ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΜΕΤΡΑ ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΡΣΗΣ ΚΥΡΩΣΕΩΝ
Στόχος η ανατροπή του σοσιαλισμού στην Κούβα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε χαλάρωση ορισμένων επιμέρους πλευρών του αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Κούβα προχώρησε η Γερουσία με την έγκριση του νομοσχεδίου που αίρει μόνο κάποιες κυρώσεις που επιβλήθηκαν επί κυβέρνησης Τζορτζ Μπους. Οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης με 410 δισεκατομμύρια δολάρια που υπογράφτηκε και από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα.

Οι συγκεκριμένες διατάξεις αφορούν τις επισκέψεις των Κουβανοαμερικανών στην Κούβα μία φορά το χρόνο και όχι μία φορά ανά τρία χρόνια, την παράταση του χρόνου παραμονής τους εκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες που ίσχυε μέχρι τώρα, καθώς και την αποστολή εμβασμάτων στους εκεί συγγενείς. Παράλληλα, γίνεται πιο εύκολο το εμπόριο γεωργικών προϊόντων και ιατροφαρμακευτικού υλικού.

Ωστόσο, στην ουσία ο πολύμορφος αποκλεισμός παραμένει, εκφράζοντας την προσπάθεια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να στραγγαλίσει τον υπερήφανο και αγωνιστή κουβανικό λαό. Αλλωστε, αυτό ήρθε να επιβεβαιώσει και προχτεσινή απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ για επιβολή προστίμου 20,950 δολαρίων στην «Lactalis USA», τη θυγατρική της γαλλικής εταιρείας γαλακτοκομικών προϊόντων.

Αποκαλυπτικές δηλώσεις

Επίσης χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιντνερ προς τους δύο γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος, Ρόμπερτ Μενέντες και Μπιλ Νέλσον, που είναι υπέρμαχοι της διατήρησης του αποκλεισμού από τις ΗΠΑ. Ούτε λίγο ούτε πολύ έσπευσε να τους καθησυχάσει πως το νομοσχέδιο δεν αλλάζει τις διατάξεις σε ό,τι αφορά την προκαταβολική αποπληρωμή των αμερικανικών προϊόντων που προορίζονται για την Κούβα και τους διαβεβαίωσε δε θα ανοίξει «παραθυράκι» για την ευκολότερη μετάβαση στην Κούβα σε εταιρείες που επιθυμούν να εμπορευτούν μαζί της.

Μάλιστα, ο Γκάιντνερ σημείωσε πως η κυβέρνηση «αναθεωρεί την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Κούβα ώστε να προσδιορίσει τον καλύτερο τρόπο για να ενισχύσει τη δημοκρατική αλλαγή στην Κούβα και να βελτιώσει τις ζωές του κουβανικού λαού», δηλαδή για την ανατροπή του σοσιαλισμού.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Μπαράζ συλλήψεων και καταστολής

Συνεχίζεται το κυνηγητό του λαϊκού κινήματος στο Πακιστάν

Associated Press

Συνεχίζεται το κυνηγητό του λαϊκού κινήματος στο Πακιστάν
ΚΑΡΑΤΣΙ.--

Σε δεκάδες συλλήψεις προχώρησε χτες η αστυνομία του Πακιστάν, ενώ παράλληλα σημειώθηκαν επεισόδια κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να σταματήσουν τις συγκεντρώσεις που ξεκίνησαν χτες - παρά την προχτεσινή απαγόρευση - από τη συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης και τη νομική κοινότητα που διαμαρτύρονται για τη μη επαναφορά των δικαστών που είχε διώξει ο πρώην Πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ.

Οι χτεσινές διαμαρτυρίες αποτελούν την έναρξη της λεγόμενης «μεγάλης πορείας», διάρκειας τεσσάρων ημερών, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί στις 16 Μάρτη, μπροστά στο κοινοβούλιο της χώρας με καθιστική διαμαρτυρία. Ηδη έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 400 άτομα τις τελευταίες μέρες, ανάμεσά τους και ηγετικά στελέχη των νομικών, αλλά και των αντιπολιτευόμενων κομμάτων.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι κινητοποιήσεις έχουν ως σκοπό την αποσταθεροποίηση της χώρας, τονίζοντας ότι αποφασίστηκε η απαγόρευση των συγκεντρώσεων για να μη δώσουν το έναυσμα για βιαιότητες.

Πάντως, τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο Ασίφ Αλί Ζαρντάρι και τον πρωθυπουργό Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι είχε χτες ο ειδικός απεσταλμένος στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν της κυβέρνησης Ομπάμα, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ενώ παράλληλα η Αμερικανίδα πρέσβης στη χώρα, Αν Πάτερσον είχε συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ, ώστε «να επιλυθούν τα πράγματα» ανάμεσα στον ίδιο και την κυβέρνηση, ενώ πρόσθεσε πως «και άλλες φίλες χώρες βρίσκονται σε επαφή».

Τέλος, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, μιλώντας σε διάσκεψη στη Βουδαπέστη για την 10η επέτειο της ένταξης στη Συμμαχία της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει «να στρέψει την προσοχή του και πέραν του Αφγανιστάν... κυρίως στο Πακιστάν με το οποίο πρέπει να ασχοληθούμε περισσότερο»...

  • Χτες, πύραυλοι που φαίνεται ότι εκτοξεύτηκαν από μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροσκάφη έπληξαν την περιοχή Κουράμ του βορειοδυτικού Πακιστάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 7 άτομα. Οι πληροφορίες ήταν ακόμα συγκεχυμένες σε ό,τι αφορά τον στόχο των πυραύλων καθώς ορισμένες μιλούσαν για στρατόπεδο εκπαίδευσης και άλλες για σπίτι που φαίρεται πως χρησιμοποιείτο από ισλαμιστές.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Σημαντικό οικολογικό πλήγμα υφίστανται από χτες οι παράκτιες περιοχές της πολιτείας Κουίνσλαντ της Αυστραλίας έπειτα από τη ρίψη 30 τόνων πετρελαίου και 31 τόνων υγρών λιπασμάτων ανοιχτά των ακτών από το πλήρωμα του εμπορικού σκάφους «Swine». Μία πετρελαιοκηλίδα έκτασης 15 χλμ έχει σχηματιστεί στην περιοχή, απειλώντας με ασφυξία την τοπική θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα.... Το σκάφος, ναυλωμένο από εταιρεία με έδρα το Χονγκ Κονγκ, αναγκάστηκε να ρίξει το φορτίο του στη θάλασσα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή απ' τον τροπικό κυκλώνα «Χαμίς».

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Αποσύρει όλο το προσωπικό της απ' το Νταρφούρ του Σουδάν η διεθνής Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» (MSF) μετά την προχτεσινοβραδινή απαγωγή υπαλλήλων της. Δύο Σουδανοί απ' τους ομήρους αφέθηκαν αργότερα χτες ελεύθεροι. Παράλληλα, Σουδανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι οι τρεις Βέλγοι που έχουν απαχθεί είναι ζωντανοί και ότι το Χαρτούμ εργάζεται για την απελευθέρωσή τους...

BIENNH.-- O σημερινός πρέσβης της Αυστρίας στη Σλοβενία, Βαλεντίν Ιντσκο, αναλαμβάνει τις επόμενες μέρες νέος «ύπατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη» αφού επικυρωθεί ο διορισμός του στην προγραμματισμένη για τις 25 και 26 του μήνα συνεδρίαση του λεγόμενου Συμβουλίου Εφαρμογής της Ειρήνης στο Σαράγεβο. Ο Ιντσκο μιλά επτά γλώσσες και διαδέχεται τον Σλοβένο διπλωμάτη Μίροσλαβ Λάιτσακ.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Εκπρόσωπος της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας επέκρινε χτες τη ρίψη ρουκετών στο Ισραήλ λέγοντας πως «είναι λάθος ο χρόνος για τέτοιες επιθέσεις». Αποποιήθηκε έτσι την ευθύνη πρόσφατων επιθέσεων με ρουκέτες στο Ισραήλ, σε μία περίοδο που πραγματοποιούνται στο Κάιρο ευαίσθητες ενδοπαλαιστινιακές διαπραγματεύσεις, με στόχο το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή εκλογών.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Το Συμβούλιο υπουργών της ΕΕ θα αποδεχτεί, πιθανότατα τον Απρίλη, το αίτημα του Μαυροβουνίου για ένταξη στην Ενωση, δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός της Τσεχίας (που προεδρεύει της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο), Μίρεκ Τοπολάνεκ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην Ποντγκόριτσα με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Σάλο έχει προκαλέσει στη Σερβία η απόφαση του αρχηγού της «Ενωσης Σοσιαλδημοκρατών Βοϊβοντίνας» (LSV), Νέναντ Τσάνακ, να πάρει άδεια άνευ αποδοχών, λόγω της συμμετοχής του στο τηλεοπτικό παιχνίδι ριάλιτι «Μεγάλος Αδελφός».

ΤΟΚΙΟ.-- Η Γεωργία δηλώνει έτοιμη να μελετήσει το ενδεχόμενο εγκατάστασης αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο έδαφός της αν υπάρξει μια τέτοια πρόταση από την αμερικανική κυβέρνηση, σημειώνει ο Γεωργιανός υπουργός Εξωτερικών, Γκρίγκολ Ουάσαντζε, σε συνέντευξή του με την ιαπωνική εφημερίδα «Νικέι» που δημοσιεύτηκε χτες.

ΡΙΓΑ.-- Με 67 ψήφους υπέρ και 21 κατά το κοινοβούλιο της Λετονίας ενέκρινε χτες το διορισμό της νέας, πεντακομματικής κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Βάλντις Ντομπρόβσκις, τρεις βδομάδες περίπου μετά την παραίτηση του προκατόχου του, Ιβαρς Γκοντμάνις.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ενισχύει το στρατό στα σύνορα με την Κολομβία

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Ενισχύει τις στρατιωτικές της δυνάμεις η Βενεζουέλα, κατά μήκος των συνόρων με την Κολομβία, μετά από σειρά προκλήσεων και κυρίως τις πρόσφατες εμπρηστικές δηλώσεις του υπουργού Αμυνας της Κολομβίας Χοσέ Μανουέλ Σάντος, «ότι η επέμβαση στο Εκουαδόρ ήταν πράξη νόμιμης άμυνας», νομιμοποίησε τις διεισδύσεις σε άλλες χώρες με πρόσχημα τις επιθέσεις σε ανταρτικές δυνάμεις τόσο στο έδαφος του Εκουαδόρ όσο και στο έδαφος της Βενεζουέλας.

Ο Πρόεδρος Ούγο Τσάβες χαρακτηρίζοντας τον Σάντος «απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα τη Νότιο Αμερική» τόνισε ότι οι δηλώσεις και οι πρακτικές αυτές αποτελούν σαφέστατες παραβιάσεις των διμερών συμφωνιών των δύο χωρών. Μάλιστα, ο Πρόεδρος Τσάβες τόνισε ότι μερικές μέρες πριν τις δηλώσεις Σάντος τα κολομβιανά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα ανώνυμες πηγές στις Ενοπλες Δυνάμεις έκαναν λόγο για εντοπισμό δυνάμεων των Κολομβιανών ανταρτών εντός της εδαφικής επικράτειας της Βενεζουέλας. «Προσοχή κύριε πρόεδρε Ουρίμπε, παρότι με πληγώνει δε θα δίσταζα ούτε λεπτό να στείλω τα τανκς και τα Σουχόι» τόνισε ο Τσάβες σύμφωνα με το ΑΒΝ. Δηλώνοντας έτοιμος να υπερασπιστεί ακόμη και με στρατιωτικά μέσα την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Βενεζουέλας, «εάν χρειαστεί».

Στην επαρχία Νουέβα Εσπάρτα συναντώνται από χτες οι υπουργοί Παιδείας των χωρών μελών της ALBA με κύριο αντικείμενο το συντονισμό των περιφερειακών εκπαιδευτικών συστημάτων.

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Συμφωνία για μείωση των εντάσεων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ΗΠΑ και η Κίνα συμφώνησαν την Τετάρτη στην ανάγκη μείωσης των εντάσεων και αποτροπής μιας επανάληψης του ναυτικού επεισοδίου ανάμεσα σε αμερικανικά και κινεζικά πλοία ανοιχτά του νησιού Χαϊνάν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον με τον κινέζο ομόλογό της, Γιανγκ Γιετσί, την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή σημειώθηκε ναυτικό επεισόδιο στη νότια θάλασσα της Κίνας ανάμεσα στο πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και τον κινέζικο στόλο με αποτέλεσμα τις καταγγελίες της Κίνας για παραβίαση του διεθνούς και κινέζικου δικαίου.

Τέλος, αναμενόταν συνάντηση του Γιετσί με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα.

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - ΗΠΑ
Απειλές για κυρώσεις...

... ενόψει σχεδίου εκτόξευσης δορυφόρου

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Οι αρχές της ΛΔ Κορέας ενημέρωσαν χτες τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς ότι έχει προγραμματίσει την εκτόξευση πειραματικού επικοινωνιακού δορυφόρου απ' τις 4 ως τις 8 Απρίλη στο πλαίσιο διεθνούς συνθήκης που έχει υπογράψει η χώρα για την εξερεύνηση του διαστήματος.

Ωστόσο, η εξέλιξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ παρά το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον σε συνεργασία με τη Σεούλ πραγματοποιεί αυτή την περίοδο επικίνδυνα ναυτικά γυμνάσια αληθινού πυρός ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον απείλησε την Πιονγιάνγκ με αντίποινα χαρακτηρίζοντας το ενδεχόμενο εκτόξευσης δορυφόρου «προκλητικό» και απείλησε ότι σε περίπτωση πυραυλικής δοκιμής θα εξετάσει τη λήψη μέτρων «από ένα ευρύ φάσμα επιλογών», στις οποίες συμπεριλαμβάνεται ακόμη και η σκλήρυνση διεθνών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της ΛΔ Κορέας. Επιπλέον, η Κλίντον εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την άρνηση της βορειοκορεατικής κυβέρνησης να δεχτεί προ ημερών το νέο Αμερικανό απεσταλμένο για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ