Τετάρτη 18 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Προς ενίσχυση της στρατιωτικής της ισχύος

Το ΝΑΤΟ συνεχίζει τη διεύρυνση των υποδομών του προς τα σύνορα της Ρωσίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, ζητώντας την «ποιοτική αύξηση» της πολεμικής ικανότητας των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, πρώτα απ' όλα των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της χώρας, ως απάντηση στις κινήσεις του ΝΑΤΟ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, μιλώντας σε διευρυμένη Σύνοδο της ηγεσίας του Υπουργείου Αμυνας, τόνισε πως «η στρατιωτικό - πολιτική ανάλυση της κατάστασης στον κόσμο δείχνει πως σε πολλές περιοχές παραμένει σημαντικό δυναμικό για πιθανές συγκρούσεις». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Ντ. Μεντβέντιεφ στους κινδύνους των τοπικών κρίσεων και της «διεθνούς τρομοκρατίας» κι έθεσε το ζήτημα του εκσυγχρονισμού των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε στα περσινά γεγονότα της Νότιας Οσετίας και στην ικανότητα του ρωσικού στρατού να «υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα του ρωσικού κράτους» και υποστήριξε πως έχουν ήδη γίνει βήματα ισχυροποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας. Ανακοίνωσε πως από το 2011 θα ξεκινήσει η μαζική ανανέωση του εξοπλισμού, με την απόκτηση νέων όπλων, κάτι που προοπτικά θα οδηγήσει στον ποιοτικό εκσυγχρονισμό του στρατού.

Από τη μεριά του, και ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Ανατόλι Σερντιουκόφ, σημείωσε πως «αυξάνεται ο κίνδυνος ένοπλων συγκρούσεων και πιθανού κινδύνου για το κράτος μας». Δίνοντας τη διάσταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στο έδαφος της πρώην ΕΣΣΔ εκτίμησε πως το 2008 οι ΗΠΑ επεδίωξαν «τον εξοστρακισμό της Ρωσίας από το χώρο των παραδοσιακών μας συμφερόντων». Και πρόσθεσε πως «η ηγεσία των ΗΠΑ επεδίωξε να αποκτήσει πρόσβαση στα ενεργειακά και άλλα αποθέματα της ΚΑΚ».

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο της Οργάνωσης του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) καθώς και των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων που πραγματοποίησε πέρσι, αλλά θα πραγματοποιήσει και φέτος η Ρωσία μαζί με την Κίνα.

Τέλος, σημείωσε πως το 2008 η Ρωσία αύξησε κατά 26% το κονδύλι για τις δαπάνες του υπουργείου Αμυνας. Ο Ανατόλι Σερντιουκόφ παραδέχτηκε πως σήμερα μόλις το 10% της πολεμικής τεχνολογίας της χώρας είναι σύγχρονο και υποσχέθηκε πως αυτό το ποσοστό θα φτάσει το 30% το 2015 και το 70% το 2020.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ