Παρασκευή 13 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Προς επιστροφή στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-

Την συμμετοχή της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε προχτές ο γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί μιλώντας σε συνέδριο για αμυντικά θέματα και υποστηρίζοντας πως είναι προς το συμφέρον της χώρας και της Ευρώπης. Για τα προσχήματα έσπευσε μάλιστα να ισχυριστεί ότι η «ανεξαρτησία δεν τίθεται σαν ζήτημα», και πρόσθεσε ότι η Γαλλία θα διατηρήσει τον έλεγχο του πυρηνικού της οπλοστασίου.

Υπενθυμίζεται ότι το 1966, ο τότε Πρόεδρος Σαρλ Ντε Γκωλ αποφάσισε την αποχώρηση της χώρας από το στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας αλλά και την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και των βάσεων από το έδαφος της χώρας, ακόμα και η διοίκηση του ΝΑΤΟ που βρισκόταν μέχρι τότε στο Παρίσι, μετακινήθηκε στις Βρυξέλλες.

Πάντως, στις 17 Μαρτίου, ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν αναμένεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Εθνοσυνέλευση για αυτό το ζήτημα, ενώ η απόφαση αναμένεται να επισημοποιηθεί με επιστολή προς την ηγεσία του ΝΑΤΟ πριν από την ετήσια σύνοδο που θα γίνει στις 3-4 Απρίλη στο Στρασβούργο όπου μάλιστα θα «γιορταστούν» τα 60 χρόνια από την ίδρυση της λυκο -Συμμαχίας που έχει ματοκυλίσει τον κόσμο. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοουπ Σέφερ, χαρακτήρισε την εξέλιξη «θετική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ