ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
60 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑΤΟ
Την ερχόμενη Παρασκευή η αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση

Στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια και πορεία στην αμερικανική πρεσβεία

Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στην αμερικανική πρεσβεία, διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ, την Παρασκευή 20 Μάρτη στις 7 μ.μ., στα πλαίσια της καμπάνιας ενάντια στο ΝΑΤΟ, με αφορμή τα 60χρονά του, καθώς και τα 10 χρόνια από τους εγκληματικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και την επέτειο από την επέμβαση των ΗΠΑ και των προθύμων συμμάχων τους στο Ιράκ. Στη συγκέντρωση, θα χαιρετίσει ο Ντραγκομίρ Βουσίτσεβιτς (πρώην πρέσβης της Γιουγκοσλαβίας στην Αθήνα), ο οποίος θα μιλήσει και στην αντίστοιχη συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ στη Θεσσαλονίκη, στις 21 Μάρτη.

«Συμπληρώνονται, τονίζεται στο κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ, 60 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ. Η δράση του όλο τον 20ό αιώνα χαρακτηρίζεται από επεμβάσεις, τρομοκρατία κατά των λαών και εξαπόλυση πολέμων.

Το ΝΑΤΟ έχει αναδειχτεί με το νέο δόγμα του σε δύναμη κρούσης του ιμπεριαλισμού. Δεν αναγνωρίζει εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, σύνορα, δικαιώματα και ελευθερίες λαών. Επιδιώκει την υποταγή των λαών. Δολοφονεί λαούς και ισοπεδώνει χώρες.

Ιμπεριαλισμός - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ είναι έννοιες ταυτόσημες. Στρέφονται ενιαία κατά των λαών. Τα 60 χρόνια δράσης του ΝΑΤΟ είναι γραμμένα με το αίμα των λαών, είναι ταυτισμένα με το θάνατο και το τραυματισμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, αμάχων και παιδιών.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε ξέφραγο αμπέλι στην ασύδοτη δράση των αμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών. Κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό με απίστευτες ψευτιές, την ώρα που ωθούν τη χώρα να συμμετέχει ενεργά στα εγκληματικά σχέδια του ΝΑΤΟ παριστάνοντας την αθώα περιστερά.

Το ΝΑΤΟ είναι αντιδραστικό. Οργανο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Απεχθές για τους λαούς. Εμφανίζεται παντοδύναμο, αλλά δεν είναι.

Στο μαύρο μέτωπο ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, η απάντηση είναι ένα μεγάλο φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό λαϊκό μέτωπο.

Οι φιλειρηνικές, αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις, το παγκόσμιο αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης, μπορούν να βάλουν φρένο στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, να συμβάλλουν στην ήττα του ιμπεριαλισμού, προϋπόθεση για ένα ειρηνικό κόσμο.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τον ελληνικό λαό σε διαρκή, με υπομονή και επιμονή, αγώνα για:

-- Τη διάλυση του ΝΑΤΟ.

-- Την έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ.

-- Την απομάκρυνση όλων των ξένων βάσεων από τη χώρα.

-- Την επιστροφή όλων των τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων αποστολών, που βρίσκονται εκτός της Ελλάδας, για τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού».

Ακόμη μαζική αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ αναχωρεί για το Βελιγράδι, ώστε να συμμετέχει στη Διεθνή Συνδιάσκεψη του Βελιγραδίου στις 23-24 Μάρτη 2009, με θέμα την επέτειο της ΝΑΤΟικής επίθεσης στη Γιουγκοσλαβία, που διοργανώνει το Φόρουμ Βελιγραδίου, με τη στήριξη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Εκτός των άλλων θα συμμετέχει και θα μιλήσει η γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ Βέρα Νικολαΐδου. Η αντιπροσωπεία των αγωνιστών της ειρήνης θα αναχωρήσει για το Βελιγράδι από τη Θεσσαλονίκη στις 22 Μάρτη και εκτός της ΕΕΔΥΕ συμμετέχουν και εκπρόσωποι από το ΠΑΜΕ, την ΟΓΕ, την ΕΕΔΔΑ και την ΚΕΘΑ.

Η ΕΕΔΥΕ επίσης εντείνει την προετοιμασία, για να οργανώσει τη μαχητική παρουσία της στην αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο στις 3 και 4 Απρίλη 2009, με το μπλοκ και το πλαίσιο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

Αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις σε άλλες πόλεις

Σε Θεσσαλονίκη, Λιτόχωρο, Γιάννενα

Μεγάλη αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 21 Μάρτη, διοργανώνει η ΕΔΥΕΘ, για να τιμήσει τα αθώα θύματα των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων και τους αγώνες των λαών, να αναδείξει την αντίθεση του λαού στην εγκατάσταση ΝΑΤΟικού Στρατηγείου με όπλα μαζικής καταστροφής.

Η συγκέντρωση θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από το 3ο Σώμα Στρατού (επί της Λεωφόρου Στρατού), όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθεί το νέο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο, και θα καταλήξει στο Λιμάνι που πριν 10 χρόνια μετατράπηκε σε ορμητήριο των μακελάρηδων του ΝΑΤΟ για το ματοκύλισμα του γιουγκοσλάβικου λαού. Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει ο Ντραγκομίρ Βουσίτσεβιτς, πρώην πρέσβης της Γιουγκοσλαβίας στην Αθήνα.

Στο Λιτόχωρο

Αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση διοργανώνει το Σάββατο, στις 12 μ., στο Λιτόχωρο, η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με αφορμή τη ΝΑΤΟική άσκηση που θα διεξαχθεί στην περιοχή τις επόμενες μέρες.

Οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή της άσκησης στο Λιτόχωρο θυμίζουν μέρες πολέμου του 1999, όταν το Λιμάνι της Γρίτσας και ευρύτερα η περιοχή μετατράπηκε σε προγεφύρωμα των Αμερικανών για την επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία. Σήμερα, ακριβώς 10 χρόνια μετά το βρώμικο πόλεμο ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, ο ιμπεριαλιστικός στρατός εξασκείται για νέες ταχείες επεμβάσεις, για να σκορπά τον όλεθρο σε χώρες και λαούς.

Με ανακοίνωσή της, η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί το λαό να συμμετέχει μαζικά στην κινητοποίηση στο Λιτόχωρο. Να διαδηλώσει για τη διάλυση του NATO, την έξοδο της Ελλάδας από το NATO, την απομάκρυνση όλων των ξένων βάσεων από τη χώρα, την επιστροφή όλων των τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων αποστολών, που βρίσκονται εκτός της Ελλάδας για τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού.

Στα Γιάννενα

Αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας και 60 χρόνων από την ίδρυση του ΝΑΤΟ πραγματοποιείται στα Γιάννενα, την Παρασκευή 20/3 και ώρα 6 μ.μ., στο μνημείο των εκτελεσθέντων αγωνιστών Τσιάρα - Φίλιου - Τάτση από την Επιτροπή Ειρήνης, το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και το Σύλλογο Γυναικών του νομού. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με πορεία στη Νομαρχία.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να μην πραγματοποιηθεί η ΝΑΤΟική άσκηση στο Λιτόχωρο

Σχετική Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας, Εξωτερικών, Μακεδονίας - Θράκης και Εσωτερικών, με θέμα τη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ στο Λιτόχωρο Πιερίας, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Στην Ερώτησή τους οι κομμουνιστές βουλευτές επισημαίνουν:

«Οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, με την πολιτική τους, εκχώρησαν και συνεχίζουν να εκχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, δένοντάς την ολοένα και περισσότερο στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα, στο Νομό Πιερίας, μέρες του βρώμικου πολέμου των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία του 1999 ξαναζούν αυτές τις μέρες οι κάτοικοι του Λιτόχωρου. Δέκα χρόνια μετά ο λαός της περιοχής είναι ξανά ανάστατος καθώς στρατιωτικά ελικόπτερα κάνουν βόλτες πάνω από τα σπίτια τους, αντίσκηνα άρχισαν να στήνονται στην ευρύτερη περιοχή του στρατοπέδου "Μπαλανίκα", στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ΝΑΤΟικής άσκησης "STEADFAST JOIST- ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ", που πραγματοποιεί το ΝΑΤΟικό στρατηγείο του Γ΄ Σώματος Στρατού.

Οι κάτοικοι αισθάνονται ότι ο τόπος τους έχει μετατραπεί σε ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο. Νωπές είναι ακόμη οι μνήμες όταν με απόφαση της τότε κυβέρνησης χρησιμοποιήθηκε το λιμάνι της περιοχής για να περάσουν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα και να αιματοκυλήσουν τους λαούς της ενιαίας τότε Γιουγκοσλαβίας.

Συγκεκριμένα, προετοιμάζεται η εκτέλεση της τελικής φάσης της άσκησης, που θα γίνει με την ανάπτυξη του Στρατηγείου στο Λιτόχωρο από 18 Μαρτίου έως 4 Απριλίου 2009.

Στην άσκηση συμμετέχουν 1.200 στρατιώτες και αξιωματικοί της δύναμης του Στρατηγείου και εκπρόσωποι 15 χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, αποδεικνύοντας τον ειδικό ρόλο που έχει ανατεθεί στην περιοχή ως πεδίο άσκησης και ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών στρατών. Εν προκειμένω, πρόκειται για άσκηση ανάπτυξης του πολυεθνικού Στρατηγείου του ΝΑΤΟ Deployable Corps - Greece, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των δυνάμεών του για ταχείες επεμβάσεις σε βάρος άλλων χωρών.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα, κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν στη Βουλή σύμβαση η οποία προβλέπει την ίδρυση ΝΑΤΟικού επιτελείου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο έχει την υποχρέωση να φιλοξενεί πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα του ΝΑΤΟ εκθέτοντας τη χώρα σε τεράστιους κινδύνους.

Θεωρώντας ότι ενέργειες σαν τις παραπάνω βρίσκονται σε αντίθεση με τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού της περιοχής, που στο παρελθόν έχει εκφράσει με τις κινητοποιήσεις του την αντίθεσή του σε τέτοιου είδους ενέργειες,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. υπουργοί τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για να μην πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη άσκηση και να σταματήσει να αποτελεί η ευρύτερη περιοχή πεδίο βολής και ορμητήριο των ευρωΝΑΤΟικών δυνάμεων για τους σχεδιασμούς τους στην περιοχή της Ννοτιοανατολικής Ευρώπης».

Εκδηλώσεις Επιτροπών Ειρήνης

-- Οι Επιτροπές Ειρήνης Κερατσινίου και Δραπετσώνας πραγματοποιούν σήμερα, Τετάρτη, εκδήλωση με αφορμή τα 60 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ. Η εκδήλωση θα γίνει στον κινηματογράφο REX στη Δραπετσώνα (Αγίου Δημητρίου 5) και θα προβληθεί η ταινία «Το πάρκο της τιμωρίας».

-- Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης διοργανώνει συνεστίαση την Κυριακή 29 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στο κέντρο «Γκραν Σατώ» (πρώην «ΕΛΑΤΑ») στο δρόμο Πανοράματος Αγίου Βασιλείου. Προσκλήσεις διατίθενται στα γραφεία της ΕΔΥΕΘ και στις Τοπικές Επιτροπές Ειρήνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ