ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Η ΕΕ καλύπτει την ισραηλινή πρόκληση

Η ΕΕ συγκαλύπτει για άλλη μια φορά προκλητικά την απαράδεκτη συμπεριφορά του ισραηλινού κράτους, που παραβιάζει βάναυσα το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα των Ελλήνων της Παλαιστίνης, όπως φυσικά και όλων των Παλαιστίνιων, και συγκεκριμένα με την αχρήστευση ουσιαστικά των ελληνικών διαβατηρίων τους και την απαγόρευση μετακίνησής τους μέσω Τελ Αβίβ, δηλώνοντας υποκριτικά ότι αποτελεί ζήτημα των κρατών - μελών, όπως προκύπτει και από την απάντηση του Συμβουλίου της ΕΕ στη σχετική Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Δρούτσα.

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην Ερώτησή του αναφέρει: «Σύμφωνα με καταγγελίες του "Συνδέσμου Ελληνίδων Παλαιστίνης", οι Ελληνες που διαμένουν στην περιοχή βιώνουν και αυτοί όπως και οι υπόλοιποι Παλαιστίνιοι τις απάνθρωπες συνθήκες που επιβάλλει ο ισραηλινός στρατός ως στρατός κατοχής. Πιο συγκεκριμένα, οι αρχές του Ισραήλ αχρηστεύουν τα ελληνικά διαβατήρια βάζοντας την ισραηλινή σφραγίδα και τον αριθμό της παλαιστινιακής τους ταυτότητας. Με αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά τους απαγορεύουν την έξοδο από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ και τους αναγκάζουν να ταξιδεύουν μέσω Ιορδανίας, υποβαθμίζοντας το ελληνικό διαβατήριο σε ρόλο βίζας. Παρόμοια προβλήματα στις μετακινήσεις τους αντιμετωπίζουν και άλλοι πολίτες των κρατών - μελών της ΕΕ».

Καλεί δε το Συμβούλιο να απαντήσει αν προτίθεται να καταγγείλει το Ισραήλ και να απαιτήσει να σταματήσει αυτή την πρακτική που παραβιάζει βάναυσα το διεθνές δίκαιο, ώστε να προστατευτούν τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών.

Στην απάντησή του το Συμβούλιο αρνείται προκλητικά να καταδικάσει αυτήν την απαράδεκτη πρακτική του ισραηλινού κράτους, αναφέροντας υποκριτικά ότι αποτελεί θέμα των κρατών - μελών της, όταν για παρόμοια ζητήματα διακρίσεων πραγματικών ή μη σε βάρος πολιτών κρατών - μελών της, που αφορούν σε άλλες χώρες, η ΕΕ είναι και λαλίστατη αλλά και δραστήρια στην επιβολή μέτρων και κυρώσεων. Η απάντηση αυτή του Συμβουλίου της ΕΕ, που συγκαλύπτει την αυθαιρεσία του κράτους του Ισραήλ, με το οποίο άλλωστε ετοιμάζεται να αναβαθμίσει παραπέρα τις ήδη προνομιακές σχέσεις της, αναδεικνύει για άλλη μια φορά τις τεράστιες ευθύνες της ΕΕ, που, μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, βάζει πλάτη στην επιβολή της ιμπεριαλιστικής ισραηλινής βαρβαρότητας.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Ακαρπες διαπραγματεύσεις για κρατούμενους

Από παλιότερες συλλήψεις Παλαιστίνιων από τον ισραηλινό στρατό

Associated Press

Από παλιότερες συλλήψεις Παλαιστίνιων από τον ισραηλινό στρατό
ΚΑΪΡΟ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ναυάγησαν οι προχτεσινοβραδινές συνομιλίες ανάμεσα σε Ισραηλινούς διαπραγματευτές και αξιωματούχους της «Χαμάς» με στόχο την απελευθέρωση του Ισραηλινού αιχμάλωτου (από το 2006) στρατιώτη Γκίλαντ Σάλιτ. Βασικός λόγος αποτυχίας των διαπραγματεύσεων θεωρείται η άρνηση των Ισραηλινών να συμπεριληφθούν μεταξύ των 450 Παλαιστίνιων υπό απελευθέρωση κρατουμένων (μέλη της «Χαμάς») μερικές δεκάδες που έχουν «προκλητικά δηλώσει ότι "έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα Ισραηλινών"». Οι Ισραηλινοί δεν παρέλειψαν να επιρρίψουν την ευθύνη για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στην «ακραία στάση» που επέδειξαν στις συνομιλίες του Καΐρου τα στελέχη της «Χαμάς». Εντούτοις, ανώνυμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι «φωτογράφισαν» σαν υπεύθυνους τους Ισραηλινούς διαπραγματευτές, που έδειξαν με τη στάση τους τις τεράστιες πιέσεις που ασκεί η ισραηλινή κοινή γνώμη για την απελευθέρωση του στρατιώτη Γκίλαντ Σάλιτ.

Κατά τα φαινόμενα, η κυβέρνηση του απερχόμενου πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ αναμένεται να παραδώσει τη σκυτάλη των συγκεκριμένων διαπραγματεύσεων στον ακροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό του επικείμενου πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Φρόντισε, παράλληλα, να διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να χαλαρώσει ούτε στο ελάχιστο ο φονικός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας...

ΡΩΣΙΑ
Προς ενίσχυση της στρατιωτικής της ισχύος

Το ΝΑΤΟ συνεχίζει τη διεύρυνση των υποδομών του προς τα σύνορα της Ρωσίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, ζητώντας την «ποιοτική αύξηση» της πολεμικής ικανότητας των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, πρώτα απ' όλα των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της χώρας, ως απάντηση στις κινήσεις του ΝΑΤΟ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, μιλώντας σε διευρυμένη Σύνοδο της ηγεσίας του Υπουργείου Αμυνας, τόνισε πως «η στρατιωτικό - πολιτική ανάλυση της κατάστασης στον κόσμο δείχνει πως σε πολλές περιοχές παραμένει σημαντικό δυναμικό για πιθανές συγκρούσεις». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Ντ. Μεντβέντιεφ στους κινδύνους των τοπικών κρίσεων και της «διεθνούς τρομοκρατίας» κι έθεσε το ζήτημα του εκσυγχρονισμού των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε στα περσινά γεγονότα της Νότιας Οσετίας και στην ικανότητα του ρωσικού στρατού να «υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα του ρωσικού κράτους» και υποστήριξε πως έχουν ήδη γίνει βήματα ισχυροποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας. Ανακοίνωσε πως από το 2011 θα ξεκινήσει η μαζική ανανέωση του εξοπλισμού, με την απόκτηση νέων όπλων, κάτι που προοπτικά θα οδηγήσει στον ποιοτικό εκσυγχρονισμό του στρατού.

Από τη μεριά του, και ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Ανατόλι Σερντιουκόφ, σημείωσε πως «αυξάνεται ο κίνδυνος ένοπλων συγκρούσεων και πιθανού κινδύνου για το κράτος μας». Δίνοντας τη διάσταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στο έδαφος της πρώην ΕΣΣΔ εκτίμησε πως το 2008 οι ΗΠΑ επεδίωξαν «τον εξοστρακισμό της Ρωσίας από το χώρο των παραδοσιακών μας συμφερόντων». Και πρόσθεσε πως «η ηγεσία των ΗΠΑ επεδίωξε να αποκτήσει πρόσβαση στα ενεργειακά και άλλα αποθέματα της ΚΑΚ».

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο της Οργάνωσης του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) καθώς και των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων που πραγματοποίησε πέρσι, αλλά θα πραγματοποιήσει και φέτος η Ρωσία μαζί με την Κίνα.

Τέλος, σημείωσε πως το 2008 η Ρωσία αύξησε κατά 26% το κονδύλι για τις δαπάνες του υπουργείου Αμυνας. Ο Ανατόλι Σερντιουκόφ παραδέχτηκε πως σήμερα μόλις το 10% της πολεμικής τεχνολογίας της χώρας είναι σύγχρονο και υποσχέθηκε πως αυτό το ποσοστό θα φτάσει το 30% το 2015 και το 70% το 2020.


Ι.Π.

ΗΠΑ
Θερίζει το AIDS στην Ουάσιγκτον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τουλάχιστον το 3% ή ακόμη και το 5% των κατοίκων κατά επικεφαλής νοσοκομεία της αμερικανικής πρωτεύουσας άνω των 12 ετών νοσούν από τον ιό HIV ή έχουν προσβληθεί από AIDS, σύμφωνα με στοιχεία κυβερνητικής έκθεσης, γεγονός που δίνει πλέον στην ασθένεια διαστάσεις επιδημίας, όπως σημειώνουν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με έκθεση του προγράμματος UNAIDS, που αποτελεί συνεργασία των αμερικανικών Κέντρων για τον Ελεγχο και την Αποτροπή Ασθενειών και των Ηνωμένων Εθνών, η αμερικανική πρωτεύουσα είναι η πόλη με το μεγαλύτερο αριθμό ασθενών του AIDS στις Ηνωμένες Πολιτείες και εφόσον το ποσοστό ξεπερνά το 1% σε μία συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, θεωρείται ότι έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας. Οσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες, η ομάδα 40-49 έχει τα υψηλότερα ποσοστά (7,2%) ενώ τα υψηλότερα ποσοστά όσον αφορά τις φυλετικές ομάδες αφορούν τους αφροαμερικανούς (6,5%).

«Τα ποσοστά μας είναι υψηλότερα από τη Δυτική Αφρική», δήλωσε χαρακτηριστικά η Δρ. Σάνον Χέιντερ, διευθύντρια της υπηρεσίας για τον έλεγχο του HIV/AIDS στην αμερικανική πρωτεύουσα. «Πρόκειται για ποσοστά ανάλογα με την Ουγκάντα και ορισμένες περιοχές στην Κένυα», πρόσθεσε η Δρ. Χέιντερ.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο ιός HIV που προκαλεί το AIDS μεταδίδεται στην Ουάσιγκτον με κάθε δυνατό τρόπο: Με ομοφυλοφιλικές και ετεροφυλικές σεξουαλικές σχέσεις, με τη χρήση συρίγγων από ναρκομανείς και από μητέρες - φορείς στα παιδιά τους. Μάλιστα, από το 2006 έως το τέλος του 2008 τα κρούσματα του AIDS αυξήθηκαν κατά 22%.

  • Στη γνωστή εγκληματική πολιτική ενάντια στη χρήση προφυλακτικών για τον περιορισμό της μάστιγας του AIDS και άλλων αφροδίσιων νοσημάτων επέμεινε και χτες ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ στη διάρκεια της πρώτης αφρικανικής περιοδείας του που ξεκίνησε χτες απ' το Καμερούν. «Το πρόβλημα του ΑΙDS δεν μπορεί να ξεπεραστεί με τη διανομή προφυλακτικών...γιατί το μόνο που κάνει είναι να μεγαλώνει το πρόβλημα. Αντίθετα, μία υπεύθυνη και ηθική στάση στις σεξουαλικές σχέσεις μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ασθένειας», ισχυρίστηκε ο Πάπας «ξεχνώντας» πως το ΑΙDS έχει θερίσει στην Αφρική τη ζωή τουλάχιστον 25.000.000 ανθρώπων την τελευταία 25ετία!


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ