Παρασκευή 13 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Ρωσικό ενδιαφέρον για το ραντάρ της Γκαμπάλα

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ και του Αζέρου ομολόγου του, Ε. Μαμεντιάροφ. Οπως ανακοινώθηκε, στη συνάντηση συζητήθηκε όλο το πλέγμα των σχέσεων των δύο χωρών και μεταξύ άλλων ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, η διευθέτηση του ζητήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ και τα ζητήματα της Κασπίας.

Η Ρωσία για πρώτη φορά έθεσε επίσημα το ζήτημα της διατήρησής του ραντάρ που διαθέτει στην περιοχή Γκαμπάλα, του Αζερμπαϊτζάν και μετά το 2012, οπότε λήγει η συμφωνία ενοικίασης. Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο ραντάρ είχε κατασκευαστεί επί ΕΣΣΔ, το 1984, ενώ το 2007 η Ρωσία, που το χρησιμοποιεί (με ενοίκιο 7 εκατομμύρια δολάρια ετησίως) είχε προτείνει την από κοινού χρήση του ραντάρ με τις ΗΠΑ, ζητώντας ως αντάλλαγμα να σταματήσουν όλες οι αμερικανικές προσπάθειες εγκατάστασης της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Πρόταση που είχαν τότε απορρίψει οι ΗΠΑ. Πάντως, όπως δήλωσε ο Αζέρος ΥΠΕΞ, Ε. Μαμεντιάροφ, το Αζερμπαϊτζάν προς το παρόν δε σκέφτεται ούτε την παράταση της ενοικίασης στη Ρωσία, ούτε την παραχώρηση σε κάποια «τρίτη χώρα» του ραντάρ, που μπορεί με την εμβέλεια που έχει να παρακολουθήσει τον εναέριο χώρο του Ιράν, της Τουρκίας, της Ινδίας, του Ιράκ, του Πακιστάν και μερικώς της Κίνας, καθώς κι ορισμένων ακόμη ασιατικών κι αφρικανικών χωρών.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, στις συνομιλίες τέθηκαν και οι πληροφορίες που αναφέρουν πως πρόσφατα η Ρωσία παρέδωσε στην Αρμενία όπλα και οπλικά συστήματα συνολικής αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων. Τις πληροφορίες αυτές διέψευσε ο Σ. Λαβρόφ, σημειώνοντας πως η Ρωσία δεν προχώρησε σε παραδόσεις όπλων, που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ