ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΑΡΙΝΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
Νέα «πακέτα» υπέρ των μονοπωλίων

Οι 27 ηγέτες αναμένεται να επικυρώσουν τις προτάσεις της Κομισιόν για μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, μειώσεις μισθών, συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μείωση συντάξεων, επιταχύνοντας τη μετακύλιση των βαρών της κρίσης στις πλάτες των λαών

Νέες πρωτοβουλίες για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων αναμένεται να πάρουν οι 27 ηγέτες της ΕΕ, επιταχύνοντας ταυτόχρονα την προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που μετακυλίουν εξολοκλήρου τα βάρη της κρίσης στους λαούς.

Στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες, οι 27 θα επικυρώσουν τις προτάσεις της Κομισιόν και των υπουργών Οικονομίας και Απασχόλησης, για μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, μειώσεις μισθών, για απαλλαγή των εταιρειών από τις ασφαλιστικές εισφορές, συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μείωση συντάξεων, παράταση του εργάσιμου βίου, κ.ο.κ.

Παράλληλα, θα στηρίξουν το Σύμφωνο Σταθερότητας, αξιώνοντας από τα κράτη - μέλη να επαναφέρουν τα δημοσιονομικά ελλείμματά τους κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ «το συντομότερο δυνατόν», ενώ θα περιοριστούν σε ευχολόγια σε ό,τι αφορά τη διάσωση των «αδύναμων κρατών - μελών». Οι «27», όπως προκύπτει από το σχέδιο του κειμένου των Συμπερασμάτων, αναμένεται να τονίσουν την ανάγκη της δημοσιονομικής πειθαρχίας εντός της ΕΕ καθώς και την ανάγκη αποφυγής περαιτέρω αύξησης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Παράλληλα, απορρίπτουν την «έκκληση» των ΗΠΑ να αναλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο από τα βάρη της κρίσης, εγκρίνοντας «πρόσθετα πακέτα» για την ανάκαμψη του παγκόσμιου καπιταλισμού. Οι «27» επικαλούνται ότι τα πακέτα που έχουν ήδη εγκριθεί ανέρχονται σε περίπου 400 δισ. ευρώ (3,3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ), έναντι 770 δισ. ευρώ του αντίστοιχου αμερικανικού πακέτου. Οι ηγέτες της ΕΕ εκτιμούν ότι χρειάζεται χρόνος για να γίνουν ορατά τα θετικά αποτελέσματα της ευρωπαϊκής οικονομικής προσπάθειας στις επενδύσεις, στη ζήτηση και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ζητά από τα κράτη - μέλη «να επιστρέψουν σε συνθήκες δημοσιονομικής σταθερότητας, το συντομότερο δυνατό», ώστε να σταλούν θετικά μηνύματα στις διεθνείς αγορές. Επιπλέον, θα τονίζει ότι η οικονομική ανάκαμψη θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Σε άλλη παράγραφο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα τονίζει, στα Συμπεράσματά του, την ανάγκη της μακροοικονομικής σταθερότητας των χωρών - μελών, ως ουσιαστικό στοιχείο για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Θα ζητά, ακόμη, από την Επιτροπή και τα κράτη - μέλη «να εξετάζουν την οικονομική κατάσταση και αν χρειαστεί να είναι έτοιμοι να δράσουν κατά περίπτωση».

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επαναβεβαιώσει την ανάγκη επιτάχυνσης των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, επισημαίνοντας ότι η Στρατηγική της Λισαβόνας «παρέχει το κατάλληλο πλαίσιο για την τόνωση της απασχόλησης και της ανάπτυξης και ότι η οικονομική κρίση δίνει την ευκαιρία στα κράτη - μέλη να επιταχύνουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα αυτό». Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την προετοιμασία της Συνόδου των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, οι «27» σε ένα τετρασέλιδο παράρτημα που θα περιλαμβάνουν τα συμπεράσματα της Συνόδου, θα τονίζουν την ανάγκη να γίνουν ουσιαστικά και δραστικά βήματα στον τομέα της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα (Hedge Funds, κερδοσκοπικά κεφάλαια, αμοιβές στελεχών, ίδια κεφάλαια και αποθεματικά τραπεζών κ.τ.λ.). Ειδικότερα, στο παράρτημα των συμπερασμάτων της Συνόδου με τίτλο «Κοινή γλώσσα, εν όψει της Συνόδου G20», θα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι οι «27», υποστηρίζουν «τη μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών» και ειδικότερα την αναμόρφωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Την αισιοδοξία του ότι η Ευρώπη θα μιλήσει «με μια φωνή» στην κρίσιμη σύνοδο του G20, στις αρχές Απρίλη, παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των μεγάλων κρατών, εξέφρασε χτες ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Η Ευρώπη πρέπει να μιλήσει με μια φωνή στο Λονδίνο και πιστεύω πως θα το κάνουμε», δήλωσε ο Μπαρόζο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν. Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Μπράουν τάχτηκε υπέρ μιας δεύτερης θητείας Μπαρόζο στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ
Αξιώνουν άμεση «λύση» του Κυπριακού

Κοινή παρέμβαση για το Κυπριακό αποτόλμησαν οι μεγαλοεπιχειρηματίες Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου, στη βάση των στενών επιχειρηματικών συμφερόντων τους, απαιτώντας ουσιαστικά να έχει λήξει το θέμα όπως - όπως και μάλιστα μέσα στο 2009.

Σημειωτέον ότι στο κοινό ανακοινωθέν τους δεν κάνουν καμία αναφορά για τον τρόπο επίλυσης του θέματος, αλλά και για τις σχετικές αποφάσεις των οργάνων του ΟΗΕ.

Η κοινή θέση τους προέκυψε στη συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής των οργανώσεων: ΣΕΒ (εκπροσωπήθηκε από τον αντιπρόεδρο Θ. Λαβίδα). Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου (ΟΕΒ). Σύνδεσμος Τουρκοκυπρίων Επιχειρηματιών (ISAD. Τουρκικός Σύνδεσμος Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (TUSIAD) στις 12 του Μάρτη στη Λευκωσία.

Οι τέσσερις οργανώσεις των κεφαλαιοκρατών, ενωμένες για την εξυπηρέτηση των κοινών συμφερόντων τους, «καλούν τις δύο κοινότητες της Κύπρου να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις σε κλίμα εμπιστοσύνης για να επιτύχουν μια συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος». Καλούν να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια «για να συμφωνήσουν επί αλλαγών, καλύπτοντας όλες τις πτυχές μιας συνολικής λύσης το ταχύτερο δυνατό». Εκφράζουν την ελπίδα ότι «οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, θα συμβάλουν να επιτευχθεί αυτή τη χρονιά μια αποδεκτή λύση του χρονίζοντος προβλήματος στην Κύπρο». Τέλος, «υπογραμμίζουν ότι το κίνητρο για την οικονομική ανάπτυξη της ενιαίας Κύπρου εξαρτάται από την οικονομική ενοποίηση της νήσου. Θεωρούν ότι οποιαδήποτε ευκαιρία επίλυσης του ζητήματος δε θα πρέπει να χαθεί».

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Χρειάζονται «ξεκάθαρες χειροπιαστές αποφάσεις»

Οι εργασίες της Συνόδου της ΕΕ και οι τρόποι αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και η προετοιμασία της συνάντησης ΗΠΑ - ΕΕ, ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Για τη Σύνοδο Κορυφής, η υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης χρειάζονται «ξεκάθαρες, χειροπιαστές αποφάσεις με συγκεκριμένα μέτρα».

Οπως σημείωσε η υπουργός, το Συμβούλιο ασχολήθηκε και με την αναθεώρηση της ενεργειακής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Για τα Βαλκάνια, η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι επισφραγίστηκε η απόφαση να αναλάβει ο Αυστριακός πρέσβης κ. Ινσκο τη θέση του ειδικού εκπροσώπου της ΕΕ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Σε ό,τι αφορά τη Λευκορωσία, η Ντόρα Μπακογιάννη παραδέχτηκε πως η χώρα εξακολουθεί να είναι στοχοποιημένη από την ΕΕ, λέγοντας ότι απλώς παραμένουν σε αναστολή για ένα ακόμη εξάμηνο οι κυρώσεις της Κοινότητας σε βάρος αυτής της χώρας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΛΑΟΣ
Λένε ναι και στα «φρουτάκια»

Σε διαδικασίες «συμμόρφωσης» με το κοινοτικό δίκαιο πρόκειται να μπει η εθνική νομοθεσία για τυχερά ηλεκτρονικά παιγνίδια, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας Αντώνη Μπέζα.

Απαντώντας σε σχετική Ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή του ΛΑΟΣ Μ. Βορίδη, υποστήριξε ότι ο ισχύον νόμος της καθολικής τους απαγόρευσης τυχερών και ψυχαγωγικών παιγνιδιών (εκτός των χώρων των καζίνο) - σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου - προσκρούει στις αρχές «για την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων» και «την ελευθερία εγκατάστασης και την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών» και έχει επιβληθεί πρόστιμο 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Οπως είπε ο υφυπουργός, «η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να επανεξετάσει το καθεστώς λειτουργίας των παιγνίων γενικότερα» και να αντικαταστήσει το ισχύον πλαίσιο με ένα που «θα συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο κοινοτικό δίκαιο». Για το λόγο αυτό έχει συσταθεί άλλωστε και «ειδική ομάδα εργασίας στο υπουργείο Οικονομίας». Εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο Μ. Βορίδης υποστήριξε ότι πρέπει να αλλάξει το καθεστώς τόσο για τα ψυχαγωγικά όσο και για τα τυχερά παιγνίδια στην κατεύθυνση του να επιτραπούν.

ΑΚΕΛ
Ανακοίνωσε το ευρωψηφοδέλτιο

Το ψηφοδέλτιο με το οποίο θα κατέβει στη μάχη των ευρωεκλογών δημοσιοποίησε χθες, κατόπιν απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής, το ΑΚΕΛ, διά του εκπροσώπου Τύπου του Κόμματος, Σταύρου Ευαγόρου.

Τις θέσεις στην Ευρωβουλή θα διεκδικήσουν με αλφαβητική σειρά οι:

-- Ιωσήφ Ιωσήφ, πανεπιστημιακός.

-- Κουκουμά Σκεύη, βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της ΚΕ.

-- Τριανταφυλλίδης Κυριάκος, ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ.

-- Χατζηγεωργίου Τάκης, βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της ΚΕ.

-- Χατζηττοφής Κυριάκος, δήμαρχος Αγίου Αθανασίου, μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ.

-- Χριστοφίδης Χρήστος, γγ της ΕΔΟΝ και μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ.

Οι έξι υποψήφιοι που διεκδικούν την ψήφο των Κυπρίων επιλέχτηκαν, όπως σημείωσε ο Σ. Ευαγόρου, μεταξύ 31 προτεινόμενων. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «με το ψηφοδέλτιο αυτό, με τις πολιτικές θέσεις του ΑΚΕΛ, με τη δουλειά του ΑΚΕΛ και τη μαζική κινητοποίηση η οποία θα γίνει, θα κερδίσουμε τις εκλογές και το ΑΚΕΛ θα καταταγεί πρώτο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ