονάτισμα να είναι μακροχρόνιο.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, η απειθαρχία, η ανυπακοή, η αντίσταση που καλεί το ΚΚΕ βγαίνουν μπροστά σαν ανάγκες ζωής.

Καθώς είναι τέτοιας έντασης η επίθεση, που από μόνη της πετάει στα σκουπίδια κάθε πρόταση διαχείρισης.

Ακόμα καλύτερα, από μόνη της αυτή η επίθεση αναγκάζει σε μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια με καθαρά αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά.

Είναι γι' αυτό που το κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων συγκινεί κόσμο. Οσοι αυτές τις μέρες συμμετέχουν στις εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς έχουν να λένε για πρωτοβουλίες εργαζομένων που όχι μόνο παίρνουν την προκήρυξη των ταξικών δυνάμεων, αλλά και την αναπαράγουν, την φτάνουν εκεί που δε φτάνει το δικό μας χέρι, κι όλα δείχνουν πως η διαδήλωση στις 17 Μάρτη, η απεργία στις 2 Απρίλη θα 'χει έντονη τη σφραγίδα της ταξικής αναμέτρησης.

Αυτή η προοπτική τρομάζει διάφορους. Σε σημείο που να ξεθάβουν κάτι τύπους για να μιλήσουν ξανά για τον κίνδυνο του ...σταλινισμού. Ξέρουν οι καπιταλιστές ποιος είναι ο αντίπαλος...

Ασχετο: Για τις εξελίξεις στον ΣΥΝ, ουδέν σχόλιο. Στην αγωνία τους για την ανακήρυξη του καλύτερου δούρειου ίππου του κεφαλαίου στο κίνημα τα λένε όλα μόνοι τους. Ο Κουβέλης μιλάει για εκκαθαρίσεις. Οι άλλοι μιλάνε για κατάληψη του κόμματός τους εξ εφόδου, οι τρίτοι χαιρετίζουν την είσοδο των επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια, γεγονός που χαιρετίζει και το συγκρότημα Λαμπράκη σαν να πρόκειται για πολεμική σύγκρουση. `Η, μήπως, πράγματι είναι;


«ΧΑΛΑΡΗ ΨΗΦΟΣ»

ΨΗΦΙΖΕ ΕΣΥ «ΕΥΡΩΠΗ»... «Χτες κατέστη σαφές ότι - ενόψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής στην Πράγα, στις 7 Μαΐου - με δεδομένη τη διεθνή οικονομική κρίση, η προώθηση ευρύτερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι υποχρεωτική. Στο πλαίσιο αυτό είναι δεδομένη η θέση της Κομισιόν υπέρ της περαιτέρω "ελαστικοποίησης" των όρων απασχόλησης και της περικοπής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων (κυρίως μέσω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, της οριστικής κατάργησης των πρόωρων συντάξεων και της δραστικής μείωσης των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων)» (το θέμα στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΔΙΑΣΤΡΟΦΗ: «Δύο εναλλακτικά σενάρια ενίσχυσης της απασχόλησης εξέτασαν οι αρμόδιες διευθύνσεις Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ανεργίας που διογκώνεται μεσούσης της διεθνούς κρίσης. Οι προτάσεις αφορούσαν είτε εργασία τριών ημερών συν δύο ημέρες επιδοτούμενη κατάρτιση, είτε εργασία τριών ημερών και μετοχές έναντι των ημερομισθίων για την 4η και 5η ημέρα» (το θέμα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Ο ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ: «Η διαμόρφωση ενός σκληρότατου σταλινικού ιδεολογικού πυρήνα αναφοράς για τα μέλη και τους οπαδούς του ΚΚΕ θα διευρύνει τη ρήξη εντός της κοινωνίας μας» (κάποιος Β. Αγτζίδης στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΟΙ ΣΤΑΘΕΡΟΙ ΣΤΟ «ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»: «Ο ίδιος ο κ. Κουβέλης έκανε ευθέως λόγο για "εσωκομματικές εκκαθαρίσεις" που προκαλούν εντάσεις εις βάρος της ενότητας του ΣΥΝ (...) στελέχη της Πτέρυγας σχολίαζαν ότι το θέμα εφαρμογής του καταστατικού που προέκυψε ξαφνικά αποσκοπεί αποκλειστικά στην "κατάληψη εξ εφόδου του κόμματος από τη νέα "φουρνιά" του Ρεύματος"» (η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ περιγράφει τι σημαίνει «αξιόπιστη σύγχρονη αριστερά»).

ΩΡΑ ΓΙΑ ΜΠΙΖΝΕΣ: «Η ΑΡΜΕ σε ανακοίνωσή της χαιρετίζει "τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στα πανεπιστήμια" και την ισχυροποίηση του ρεύματος των ανανεωτικών δυνάμεων της αριστεράς στα ιδρύματα» (η ανακοίνωση της μίας από τις δύο παρατάξεις του ΣΥΝ στα πανεπιστήμια / στην ΑΥΓΗ).

ΤΟ ΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ: «Ο εθνικός διάλογος για την Παιδεία ξεκίνησε (...) με καλούς οιωνούς (...) τα πανεπιστήμια δείχνουν ικανά να αναχαιτίσουν τις δυνάμεις της διάλυσης, προς όφελος των δυνάμεων της μεταρρύθμισης» (ο Γ. Πρετεντέρης στο ΒΗΜΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΤΟ ΚΑΡΟΤΟ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ είναι μαστίγιο για την Παιδεία

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Η ΚΡΙΣΗ «παγώνει» την οικοδομή

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΠΕΦΤΟΥΝ ΚΕΦΑΛΙΑ ΞΑΦΝΙΚΑ ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ οι ευρωπαϊκές πιέσεις

Η ΧΩΡΑ: Ολική επαναφορά Σημίτη

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ κυβέρνησης - ΑΔΕΔΥ για μισθούς

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΣΤΗ «φάκα» εφοριακοί - πολεοδόμοι

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΝΕΑ ΦΤΕΡΑ για την Ολυμπιακή

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γιώργος καλεί Σημίτη

Η ΑΥΓΗ: Εβδομάδα 4 ημερών και με μισή αμοιβή

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Κλειδώνουν» τα μέτρα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για φόρους

ΕΘΝΟΣ: ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ χρυσά και τα πούρα τους

ΤΑ ΝΕΑ: Ευρώπη - κρίση τους φέρνουν πιο κοντά

ΤΟ ΒΗΜΑ: Γιατί ο Ομπάμα πάει στην Τουρκία

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ξέρουν τι κόσμο έχουν χτίσει

«Μια ενδεχόμενη ανθρωπιστική κρίση με έξαρση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες φοβάται η Παγκόσμια Τράπεζα (...) προβλέπει ότι εντός του έτους θα καταγραφεί συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας για πρώτη φορά από τον Β' παγκόσμιο πόλεμο». (το θέμα στο ΕΘΝΟΣ)

Τα οικολογικά μεταλλαγμένα

«Η ΕΕ αφήνει παράθυρο για παρουσία γενετικά τροποποιημένων οργανισμών σε "καθαρά" τρόφιμα, εξισώνοντας το ποσοστό τους με αυτό των συμβατικών. "Εξωφρενική η τροποποίηση" λένε φορείς πιστοποίησης, επιστήμονες και καταναλωτές». (το θέμα στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ)

Παράγουν πλούτο

«Πράσινη ανάπτυξη σημαίνει: (...) ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα (...) επένδυση στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία (...) πράσινη ανάπτυξη σημαίνει νέες δυναμικές δραστηριότητες, νέες θέσεις εργασίας και δημιουργία πλούτου. Σημαίνει ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας της χώρας». (η Λ. Κατσέλη του ΠΑΣΟΚ στο ΒΗΜΑ)

Ποντάρουν στην κοντή μνήμη

«Η μεθαυριανή συνάντηση Παπανδρέου - Σημίτη (...) στην ουσία αποτελεί πράξη οφειλόμενης αναγνώρισης στο πρόσωπο ενός πρωθυπουργού του οποίου η θητεία και το έργο έχουν θετικό πρόσημο (...) ο Κώστας Σημίτης ήταν ένας καλός πρωθυπουργός που βελτίωσε τη θέση της χώρας (...) την ενέταξε στην ΟΝΕ». (ο Γ. Παπαχρήστου στα ΝΕΑ)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ