Τρίτη 17 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Ο λαός κι η νεολαία έχουν απίστευτη δύναμη στα χέρια τους

Στους σπουδαστές της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Πειραιά, μίλησε χτες το μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, καλώντας τους να μη σκύψουν το κεφάλι μπροστά στην καπιταλιστική κρίση

Η δύναμη της οργανωμένης δράσης είναι πανίσχυρη. Ποτέ στην ανθρώπινη Ιστορία δεν υπήρξε προκοπή, «με τον κόσμο του μόχθου στη γωνία, χωρίς να αγωνίζεται και να παλεύει οργανωμένα, με στόχους και αιτήματα που να ικανοποιεί τις ανάγκες του».

Το παραπάνω «μάθημα» κυριάρχησε χτες στα περισσότερα αμφιθέατρα της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Πειραιά. Ηταν ένα μάθημα αλλιώτικο. Που έγινε με συλλογικές διαδικασίες με πλούσιο διάλογο. Μόνο που στους σπουδαστές, αυτοί που έκαναν την «παράδοση» εμπλουτισμένη με σωρό από στοιχεία και παραδείγματα μέσα από την ίδια τη ζωή της εργατικής λαϊκής οικογένειας, της οικογένειας των σπουδαστών, ήταν οι νέοι της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτή. Το κάλεσμα ήταν σαφές και χωρίς περιστροφές.

Το πρώτο βήμα να γίνει σήμερα στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ και στη συνέχεια στην πανεργατική απεργία στις 2 Απρίλη με τα μπλοκ του Μετώπου. Εκεί και οι σπουδαστές του ΤΕΙ Πειραιά θα πρέπει να πάρουν θέση, οργανωμένα, συγκροτημένα, στο πλευρό των γονιών τους. Την ίδια έννοια έχει και η ψήφος τους στις φοιτητικές εκλογές (όποτε αυτές γίνουν) στην ΠΚΣ.

Γιατί, όπως ξεκαθάρισε ο Γ. Πρωτούλης, όταν «οργανωθεί ο λαός και παλέψει, θα δείτε ότι όλα αυτά που λένε», τα μέτρα που συνδιαμορφώνουν οι πλουτοκράτες και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και από κοντά ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, στην Ευρωπαϊκή Ενωση για να πληρώσουν την καπιταλιστική κρίση οι άνθρωποι του μόχθου, «είναι χάρτινοι πύργοι που διαλύονται και καταρρέουν».

Ξεκινώντας τη συζήτηση, ο Γ. Πρωτούλης ανέπτυξε στους σπουδαστές τι είναι η καπιταλιστική κρίση, ανέφερε ότι δεν είναι ξεκομμένη από την υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση της Παιδείας. Το σύστημα, όπως είπε, «μπούκωσε» από την κερδοφορία των εφοπλιστών, βιομηχάνων, τραπεζιτών, κερδοφορία που τη στήριξαν σε διάφορα μέτρα όλο το προηγούμενο διάστημα, από το όλο και μεγαλύτερο «ξεζούμισμα» των εργαζομένων, το χτύπημα των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, την πολύμορφη ενίσχυσή τους από το αστικό κράτος και την παράλληλη υποχρηματοδότηση της Παιδείας, της Υγείας κ.τ.λ. Και «τώρα, αυτοί που έβγαλαν απίστευτα κέρδη το προηγούμενο διάστημα, θέλουν τους εργαζόμενους που ξεζούμισαν, να τους βάλουν να ξαναπληρώσουν. Δηλαδή, ακόμα χαμηλότερα μεροκάματα, εργασιακές σχέσεις ακόμα χειρότερες. Κόψε περισσότερα από Παιδεία και Υγεία. Να πληρώνουν τα παιδιά του λαού ακόμα περισσότερα για να σπουδάσουν» και από την άλλη «να σπουδάζουν ακόμα λιγότερα παιδιά».

«Εμείς λέμε καμία θυσία να μη γίνει. Γι' αυτό και ήρθαμε σήμερα. Για να σας απευθύνουμε ένα κάλεσμα για να μην "τσιμπήσετε" στο κλίμα τρομοκρατίας που προσπαθούν να περάσουν» και στο όνομα της κρίσης. Επισήμανε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι, ο ένας της υποταγής, της συνδιαλλαγής, που διαλαλούν και οι παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε ΤΕΙ - Πανεπιστήμια και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου (δηλαδή ΔΑΠ και ΠΑΣΠ και διάφορα συνονθυλεύματα) και ο άλλος δρόμος είναι αυτός που προτείνει το ΚΚΕ «της οργάνωσης, αντίστασης και αγώνα, που βέβαια δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα». «Μη σκύψετε το κεφάλι, γιατί ο λαός, η νεολαία έχουν απίστευτη δύναμη στα χέρια τους και αυτούς φοβούνται. Ολα αυτά που ακούτε περί συναίνεσης είναι αυτό ακριβώς, να υποταχτεί ο κόσμος να αποδεχθεί μοιρολατρικά αυτά που έρχονται. Εχουμε δύναμη στα χέρια μας και αυτή τη δύναμη να την αξιοποιήσετε και να μην την αφήσετε να πάει χαμένη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμική κινητοποίηση για να αποκτήσει θέρμανση το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (2015-02-06 00:00:00.0)
Σπουδές χωρίς βιβλία! (2011-11-26 00:00:00.0)
Με τη σφραγίδα της αντιλαϊκής πολιτικής (2009-03-17 00:00:00.0)
«Να γίνουν τα ΤΕΙ "κάστρα" αγώνα»! (2008-11-05 00:00:00.0)
Ολα μπορούν να αλλάξουν με αγώνα ανυπότακτο (2008-04-04 00:00:00.0)
Τεράστια τα προβλήματα των σπουδαστών (2004-04-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ