ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οι εργαζόμενοι πληρώνουν το επιχειρηματικό φαγοπότι

Με πρόσχημα την κακοδιαχείριση στα κονδύλια του έργου, η κοινοπραξία ετοιμάζει νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα

Με νέες απειλές και πετσόκομμα δικαιωμάτων απειλούνται οι εργαζόμενοι, σε ένα έργο που το χρυσοπληρώνουν οι ίδιοι και ο ελληνικός λαός

Motion Team

Με νέες απειλές και πετσόκομμα δικαιωμάτων απειλούνται οι εργαζόμενοι, σε ένα έργο που το χρυσοπληρώνουν οι ίδιοι και ο ελληνικός λαός
Αντιμέτωποι με νέα επιδείνωση των εργασιακών τους σχέσεων, ακόμη και απολύσεις, βρίσκονται οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στα εργοτάξια του «Μετρό Θεσσαλονίκης», με πρόσχημα την κακή διαχείριση των κονδυλίων από την ανάδοχο κοινοπραξία του έργου. Με επιστολή που έστειλε το Γενάρη, η «Μετρό Θεσσαλονίκης - Αττικό Μετρό ΑΕ» προς την κοινοπραξία των εταιρειών που έχει αναλάβει το έργο κατασκευής του μετρό, εφιστούσε την προσοχή για την ορθολογικότερη διαχείριση των δαπανών «καθόσον - όπως σημείωνε - κατά καιρούς προσκομίστηκαν στις μηνιαίες πιστοποιήσεις του έργου τιμολόγια με αδικαιολόγητα υπερβολικές δαπάνες». Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον προϋπολογισμό ύψους 15 εκατ. ευρώ για τις αρχαιολογικές εργασίες έχουν ήδη δαπανηθεί τα 14 εκατ. ευρώ και μόλις έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές εργασίες στους 2 από τους 13 σταθμούς.

Με πρόσχημα την κακοδιαχείριση από την κοινοπραξία, η «Αττικό Μετρό» σχεδιάζει επίθεση στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων με αλλαγή των συμβάσεων από αορίστου χρόνου σε ορισμένου χρόνου, αλλά και με απολύσεις. Μάλιστα δίνει σαφείς οδηγίες αναφέροντας ότι «το προσωπικό που απασχολείται στις αρχαιολογικές εργασίες θα πρέπει να είναι αυξομειούμενο ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών».

Στο μεταξύ εδώ και μήνες με ευθύνη της κοινοπραξίας και της «Αττικό Μετρό» οι εργαζόμενοι υποαπασχολούνται. Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας εξακολουθούν να είναι ελλιπή, με κίνδυνο και για τους εργαζόμενους αλλά και για τους πολίτες. Τελευταίο παράδειγμα, που επιβεβαιώνει τις καταγγελίες των συνδικαλιστών του Συνδικάτου Οικοδόμων, είναι το περιστατικό που συνέβη τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου. Οταν στη διάρκεια της διάνοιξης της σήραγγας από τον μετροπόντικα που δουλεύει στην οδό Μοναστηριού, σε περίπου 17 μέτρα βάθος, εκτινάχτηκε ένα φρεάτιο από το οδόστρωμα και έπεσε σε διερχόμενο ταξί!

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Βάρβαρη η κατάσταση και στον τομέα Υγείας

Ενδεικτικά της αντιμεταναστευτικής πολιτικής τα όσα καταγράφει έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών

Την υγεία, όπως και τα άλλα βασικά δικαιώματά τους, στερούνται οι μετανάστες και ιδιαίτερα εκείνοι, που δεν έχουν τα «απαραίτητα έγγραφα», διαπιστώνει σε έρευνά του το Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Στατιστικής Ιατρικής του Πανεπιστήμιου Αθηνών για την «Υγεία των μεταναστών στην Ελλάδα». Η έκθεση χρηματοδοτήθηκε απ' τη Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ιδρυμα Νιάρχος, σε μια προσπάθεια να αθωωθούν οι εκμεταλλευτές και οι πιο αντιδραστικοί φορείς της αντιμεταναστευτικής πολιτικής στα μάτια των εργαζομένων.

Τα στοιχεία της έρευνας είναι ενδεικτικά για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στη χώρα μας, ιδιαίτερα μετά το 2000 που εντάθηκε η εφαρμογή της Κοινοτικής πολιτικής για τους μετανάστες. Οι μετανάστες στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 580.000 «νόμιμους» και άλλους 300.000 που δεν «έλαβαν μέρος στη διαδικασία της νομιμοποίησης», δηλαδή αποκλείστηκαν στη βάση των απαράδεκτων κριτηρίων που βάζει η κυβέρνηση και η ΕΕ. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ο αριθμός των μεταναστών χωρίς τα νόμιμα έγγραφα ανέρχεται στο 3,4% του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας το 2001.

Το 40% των αλλοδαπών εργατών απασχολούνται σε ανειδίκευτες θέσεις εργασίας, ενώ «η μεγάλη μάζα της μεταναστευτικής εργασίας απορροφήθηκε από την ανεπίσημη εργασία» - δηλαδή τη «μαύρη εργασία». Στο θέμα της Υγείας, «οι ανασφάλιστοι μετανάστες υποχρεούνται κατά κανόνα να καλύψουν το συνολικό κόστος, και σε περίπτωση νοσηλείας προκαταβάλλουν το 50% της δαπάνης». Αν, μάλιστα, δεν έχουν και τα «απαραίτητα χαρτιά», τότε «παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες αποκλειστικά σε περιπτώσεις επείγοντος περιστατικού και μέχρι τη σταθεροποίηση της υγείας τους». Αν και αποκρύπτεται από την έκθεση, σε ορισμένες περιπτώσεις καλείται και η αστυνομία, καθώς οι σχετικές υπουργικές διατάξεις το επιτρέπουν και - παρά την κατακραυγή - δεν έχουν καταργηθεί ακόμα.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΤΑ ΘΡΙΑΣΙΟΥ
Καταγγέλλει παρέμβαση στη δράση του

Ενόχλησε τον δήμαρχο Ελευσίνας Γ. Αμπαζόγλου, στέλεχος του ΣΥΝ, η δραστηριότητα του σωματείου ενάντια στις επεκτάσεις της ΠΕΤΡΟΛΑ

Για «άνευ προηγουμένου παρέμβαση στη συνδικαλιστή δράση που θα ζήλευαν και οι πιο στυγνοί εργοδότες», καταγγέλλει με ανακοίνωσή του τον δήμαρχο Ελευσίνας Γιώργο Αμπατζόγλου, στέλεχος του ΣΥΝ, ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ Θριασίου. Αφορμή της καταγγελίας αποτελεί επιστολή που έστειλε στο σωματείο ο δήμαρχος στις 11 Μάρτη, δύο ημέρες μετά τη συνέλευση - συγκέντρωση των εργαζομένων στο εργοτάξιο του δήμου. Ο δήμαρχος «ενοχλήθηκε» καθώς στη συγκέντρωση καλέστηκε και μίλησε ο Α. Χοροζάνης, μέλος του Συντονιστικού Φορέων Θριασίου - στο οποίο συμμετέχει το Σωματείο - για την κινητοποίηση που διοργάνωνε εκείνες τις μέρες ενάντια στις επεκτάσεις της ΠΕΤΡΟΛΑ.

Οπως σημειώνει το σωματείο, ο δήμαρχος με την επιστολή του «κρίνει ότι οι εργαζόμενοι και το σωματείο τους δεν πρέπει να ασχολούνται με θέματα περιβάλλοντος και πρέπει να του ζητάμε την άδεια για το ποια θέματα θα απασχολούν τους εργαζόμενους όπως και τον ποιον θα καλούν ή δε θα καλούν στις συνελεύσεις τους. Εμμεσα επίσης θέτει θέμα για το πώς θα πραγματοποιούνται οι συνελεύσεις των εργαζομένων στο χώρο εργασίας. Δικαίωμα που έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι με αγώνες εδώ και πολλά χρόνια».

«Ο λόγος, σημειώνει το σωματείο, της απαράδεκτης συμπεριφοράς του δημάρχου είναι ότι το σωματείο συμμετέχει στο Συντονιστικό Φορέων Θριασίου και με αυτή την ιδιότητα ενημέρωσε τους εργαζόμενους, καταγγέλλοντας την επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ και τη δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη "Χαλυβουργική". Ταυτόχρονα αναδείξαμε τις ευθύνες της Δημοτικής Αρχής, η οποία διευκολύνει την επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ».

Καταλήγοντας το σωματείο επισημαίνει ότι «η παραπάνω ενέργεια του δημάρχου έρχεται σαν συνέχεια της όλης δραστηριότητάς του καθώς: Πρωτοστατεί στην εφαρμογή όλων των ελαστικών μορφών εργασίας για να κρατάει ομήρους δεκάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους και ταυτόχρονα προχώρησε στη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας με άλλους δήμους με την οποία μπορεί να ιδιωτικοποιήσει όλους τους τομείς του δήμου που σημαίνει και μεγαλύτερο κόστος για τους δημότες κ.ά.».

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΟΛΟΥ
Εκλογές - παρωδία από την πλειοψηφία

Στόχος είναι ο αποκλεισμός των ταξικών δυνάμεων

Εκλογές «εν κρυπτώ και παραβύστω» οργάνωσε η πλειοψηφία της διοίκησης του Συνδέσμου Εμποροϋπαλλήλων Βόλου (πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ), αποκλείοντας από τις διαδικασίες εκλεγμένους συνδικαλιστές, μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου και, επί της ουσίας, την πλειοψηφία των εργαζομένων του κλάδου. Την πραξικοπηματική ενέργεια της ΠΑΣΚΕ κατήγγειλε, σε ανακοίνωσή της, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων στο Εμπόριο» (ΑΣΕΕ), σημειώνοντας ότι η πλειοψηφία της διοίκησης του Συνδέσμου:

  • Συνεδρίασε χωρίς να έχουν ειδοποιηθεί πέντε μέλη της, εκλεγμένα με το συνδυασμό της ΑΣΕΕ κι αποφάσισε τη σύγκληση της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης.
  • Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε με οριακή απαρτία (παραβρέθηκαν 19 άτομα) και με συνοπτικές διαδικασίες αποφάσισε τη διενέργεια εκλογών για την περασμένη Τρίτη, 10 Μάρτη.
  • Η Εφορευτική Επιτροπή, με επικεφαλής τη γραμματέα του Συνδέσμου και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Βόλου, αγνόησε τις ενστάσεις που υπέβαλαν τα αποκλεισθέντα μέλη της διοίκησης και αποφάσισε τη συνέχιση της εκλογικής διαδικασίας.

Ακόμα, η πλειοψηφία του ΔΣ του Συνδέσμου αρνήθηκε να παραδώσει στους συμβούλους της μειοψηφίας αντίγραφο των πρακτικών της συνεδρίασής της, ενώ το μητρώο των μελών δεν ήταν επικυρωμένο, με αποτέλεσμα να μπορούν να προστίθενται. Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι εργαζόμενοι, οι οποίοι, ενημερωμένοι από σχετική αναγγελία σε τοπική εφημερίδα, πήγαν, στις 10 το πρωί της περασμένης Τετάρτης να ψηφίσουν στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, δε βρήκαν εκεί ούτε δικαστικό αντιπρόσωπο, ούτε κάλπη. Κι έμαθαν ότι η κάλπη ...περιφερόταν σε μαγαζιά της Νέας Ιωνίας, προς συγκέντρωση ψήφων.

Η ΑΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να επιβάλουν διαδικασίες και λειτουργία του Συνδέσμου που θα εξυπηρετεί τους ίδιους και την πάλη τους, να καταδικάσουν τις παρατάξεις του δικομματισμού και να πυκνώσουν τις γραμμές του ΠΑΜΕ. Από τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου, η ΑΣΕΕ ζητάει να μη νομιμοποιήσει τη διαδικασία και να μην αναγνωρίσει τη νέα διοίκηση του Συνδέσμου, τους αντιπροσώπους που θα «εκλεγούν και ζητάει να οριστεί συνεδρίαση του ΔΣ του Συνδέσμου, που θα ορίσει, ομόφωνα, ημερομηνίες εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης και εκλογών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ