Τετάρτη 18 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ατιμωρησία πέντε χρόνια μετά τις πυρπολήσεις Σέρβων

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Τη λύπη του για την ατιμωρησία των Αλβανών που διέπραξαν φόνους και άλλες βιαιοπραγίες κατά του σερβικού πληθυσμού στις 17 Μάρτη του 2004 στο Κοσσυφοπέδιο εξέφρασε χτες ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς κατά τις εκδηλώσεις μνήμης απ' την πέμπτη επέτειο των συγκεκριμένων γεγονότων. Κάλεσε έτσι τις αποστολές του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (UNMIK και EULEX αντίστοιχα) να διασφαλίσουν τα δικαιώματα του σερβικού πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο και να δημιουργήσουν τις συνθήκες για τον ασφαλή επαναπατρισμό των Σέρβων.

Ως γνωστόν, από τις 17 έως τις 19 Μάρτη του 2004, Αλβανοί εξτρεμιστές επιτέθηκαν σε περιοχές Σέρβων στο κεντρικό τμήμα του Κοσσυφοπεδίου πυρπολώντας σπίτια αμάχων, ορθόδοξους ναούς και μοναστήρια. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, στα επεισόδια αυτά έχασαν τη ζωή τους εννέα Σέρβοι, κάηκαν ολοσχερώς 935 σπίτια, 10 σχολεία, 35 εκκλησίες και μοναστήρια, ενώ καταστράφηκαν 18 μνημεία σερβικού πολιτισμού. Ακολούθησαν συγκρούσεις ανάμεσα στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις της KFOR και πρώην αυτονομιστές του ΟΥΤΣΕΚΑ κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 11 Αλβανοί και τραυματίστηκαν 811, ενώ συνελήφθησαν 270 άτομα.

Το ίδιο 24ωρο, ο υπουργός Εξωτερικών των Κοσσοβάρων Αλβανών, Σκεντέρ Χισένι, ζήτησε την απομάκρυνση της UNMIK απ' το Κοσσυφοπέδιο με το «σκεπτικό» πως τάχα δεν έχει πλέον καμία αρμοδιότητα έπειτα απ' την ανάπτυξη της αστυνομικο-δικαστικής αποστολής της ΕΕ στην περιοχή.

Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών Αγκίμ Τσέκου αρνήθηκε τις καταγγελίες της πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία Κάρλα Ντελ Πόντε σχετικά με το οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης οργάνων απαχθέντων Σέρβων και άλλων μη Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου το 1999, χαρακτηρίζοντάς την «προκατειλημμένη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ