Τρίτη 17 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΑΡΙΝΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
Νέα «πακέτα» υπέρ των μονοπωλίων

Οι 27 ηγέτες αναμένεται να επικυρώσουν τις προτάσεις της Κομισιόν για μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, μειώσεις μισθών, συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μείωση συντάξεων, επιταχύνοντας τη μετακύλιση των βαρών της κρίσης στις πλάτες των λαών

Νέες πρωτοβουλίες για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων αναμένεται να πάρουν οι 27 ηγέτες της ΕΕ, επιταχύνοντας ταυτόχρονα την προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που μετακυλίουν εξολοκλήρου τα βάρη της κρίσης στους λαούς.

Στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες, οι 27 θα επικυρώσουν τις προτάσεις της Κομισιόν και των υπουργών Οικονομίας και Απασχόλησης, για μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, μειώσεις μισθών, για απαλλαγή των εταιρειών από τις ασφαλιστικές εισφορές, συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μείωση συντάξεων, παράταση του εργάσιμου βίου, κ.ο.κ.

Παράλληλα, θα στηρίξουν το Σύμφωνο Σταθερότητας, αξιώνοντας από τα κράτη - μέλη να επαναφέρουν τα δημοσιονομικά ελλείμματά τους κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ «το συντομότερο δυνατόν», ενώ θα περιοριστούν σε ευχολόγια σε ό,τι αφορά τη διάσωση των «αδύναμων κρατών - μελών». Οι «27», όπως προκύπτει από το σχέδιο του κειμένου των Συμπερασμάτων, αναμένεται να τονίσουν την ανάγκη της δημοσιονομικής πειθαρχίας εντός της ΕΕ καθώς και την ανάγκη αποφυγής περαιτέρω αύξησης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Παράλληλα, απορρίπτουν την «έκκληση» των ΗΠΑ να αναλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο από τα βάρη της κρίσης, εγκρίνοντας «πρόσθετα πακέτα» για την ανάκαμψη του παγκόσμιου καπιταλισμού. Οι «27» επικαλούνται ότι τα πακέτα που έχουν ήδη εγκριθεί ανέρχονται σε περίπου 400 δισ. ευρώ (3,3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ), έναντι 770 δισ. ευρώ του αντίστοιχου αμερικανικού πακέτου. Οι ηγέτες της ΕΕ εκτιμούν ότι χρειάζεται χρόνος για να γίνουν ορατά τα θετικά αποτελέσματα της ευρωπαϊκής οικονομικής προσπάθειας στις επενδύσεις, στη ζήτηση και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ζητά από τα κράτη - μέλη «να επιστρέψουν σε συνθήκες δημοσιονομικής σταθερότητας, το συντομότερο δυνατό», ώστε να σταλούν θετικά μηνύματα στις διεθνείς αγορές. Επιπλέον, θα τονίζει ότι η οικονομική ανάκαμψη θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Σε άλλη παράγραφο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα τονίζει, στα Συμπεράσματά του, την ανάγκη της μακροοικονομικής σταθερότητας των χωρών - μελών, ως ουσιαστικό στοιχείο για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Θα ζητά, ακόμη, από την Επιτροπή και τα κράτη - μέλη «να εξετάζουν την οικονομική κατάσταση και αν χρειαστεί να είναι έτοιμοι να δράσουν κατά περίπτωση».

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επαναβεβαιώσει την ανάγκη επιτάχυνσης των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, επισημαίνοντας ότι η Στρατηγική της Λισαβόνας «παρέχει το κατάλληλο πλαίσιο για την τόνωση της απασχόλησης και της ανάπτυξης και ότι η οικονομική κρίση δίνει την ευκαιρία στα κράτη - μέλη να επιταχύνουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα αυτό». Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την προετοιμασία της Συνόδου των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, οι «27» σε ένα τετρασέλιδο παράρτημα που θα περιλαμβάνουν τα συμπεράσματα της Συνόδου, θα τονίζουν την ανάγκη να γίνουν ουσιαστικά και δραστικά βήματα στον τομέα της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα (Hedge Funds, κερδοσκοπικά κεφάλαια, αμοιβές στελεχών, ίδια κεφάλαια και αποθεματικά τραπεζών κ.τ.λ.). Ειδικότερα, στο παράρτημα των συμπερασμάτων της Συνόδου με τίτλο «Κοινή γλώσσα, εν όψει της Συνόδου G20», θα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι οι «27», υποστηρίζουν «τη μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών» και ειδικότερα την αναμόρφωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Την αισιοδοξία του ότι η Ευρώπη θα μιλήσει «με μια φωνή» στην κρίσιμη σύνοδο του G20, στις αρχές Απρίλη, παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των μεγάλων κρατών, εξέφρασε χτες ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Η Ευρώπη πρέπει να μιλήσει με μια φωνή στο Λονδίνο και πιστεύω πως θα το κάνουμε», δήλωσε ο Μπαρόζο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν. Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Μπράουν τάχτηκε υπέρ μιας δεύτερης θητείας Μπαρόζο στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ