Τρίτη 17 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Συστημική δημοκρατικότητα...

Την πεποίθησή του ότι «ο ΣΥΝ είναι το πιο δημοκρατικό κόμμα» εξέφρασε ο πρόεδρός του, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Ελευθεροτυπία», με αφορμή την πρόσφατη διαδικασία εκλογής των υποψηφίων για τις ευρωεκλογές. Και χαρακτήρισε «διαδικασία γιορτή για την κατακτημένη εσωκομματική διαδικασία» τον τρόπο που ο ΣΥΝ επέλεξε για να εκλέξει τους υποψηφίους. Βέβαια, κάποια στελέχη του ΣΥΝ που συμμετείχαν στη γιορτή την ένιωσαν κάπως διαφορετικά. Και έκαναν λόγο δημόσια για «εκκαθαρίσεις», «κοψίματα», «αποκλεισμούς» και «ξεκαθαρίσματα λογαριασμών».

Κάθε κόμμα είναι αρμόδιο και υπεύθυνο να επιλέγει τον τρόπο διεξαγωγής των εσωκομματικών διαδικασιών. Για παράδειγμα, είναι δικαίωμα της ηγεσίας του ΣΥΝ να μοιράζει στους συνέδρους του τις προγραμματικές θέσεις 400 σελίδων που θα τεθούν προς έγκριση, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει το συνέδριο. Και ταυτόχρονα είναι επίσης δικαίωμά τους να παρουσιάζουν τέτοιες διαδικασίες ως αποθέωση της δημοκρατίας. Κάτι αντίστοιχο με εκείνο που έλεγαν πριν λίγα χρόνια το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου όταν, χρησιμοποιώντας τον όρο «συμμετοχική δημοκρατία», επιδίωκαν να κρύψουν την πολιτική τους πρόταση που ήταν σε βάρος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Ακόμα κι αυτή την εσωκομματική διαδικασία, έτσι όπως έχει εξελιχθεί, ο ΣΥΝ προσπαθεί να τη χρησιμοποιήσει για αποπροσανατολισμό και χειραγώγηση λαϊκών συνειδήσεων. Λέει με άλλα λόγια: Εχουμε πολυφωνία και αυτό μας καθιστά αυτομάτως το πιο δημοκρατικό κόμμα. Λέει συγκεκριμένα στη συνέντευξη: «Σε όλα τα υπόλοιπα κόμματα, τη λίστα για τις ευρωεκλογές την κρατά στο συρτάρι του ο πρόεδρος και στις εκλόγιμες θέσεις συνήθως τοποθετεί τους αρεστούς του». Οταν λέει για τ' άλλα κόμματα εννοεί τα άλλα αστικά κόμματα, γι' αυτό μιλά και για τους προέδρους τους. Και σωστά πράττει. Συγκρίνει λειτουργίες ομοίων κομμάτων. Το ΣΥΝ με τ' άλλα του συστήματος...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ