ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ενίσχυση της «πολιτικής σταθερότητας»

Διαψεύδει ακόμα μια φορά τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και συνεργασία με το ΛΑ.Ο.Σ., επιδιώκοντας να δημιουργήσει κλίμα πολιτικής σταθερότητας και να διευκολύνει την υλοποίηση της αντιλαϊκής επίθεσης

Να βάλει «φρένο» στα σενάρια για πρόωρες εκλογές και συνεργασία με το ΛΑ.Ο.Σ. επιχείρησε για ακόμα μια φορά ο Κ. Καραμανλής, επιδιώκοντας να διευκολύνει την επιτάχυνση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Ο πρωθυπουργός έκρινε σκόπιμο να επανέλθει στα θέματα αυτά κατά τη διάρκεια της χτεσινής παρέμβασής του στη Βουλή, καθώς δέχεται βολές τόσο από την πλευρά οικονομικών παραγόντων όσο και εκ των έσω (Γ. Αλογοσκούφης, Κ. Μητσοτάκης) ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει την εκλογολογία, γεγονός που συνεπάγεται αρνητικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την «πολιτική σταθερότητα» και την υλοποίηση των «αναγκαίων» αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων.

Απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι «οι συνεχείς αναφορές σε εκλογές, σε τελική ανάλυση, βλάπτουν το συμφέρον της χώρας», συμπληρώνοντας με έμφαση ότι «η χώρα διαθέτει κυβέρνηση», η οποία «διαθέτει αυτοδύναμη συμπαγή πλειοψηφία που στηρίζει το κυβερνητικό έργο». Παράλληλα, επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένο σχέδιο και το εφαρμόζει»...

Την ίδια στιγμή όμως που ο πρωθυπουργός διαψεύδει την εκλογολογία, κλιμακώνονται οι προεκλογικές περιοδείες κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών στην περιφέρεια. Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής μιλάει αύριο στο Αγρίνιο σε εκδήλωση της ΔΑΠ, ενώ πρόγραμμα περιοδειών υλοποιείται από όλους σχεδόν τους υπουργούς και τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Παράλληλα, ο Κ. Καραμανλής απέκλεισε χτες συνεργασία με το ΛΑ.Ο.Σ., επικαλούμενος μεγάλες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές... «Αποκλείονται συνεργασίες με χώρους με τους οποίους μας χωρίζουν μεγάλες, πολύ μεγάλες πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές. Καθαρά πράγματα», αποφάνθηκε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει θέμα κυβερνητικής συνεργασίας».

Αλλη γλώσσα χρησιμοποιούν την ίδια στιγμή τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, που δεν αποκλείουν μελλοντική συνεργασία, επικαλούμενα μάλιστα ότι ο ΛΑ.Ο.Σ. έχει βάλει πολύ νερό στο κρασί του το τελευταίο διάστημα. «Πράγματι, έχει ρίξει αρκετό νερό στο κρασί του (σ.σ. ο ΛΑ.Ο.Σ.)», επανέλαβε χτες ο Λ. Ζαγορίτης, εκτιμώντας ωστόσο ότι «δεν αρκεί όμως αυτό για να μπούμε σε μια διαδικασία συζητήσεων ούτε και τίθεται τέτοιου είδους ζήτημα» (σ.σ. συνεργασιών). Σε άλλο σημείο επίσης ανέφερε ότι «δεν τίθεται ζήτημα συνεργασίας με κανένα κόμμα αυτήν την ώρα που μιλάμε. Δεν ξέρω τι θα μπορούσε να συμβεί μετά 2, μετά από 3 ή μετά από 10 χρόνια»... Η «διγλωσσία» αυτή των κυβερνητικών στελεχών θεωρείται από ορισμένους σκόπιμη προκειμένου να διευκολυνθεί ο «ασφυκτικός εναγκαλισμός» των ψηφοφόρων του ΛΑ.Ο.Σ., δίχως όμως από την άλλη να δημιουργηθούν εντυπώσεις περί μετατόπισης της ΝΔ προς τα ακροδεξιά, πλήττοντας το κεντρώο προφίλ που καλλιεργεί χρόνια τώρα η ηγεσία της.

Τα σενάρια συνεργασίας διέψευσε και ο Γ. Σουφλιάς. «Εγώ δε βλέπω κανένα φλερτ», απάντησε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ σε ερώτηση για το αν υπάρχει φλερτ της ΝΔ με το ΛΑ.Ο.Σ. Σε άλλη ερώτηση για τη συνάντηση Παπανδρέου - Σημίτη τη χαρακτήρισε «εσωκομματικό θέμα του ΠΑΣΟΚ» και πρόσθεσε ότι «τίποτα δε μας φοβίζει».

ΠΑΣΟΚ
Προς ομαλή επανένταξη του Κ. Σημίτη

Την ομαλή επανένταξη του Κ. Σημίτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ - από την οποία ουσιαστικά ποτέ δεν αποχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός, αφού σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του στήριξε κάθε αντιλαϊκή πρόταση και σχέδιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης - σηματοδότησε η χτεσινή συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, ο Κ. Σημίτης θα προσκαλείται στο εξής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ενώ όπως υποστήριζε χτες επίσημα η «Ιπποκράτους», μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και του πρώην πρωθυπουργού, δεν έγινε συζήτηση σχετικά με την πρόταση που είχε διατυπώσει ο Θ. Πάγκαλος, να τεθεί ο Κ. Σημίτης επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου. Κάτι που απέκλεισε και ο ίδιος ο Κ. Σημίτης, δηλώνοντας: «Δε συζητήσαμε κάτι τέτοιο. Ούτε πιστεύω ότι ήταν θέμα να συζητήσουμε κάτι τέτοιο». Πάντως όταν ρωτήθηκε αν τον «ενδιαφέρει η Προεδρία της Δημοκρατίας», απάντησε: «Με ενδιαφέρουν τα πάντα»... Λίγο αργότερα σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις υποστήριξε ότι η δήλωσή του είχε «σκωπτικό ύφος».

Στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση ο Κ. Σημίτης αφού αρχικά είπε ότι είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «μια πολύ χρήσιμη και εκτεταμένη συζήτηση για τις οικονομικές εξελίξεις, σε σχέση με την κρίση στην Ευρωπαϊκή Ενωση και, βεβαίως, τα ελληνικά προβλήματα», στη συνέχεια σαν γνήσιος εκφραστής κάθε αντιδραστικής θέσης και απόφασης της ΕΕ, αναφέρθηκε: «Στο υπερβολικό δημόσιο χρέος και τα συνεχή ελλείμματα». Υιοθετώντας όπως συνολικά και το ΠΑΣΟΚ, τα αντιλαϊκά μέτρα που αποφάσισε η Κομισιόν για νέες περικοπές κοινωνικών δαπανών.

Βέβαια ο Κ. Σημίτης, στο ίδιο μήκος κύματος με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, εγκάλεσε τη ΝΔ που ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις, ότι «στέκεται αμήχανη και άπραγη, γιατί αντίθετα από ό,τι λέει, ευθύνεται για τις αιτίες της κρίσης». Ο ίδιος ανέφερε ότι «χρειάζεται μια αλλαγή πορείας» μέσα από «αναγκαίες αλλαγές», δηλαδή η λήψη νέων αντεργατικών μέτρων. Επίσης ο ίδιος συμφώνησε με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την «πράσινη οικονομία» και πρόσθεσε ότι «χρειάζεται μετεξέλιξη του Συμφώνου Σταθερότητας» χωρίς φυσικά να θιχτεί ο αντιλαϊκός του πυρήνας.

Η συγκεκριμένη συνάντηση που προέκυψε εντελώς... ξαφνικά μετά τη συνέντευξη του Θ. Πάγκαλου στο «Βήμα», επιχειρήθηκε να εμφανιστεί από το ΠΑΣΟΚ σαν βήμα εσωκομματικής συσπείρωσης, ειδικότερα μπροστά στις ευρωεκλογές.

Ο Κ. Σημίτης επίσης ανέφερε ότι θα συνεχίσει «να παρεμβαίνει με ομιλίες», με τους τρόπους που όπως είπε: «Κρίνω εγώ σκόπιμους και σύμφωνα με αυτό που πιστεύω ότι είναι τα συμφέροντα της χώρας».

ΚΑΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
«Μπερδεμένος» με την κρίση...

Μπερδεμένος με τις θεωρίες των οικονομολόγων για την κρίση δηλώνει ο Καρ. Παπούλιας, αλλά εμπιστεύεται το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για να τον καθοδηγήσει.

Υποδεχόμενος χτες τον Γ. Προβόπουλο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι «είμαι μπερδεμένος με τις διάφορες θεωρίες των οικονομολόγων για το πόσο θα διαρκέσει η κρίση και αν θα έρθει σε εμάς με την ίδια ένταση που τη βιώνει η Γερμανία». Φρόντισε να συμπληρώσει ωστόσο ότι η ενημέρωση που λαμβάνει από το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας είναι σημαντική και αποτελεί μια καλή καθοδήγηση γι' αυτόν. Από την πλευρά του, ο Γ. Προβόπουλος ανέφερε ότι η κρίση συνεχίζεται και τόνισε ότι πριν από μέρες βρισκόταν στη Βασιλεία και στην τράπεζα διεθνών διακανονισμών, όπου, όπως είπε, φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι κακές προβλέψεις. «Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διεθνείς οργανισμοί που διατυπώνουν προβλέψεις, κάθε φορά που κάνουν την εκάστοτε τελευταία πρόβλεψη, τα πράγματα πάνε και λίγο πιο κάτω», επισήμανε ο Γ. Προβόπουλος.

Νωρίτερα, ο Καρ. Παπούλιας δέχτηκε το προεδρείο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ). Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος προς το προεδρείο του ΓΕΩΤΕΕ είπε ότι «έχω πολλά να μάθω και να ακούσω από σας. Το περιβάλλον είναι μέσα στα άμεσα ενδιαφέροντά μου».

«Οταν μας βοηθούσαν οι ΗΠΑ»...

«Ο Αμερικάνος μας βοήθησε το '48, το '49, δε χωράει καμία αμφιβολία. Τώρα, όμως, δεν είναι υπέρ της Ελλάδας». Τάδε έφη χτες στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης. Οτι η αμερικανική εξωτερική πολιτική βοήθησε παλαιότερα την τάξη που ο ΛΑ.Ο.Σ. υπηρετεί, ώστε να επιτύχει μια νίκη απέναντι στο λαϊκό, εργατικό κίνημα, αλλά σήμερα δεν τη βοηθά τόσο όσο επιθυμεί. Αυτά από έναν πολιτικό που το παίζει υπερκομματικός και ότι τάχα συλλέγει ψήφους από παντού. Στην ουσία πασχίζει με κάθε τρόπο (συμπεριλαμβανομένης της πατριδοκαπηλίας και του λαϊκισμού) να ευνουχίσει το λαϊκό κίνημα, πείθοντάς το να ταυτίσει τα συμφέροντά του με αυτά των αφεντικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ