Παρασκευή 13 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Σημαντικό οικολογικό πλήγμα υφίστανται από χτες οι παράκτιες περιοχές της πολιτείας Κουίνσλαντ της Αυστραλίας έπειτα από τη ρίψη 30 τόνων πετρελαίου και 31 τόνων υγρών λιπασμάτων ανοιχτά των ακτών από το πλήρωμα του εμπορικού σκάφους «Swine». Μία πετρελαιοκηλίδα έκτασης 15 χλμ έχει σχηματιστεί στην περιοχή, απειλώντας με ασφυξία την τοπική θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα.... Το σκάφος, ναυλωμένο από εταιρεία με έδρα το Χονγκ Κονγκ, αναγκάστηκε να ρίξει το φορτίο του στη θάλασσα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή απ' τον τροπικό κυκλώνα «Χαμίς».

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Αποσύρει όλο το προσωπικό της απ' το Νταρφούρ του Σουδάν η διεθνής Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» (MSF) μετά την προχτεσινοβραδινή απαγωγή υπαλλήλων της. Δύο Σουδανοί απ' τους ομήρους αφέθηκαν αργότερα χτες ελεύθεροι. Παράλληλα, Σουδανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι οι τρεις Βέλγοι που έχουν απαχθεί είναι ζωντανοί και ότι το Χαρτούμ εργάζεται για την απελευθέρωσή τους...

BIENNH.-- O σημερινός πρέσβης της Αυστρίας στη Σλοβενία, Βαλεντίν Ιντσκο, αναλαμβάνει τις επόμενες μέρες νέος «ύπατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη» αφού επικυρωθεί ο διορισμός του στην προγραμματισμένη για τις 25 και 26 του μήνα συνεδρίαση του λεγόμενου Συμβουλίου Εφαρμογής της Ειρήνης στο Σαράγεβο. Ο Ιντσκο μιλά επτά γλώσσες και διαδέχεται τον Σλοβένο διπλωμάτη Μίροσλαβ Λάιτσακ.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Εκπρόσωπος της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας επέκρινε χτες τη ρίψη ρουκετών στο Ισραήλ λέγοντας πως «είναι λάθος ο χρόνος για τέτοιες επιθέσεις». Αποποιήθηκε έτσι την ευθύνη πρόσφατων επιθέσεων με ρουκέτες στο Ισραήλ, σε μία περίοδο που πραγματοποιούνται στο Κάιρο ευαίσθητες ενδοπαλαιστινιακές διαπραγματεύσεις, με στόχο το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή εκλογών.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Το Συμβούλιο υπουργών της ΕΕ θα αποδεχτεί, πιθανότατα τον Απρίλη, το αίτημα του Μαυροβουνίου για ένταξη στην Ενωση, δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός της Τσεχίας (που προεδρεύει της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο), Μίρεκ Τοπολάνεκ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην Ποντγκόριτσα με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Σάλο έχει προκαλέσει στη Σερβία η απόφαση του αρχηγού της «Ενωσης Σοσιαλδημοκρατών Βοϊβοντίνας» (LSV), Νέναντ Τσάνακ, να πάρει άδεια άνευ αποδοχών, λόγω της συμμετοχής του στο τηλεοπτικό παιχνίδι ριάλιτι «Μεγάλος Αδελφός».

ΤΟΚΙΟ.-- Η Γεωργία δηλώνει έτοιμη να μελετήσει το ενδεχόμενο εγκατάστασης αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο έδαφός της αν υπάρξει μια τέτοια πρόταση από την αμερικανική κυβέρνηση, σημειώνει ο Γεωργιανός υπουργός Εξωτερικών, Γκρίγκολ Ουάσαντζε, σε συνέντευξή του με την ιαπωνική εφημερίδα «Νικέι» που δημοσιεύτηκε χτες.

ΡΙΓΑ.-- Με 67 ψήφους υπέρ και 21 κατά το κοινοβούλιο της Λετονίας ενέκρινε χτες το διορισμό της νέας, πεντακομματικής κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Βάλντις Ντομπρόβσκις, τρεις βδομάδες περίπου μετά την παραίτηση του προκατόχου του, Ιβαρς Γκοντμάνις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διπλωματική ένταση για γεγονότα του 1918... (2020-12-01 00:00:00.0)
Σταμάτησαν απόπειρα πραξικοπήματος (2020-01-16 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν επίθεση του στρατού σε πρόσφυγες (2008-08-26 00:00:00.0)
Κυανόκρανοι στο Νταρφούρ (2007-04-17 00:00:00.0)
Νέα «μεσολαβητική» επίσκεψη Σολάνα... (2002-02-22 00:00:00.0)
Διαδήλωση υπέρ της ομοσπονδίας στο Μαυροβούνιο (2000-01-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ