Παρασκευή 13 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Μπαράζ συλλήψεων και καταστολής

Συνεχίζεται το κυνηγητό του λαϊκού κινήματος στο Πακιστάν

Associated Press

Συνεχίζεται το κυνηγητό του λαϊκού κινήματος στο Πακιστάν
ΚΑΡΑΤΣΙ.--

Σε δεκάδες συλλήψεις προχώρησε χτες η αστυνομία του Πακιστάν, ενώ παράλληλα σημειώθηκαν επεισόδια κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να σταματήσουν τις συγκεντρώσεις που ξεκίνησαν χτες - παρά την προχτεσινή απαγόρευση - από τη συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης και τη νομική κοινότητα που διαμαρτύρονται για τη μη επαναφορά των δικαστών που είχε διώξει ο πρώην Πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ.

Οι χτεσινές διαμαρτυρίες αποτελούν την έναρξη της λεγόμενης «μεγάλης πορείας», διάρκειας τεσσάρων ημερών, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί στις 16 Μάρτη, μπροστά στο κοινοβούλιο της χώρας με καθιστική διαμαρτυρία. Ηδη έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 400 άτομα τις τελευταίες μέρες, ανάμεσά τους και ηγετικά στελέχη των νομικών, αλλά και των αντιπολιτευόμενων κομμάτων.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι κινητοποιήσεις έχουν ως σκοπό την αποσταθεροποίηση της χώρας, τονίζοντας ότι αποφασίστηκε η απαγόρευση των συγκεντρώσεων για να μη δώσουν το έναυσμα για βιαιότητες.

Πάντως, τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο Ασίφ Αλί Ζαρντάρι και τον πρωθυπουργό Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι είχε χτες ο ειδικός απεσταλμένος στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν της κυβέρνησης Ομπάμα, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ενώ παράλληλα η Αμερικανίδα πρέσβης στη χώρα, Αν Πάτερσον είχε συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ, ώστε «να επιλυθούν τα πράγματα» ανάμεσα στον ίδιο και την κυβέρνηση, ενώ πρόσθεσε πως «και άλλες φίλες χώρες βρίσκονται σε επαφή».

Τέλος, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, μιλώντας σε διάσκεψη στη Βουδαπέστη για την 10η επέτειο της ένταξης στη Συμμαχία της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει «να στρέψει την προσοχή του και πέραν του Αφγανιστάν... κυρίως στο Πακιστάν με το οποίο πρέπει να ασχοληθούμε περισσότερο»...

  • Χτες, πύραυλοι που φαίνεται ότι εκτοξεύτηκαν από μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροσκάφη έπληξαν την περιοχή Κουράμ του βορειοδυτικού Πακιστάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 7 άτομα. Οι πληροφορίες ήταν ακόμα συγκεχυμένες σε ό,τι αφορά τον στόχο των πυραύλων καθώς ορισμένες μιλούσαν για στρατόπεδο εκπαίδευσης και άλλες για σπίτι που φαίρεται πως χρησιμοποιείτο από ισλαμιστές.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ