Τρίτη 17 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντιλαϊκά μέτρα «υπό τη σκιά» της συναίνεσης

Οσο πιο πολύ φορτώνει με νέα βάρη τους εργαζόμενους τόσο περισσότερο «θορυβεί» για συναίνεση και υπευθυνότητα

Τη μετακύληση νέων δυσβάσταχτων βαρών στις πλάτες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων επιχειρεί να αποκρύψει η κυβέρνηση, ανεβάζοντας τους τόνους της συναίνεσης και της υπευθυνότητας.

Καθώς προχωρά με ολοένα και ταχύτερους ρυθμούς η λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης, η κυβερνητική προπαγάνδα αναπαράγει διαρκώς τη δήθεν εθνική διάσταση της κρίσης, προκειμένου να ζητήσει αυτοσυγκράτηση και πειθαρχία απ' όλους, δηλαδή τον εξής ένα, τον εργαζόμενο λαό. Ηδη προχωράει σε «πάγωμα» (διάβαζε μείωση) των μισθών των εργαζομένων στο δημόσιο, περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, νέες φορολογικές επιδρομές σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, ενώ την ίδια στιγμή απευθύνει αστείες φραστικές εκκλήσεις στους κεφαλαιοκράτες να επιδείξουν κοινωνική ευθύνη...

Το στίγμα το έδωσε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, ζητώντας «αυτοπειθαρχία και υπευθυνότητα» επισείοντας σταθερά ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε μια εθνική πρόκληση». Μιλώντας το περασμένο Σάββατο στο Επιμελητήριο του Αγρινίου είπε χαρακτηριστικά: «Σε τέτοιες δύσκολες ώρες, απαιτείται απ' όλους εγρήγορση. Απαιτείται εντατικοποίηση των προσπαθειών. Απαιτείται αυτοπειθαρχία και υπευθυνότητα. Το διάστημα που διανύουμε είναι κρίσιμο. Βρισκόμαστε, με απλά λόγια, μπροστά σε μια εθνική πρόκληση». Επανέλαβε τη γνωστή πρόβλεψη ότι «οι μήνες που έρχονται είναι και κρίσιμοι και δύσκολοι» και αξίωσε «άμιλλα υπευθυνότητας» ισχυριζόμενος ότι «οι στόχοι είναι κοινοί». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «έχουμε μπροστά μας μια εθνική πρόκληση και οφείλουμε να ανταποκριθούμε όλοι, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όλοι οι κοινωνικοί εταίροι».

Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να ρίξει στάχτη στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων, τα οποία συνεχώς φορτώνει με νέα βάρη, ο πρωθυπουργός απηύθυνε ανούσιες εκκλήσεις προς τις επιχειρήσεις και ...το «χρηματοπιστωτικό σύστημα». Από τις πρώτες ζήτησε «να επιδείξουν, στις δύσκολες αυτές ώρες, τη μέγιστη κοινωνική ευθύνη», ενώ στο τραπεζικό σύστημα υπενθύμισε την υποχρέωσή του «να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα για τη μείωση των επιτοκίων και την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας». Ο πρωθυπουργός δεν είχε παρά μόνο γενικολογίες και αοριστολογίες να επαναλάβει για το καυτό πρόβλημα των απολύσεων και της ραγδαίας αύξησης της ανεργίας, όπως τα προγράμματα Stage και η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή μια σειρά από αντιλαϊκά μέτρα, αν και παράλληλα φροντίζει να θολώνει τα νερά, «διαρρέοντας», για παράδειγμα, ότι τα σκληρά μέτρα θα έρθουν μετά τις ευρωεκλογές. Ηδη όμως ο κύβος έχει ριφθεί για «πάγωμα» των μισθών των εργαζομένων στο δημόσιο, μέτρο από το οποίο υπολογίζεται ότι θα «εξοικονομήσει» 300 εκατ. ευρώ από τις κρατικές δαπάνες.

Η «στοχοποίηση» των εργαζομένων στο δημόσιο επιβεβαιώθηκε με περίτρανο τρόπο από τον Γ. Παπαθανασίου, ο οποίος μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» αξίωσε την αποδοχή της εισοδηματικής πολιτικής στο όνομα του ότι είναι μόνιμοι! «Θα συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι οι μισθωτοί του δημοσίου έχουν την ασφάλεια της μονιμότητας, κάτι που δεν ισχύει για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα», είπε ανερυθρίαστα.

Την καραμέλα της συναίνεσης αναμάσησε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ε. Αντώναρος, λέγοντας ότι «όλοι έχουν υποχρέωση και δυνατότητα να συνδράμουν στην κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ