ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ
Νικητής ο υποψήφιος του «Φαραμπούτο Μαρτί»

Ο νέος πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ
Ο νέος πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ
ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ.--

Ο υποψήφιος του «Μετώπου Φαραμπούτο Μαρτί» (FMLN), Μαουρίσιο Φούνες, είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στο Ελ Σαλβαδόρ καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα σχεδόν αποτελέσματα, ο Φούνες αποσπά το 51,29% των ψήφων, έναντι 48,70% του υποψηφίου του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος ARENA και πρώην αρχηγού της αστυνομίας Ροντρίγκο Αβίλα, ο οποίος αναγνώρισε, με δήλωσή του, την ήττα του στις εκλογές.

«Αυτή ήταν η πιο ευτυχισμένη νύχτα της ζωής μου. Είναι μια νίκη όλου του λαού του Σαλβαδόρ. Είμαι ο εκλεγμένος πρόεδρος όλων των πολιτών του Ελ Σαλβαδόρ. Σήμερα είναι η νίκη των πολιτών που πίστεψαν στην ελπίδα και νίκησαν το φόβο», δήλωσε ο Φούνες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, καταλήγοντας ότι το Ελ Σαλβαδόρ των 36 χρόνων του εμφύλιου πολέμου αλλάζει σελίδα και ανοίγει αυτή της «ειρήνης και της συμφιλίωσης». «Αυτή τη στιγμή, το ARENA το κόμμα της Δημοκρατικής Εθνικιστικής Συμμαχίας, που κατείχε ως τώρα την εξουσία, περνάει στην αντιπολίτευση και πρέπει να έχει την εγγύηση ότι θα ακούγεται και θα είναι σεβαστό. Η κυβέρνησή μου θα βασιστεί στο πνεύμα της εθνικής ενότητας».

Εντούτοις, δεν μπορεί παρά να σημειωθεί ότι η εκλογή του Φούνες, γνωστού δημοσιογράφου συνεργαζόμενου με το «Μέτωπο Φαραμπούτο Μαρτί» (το παλιό αντάρτικο κίνημα, που έγινε πολιτικό κόμμα) επιτεύχθηκε με αρκετούς συμβιβασμούς και συμφωνίες και με τμήμα της άρχουσας τάξης. Ο Φούνες δεσμεύτηκε για «ανεξάρτητη» εξωτερική πολιτική, ότι δε θα τεθεί θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του Συμφώνου Ελευθέρου Εμπορίου με τις ΗΠΑ, ότι δεν πρόκειται να προβεί σε καμία απολύτως ενέργεια που θα έθετε σε κίνδυνο τις άριστες σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ... Μένει να φανεί τι θα εφαρμόσει, ωστόσο η θέληση του λαού του Σαλβαδόρ για αλλαγή είναι ένα θέμα που θα εξαρτηθεί κυρίως από τη δική του πάλη σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση.

ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ
Πραξικόπημα με προτροπή... αντιπολίτευσης

ΑΝΤΑΝΑΝΑΡΙΒΟ.--

Δεκάδες στρατιώτες που τάχθηκαν με το πλευρό του αντιπολιτευόμενου ηγέτη Αντρι Ρατζοελίνα κατέλαβαν χτες το απόγευμα το Προεδρικό Μέγαρο στην πρωτεύουσα της Μαδαγασκάρης, Ανταναναρίβο, κλιμακώνοντας την επιχείρηση πραξικοπήματος που ξεδιπλώνεται τις τελευταίες μέρες με αφορμή την αντιπαράθεσή τους με τον Πρόεδρο Μαρκ Ραβαλομανάνα.

«Είμαστε εδώ για το λαό της Μαδαγασκάρης. Εάν ο Αντρι Ρατζοελίνα μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα, τότε είμαστε στο πλευρό του» δήλωσε ο συνταγματάρχης Αντρέ Ντριαριτζάονα, που ηγείται στασιαστών αξιωματικών του στρατού απ' την περασμένη βδομάδα. Ο Πρόεδρος Μαρκ Ραβαλομανάνα δε βρισκόταν την ώρα της επιχείρησης στο Προεδρικό Μέγαρο αλλά σε άλλο κυβερνητικό κτίριο εκτός του κέντρου της πρωτεύουσας. Επέμεινε στην πρότασή του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε τρεις μήνες ώστε να αποφασίσει ο λαός του τέταρτου μεγαλύτερου νησιού της υφηλίου εάν επιθυμεί την παραμονή του στην εξουσία ή τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Ωστόσο, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας, Αντρι Ρατζοελίνα, απέρριψε την πρότασή του, επανέλαβε τις κατηγορίες για διαφθορά και διασπάθιση δημόσιου χρήματος και επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση σύγχυσης για να ανέβει στην εξουσία με τη βοήθεια πραξικοπηματιών αξιωματικών του στρατού. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες έκανε έκκληση στο στρατό για σύλληψη του Προέδρου Ραβαλομανάνα ενώ το Σαββατοκύριακο είχε αυτοανακηρυχτεί... «πρόεδρος» λέγοντας ότι θα διενεργήσει προεδρικές εκλογές το 2011...

Η Αφρικανική Ενωση καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος καλώντας τους αντιπαρατιθέμενους ηγέτες Ραβαλομανάνα και Ρατζοελίνα να τα βρουν με διαπραγματεύσεις.

Η συγκεχυμένη πολιτική κατάσταση ταλανίζει τη Μαδαγασκάρη απ' την αρχή του χρόνου. Από συγκρούσεις υποστηριχτών της αντιπολίτευσης και δυνάμεων καταστολής έχουν σκοτωθεί πάνω από 100 άτομα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Βίαια επεισόδια ξέσπασαν το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή Μιρό, προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας, μεταξύ δεκάδων νεαρών και αστυνομικών με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφριά 21 αστυνομικοί και να συλληφθούν 8 άτομα - ανάμεσά τους και ένας 15χρονος. Η αστυνομία κλήθηκε για «εμπρησμό αυτοκινήτου» και όταν έφτασε, σύμφωνα με αστυνομική πηγή, της επιτέθηκαν περίπου 100 νεαροί με «μολότοφ», πέτρες και άλλα αντικείμενα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Ονειρο χαρακτήρισε τη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους ο Πρόεδρος του Ιράκ Τζελάλ Ταλαμπανί, τονίζοντας ότι «το ιρακινό Κουρδιστάν αποτελεί τμήμα του Ιράκ και το συμφέρον του κουρδικού λαού είναι να παραμείνει στο Ιράκ» προσθέτοντας ότι «δε θέλουμε να αυτονομηθούν ούτε οι Σουνίτες, ούτε οι Σιίτες ούτε και οι Κούρδοι», συμπληρώνοντας ότι την ίδια άποψη έχει και ο κούρδος ηγέτης Μασούτ Μπαρζανί.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Εγκαινιάστηκε χτες και επίσημα η πρεσβεία του Λιβάνου στη Συρία μετά από διακοπή των διμερών σχέσεων για πάνω από εξήντα χρόνια.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Ο Σουδανός Πρόεδρος Ομάρ αλ Μπασίρ ζήτησε χτες από όλες τις διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αρωγής που βρίσκονται στη χώρα του να την εγκαταλείψουν μέσα σε ένα χρόνο λέγοντας ότι μπορούν να αφήσουν τις προμήθειες τροφίμων και φαρμάκων στα αεροδρόμια και στα λιμάνια του Σουδάν ώστε να αναλάβουν τη διανομή τους οι σουδανικές οργανώσεις αλληλεγγύης.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.-- Η κυβέρνηση του Κουβέιτ υπέβαλε την παραίτησή της στον εμίρη για να αποτρέψει το ενδεχόμενο να λογοδοτήσει ο πρωθυπουργός στο Κοινοβούλιο έπειτα από αίτημα ορισμένων βουλευτών εν μέσω παρατεταμένης πολιτικής κρίσης.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Ενας ανθρακωρύχος σκοτώθηκε και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν από έκρηξη αερίου σε ορυχείο στην πόλη Ζένιτσα της κεντρικής Βοσνίας το περασμένο Σάββατο.

ΣΑΝΑΑ.-- Σε προχτεσινή επίθεση αυτοκτονίας οφείλεται ο θάνατος στο ανατολικό τμήμα της Υεμένης τεσσάρων Νοτιοκορεατών τουριστών και του Υεμενίτη οδηγού τους.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Η επιδημία της χολέρας στη Ζιμπάμπουε έχει προσβάλει πάνω από 91.000 ανθρώπους και έχει προκαλέσει το θάνατο σε περισσότερους από 4.000 ανθρώπους από τον περασμένο Αύγουστο ανακοίνωσε χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

ΣΕΝΤ ΠΕΛΤΕΝ.-- Ενοχος για βιασμό και αιμομειξία δήλωσε ο Γιόζεφ Φριτσλ, που κατηγορείται πως κρατούσε φυλακισμένη την κόρη του στο υπόγειο του σπιτιού του για 24 χρόνια, έχοντας αποκτήσει μαζί της επτά παιδιά, κατά την πρώτη ημέρα της δίκης που ξεκίνησε χτες κεκλεισμένων των θυρών σε πόλη της Αυστρίας.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Αλβανίας την Κυριακή διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση το θέμα των εκρήξεων που σημειώθηκαν πριν από ένα χρόνο λίγο έξω από τα Τίρανα σε στρατιωτική βάση - αποθήκη πυρομαχικών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 26 άνθρωποι, να τραυματιστούν 302 και να καταστραφούν 5.500 σπίτια.

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-- Μερικές χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν την Κυριακή ξεχωριστές αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις προκλήθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις αστυνομικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να προφυλακιστούν 35 άνθρωποι.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Σενάρια για... ρωσική βάση

ΜΟΣΧΑ - ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Τα ρωσικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη είναι καλοδεχούμενα στη Βενεζουέλα όποτε χρειάζονται να κάνουν έναν σταθμό», τόνισε ο Πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης εκπομπής του «Alo, Presidente», ωστόσο αρνήθηκε τα σενάρια που τον δείχνουν να έχει προσφέρει το έδαφος της χώρας για την εγκατάσταση ρωσικής στρατιωτικής βάσης στο νησί Ορτσίλα, στη θάλασσα των Αντιλλών. Παράλληλα, κατηγόρησε όσους παραποιούν τις δηλώσεις του, σημειώνοντας ότι αυτοί οι ίδιοι είναι που παραχώρησαν την κυριαρχία της χώρας στους Γιάνκηδες.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ιντερφαξ» μετέδωσε πως ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών στρατηγικών αεροπορικών δυνάμεων, στρατηγός Ανατόλι Ζιχάρεφ, δήλωσε πως η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιεί βάσεις στην Κούβα και τη Βενεζουέλα για τις αποστολές των στρατηγικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών της. Στη συνέχεια ωστόσο, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Αλεξέι Παβλόφ, ανακοίνωσε ότι ο στρατηγός Ζιχάρεφ μιλούσε υποθετικά και πως πρόκειται για «τεχνικές δυνατότητες» του στρατού και όχι βάσεις.

Ο Τσάβες παράλληλα ανακοίνωσε ότι το εν λόγω νησί θα αξιοποιηθεί από το κράτος ώστε να αναπτυχθεί η διατροφική βιομηχανία και η αλιευτική παραγωγή και σε αυτό θα συμβάλει και ο στρατός.

ΙΡΑΝ
Αποσύρει την υποψηφιότητά του ο Μ. Χαταμί

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Αποσύρει την υποψηφιότητά του από τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στο Ιράν, ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Μοχάμεντ Χαταμί, όπως διέρρευσαν χτες συνεργάτες του σημειώνοντας ότι η είδηση θα δημοσιοποιηθεί άμεσα. Ο πρώην πρόεδρος της χώρας αναμένεται να συνταχθεί με τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Μιρχοσεϊν Μουσαβί, και να τον ενισχύσει με τις δυνάμεις του. Ως αιτία της απόσυρσης της υποψηφιότητας Χαταμί εμφανίζεται η διατήρηση της ενότητας του «μεταρρυθμιστικού στρατοπέδου» προκειμένου να σταθεί ισχυρός αντίπαλος στο σημερινό πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος, αν και δεν έχει δηλώσει ανοιχτά ακόμα την εκ νέου υποψηφιότητά του, θεωρείται βέβαιο ότι θα κατέβει στις εκλογές.

Ενα μέτωπο που φαίνεται να επιδιώκεται η στήριξή του και από τις ΗΠΑ, ώστε να ανοίξουν δρόμο διείσδυσης στη χώρα...

Στο μεταξύ οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις του Ιράκ δήλωσαν χτες ότι κατέρριψαν τον περασμένο μήνα ένα ιρανικό μη επανδρωμένο σκάφος που είχε εισβάλει στον εναέριο χώρο του Ιράκ, χωρίς ωστόσο να υπάρξει αντίδραση από την πλευρά της Τεχεράνης στις κατηγορίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ