ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούνη 2000
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Δολοφονήθηκε σύμβουλος του Προέδρου

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-

Ο 38χρονος Γκόραν Ζούγκιτς, πρώην υψηλόβαθμος αστυνομικός αξιωματούχος, πυροβολήθηκε θανάσιμα στο κεφάλι μπροστά από το σπίτι του στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, αργά το βράδυ της Τετάρτης. Η δολοφονία Ζούγκιτς, που φέρει όλα τα χαρακτηριστικά του κύματος δολοφονιών ανώτερων επιχειρηματικών και κυβερνητικών αξιωματούχων στη Σερβία, σήμανε συναγερμό στις αστυνομικές αρχές του Μαυροβουνίου, οι οποίες έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών.

Η εγκληματική ενέργεια κατά του Ζούγκιτς προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πολιτικού κόσμου στο Μαυροβούνιο.

Ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ριφάτ Σαστόντερ, δήλωσε πως «ήταν μία δολοφονία με κλασικά πολιτικά κίνητρα και με χαρακτηριστικά που μοιάζουν με εκείνα της πρόσφατης σειράς φόνων στη Σερβία». Ο ίδιος, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, υποστήριξε πως η δολοφονική επίθεση κατά του Ζούγκιτς «είναι μία άμεση και απελπισμένη προσπάθεια να μεταφερθούν οι γκανγκστερικές πολιτικές της Σερβίας στο Μαυροβούνιο, με σκοπό τη δημιουργία συνθηκών για την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης και δικτατορίας»....

Από την άλλη πλευρά, ο Μίροσλαβ Βίκοβιτς, υψηλόβαθμο στέλεχος της αντιπολίτευσης στο Μαυροβούνιο, εξέφρασε το συγκλονισμό του, σημειώνοντας ωστόσο πως «δεν εξεπλάγη» από το αποτρόπαιο γεγονός. «Είναι αναπόφευκτο να συμβεί στην Ποντγκόριτσα ό,τι συμβαίνει στο Βελιγράδι», τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι και στα δύο μέλη της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας «έχει εξαφανιστεί η λεπτή γραμμή ανάμεσα στην πολιτική και το έγκλημα».

Ο Ζούγκιτς έγινε επικεφαλής των συμβούλων εθνικής ασφαλείας του Μαυροβούνιου Προέδρου Μίλο Τζουγκάνοβιτς το 1998. Για πολλά χρόνια έως το 1998, ήταν διευθυντής της αστυνομίας στην Ποντγκόριτσα και θεωρούνταν ένας από τους πιο έμπιστους συμβούλους του Τζουγκάνοβιτς.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αισιοδοξεί η Ουάσιγκτον για ισραηλινο-παλαιστινιακή συμφωνία

ΛΙΣΑΒΟΝΑ-ΡΑΦΑ.-

Ορατή περισσότερο από ποτέ είναι σήμερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον, μια τελική ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους. Την αισιοδοξία του Κλίντον συμμερίστηκε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Μπάρακ, μετά τη μεταξύ τους συνάντηση, χωρίς να γίνει, όμως, κανένα σχόλιο για τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν, χτες, στο μεθοριακό φυλάκιο της Ράφα μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων αστυνομικών.

Πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης αλλά και της έμφασης, που πρέπει να δοθεί στις τελικές διαπραγματεύσεις, έχουν τόσο η ισραηλινή όσο και η παλαιστινιακή ηγεσία, κατά την άποψη του Μπιλ Κλίντον. Ο Αμερικανός Πρόεδρος απέφυγε να υιοθετήσει, τουλάχιστον ανοιχτά, τη γνωστή ισραηλινή θέση, που εξέφρασε στη συνάντησή τους ο Εχούντ Μπάρακ, περί κωλυσιεργιών εκ μέρους της παλαιστινιακής ηγεσίας. Αρκέστηκε να ανακοινώσει μια νέα περιοδεία στη Μέση Ανατολή από τη Μαντλίν Ολμπράιτ, την επόμενη βδομάδα, καθώς και μια νέα συνάντησή του με τον Γιασέρ Αραφάτ μέσα στις επόμενες βδομάδες.

Την ίδια ώρα, στις ισραηλινές φυλακές οδηγούνταν νεαρός Παλαιστίνιος, του οποίου η σύλληψη έγινε αφορμή για το ξέσπασμα συγκρούσεων στο μεθοριακό φυλάκιο της Ράφα, που χωρίζει το Ισραήλ από την Αίγυπτο. Μετά από ανταλλαγές δακρυγόνων, λαστιχένιων σφαιρών, πετρών αλλά και πυροβολισμών στον αέρα, η ένταση αποκλιμακώθηκε. Ο ισραηλινός στρατός δεν προέβη σε κανένα σχόλιο και αρκέστηκε να επαναλάβει ότι τον τελικό λόγο για τις άδειες εισόδου στην Αίγυπτο από τα μεθοριακά περάσματα έχει το Ισραήλ.

ΣΟΥΗΔΙΑ
Κυβερνητική κρίση;

Χτες, 1η Ιούνη, άρχισε τις εργασίες του το συνέδριο του Αριστερού Κόμματος της Σουηδίας, από την έκβαση του οποίου εξαρτάται και η τύχη της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης Πέρσον. Αυτό το άλλοτε Κομμουνιστικό Κόμμα της Σουηδίας, με 12% των ψήφων που συγκέντρωσε στις εκλογές του 1998, είναι το τρίτο σε δύναμη κοινοβουλευτικό κόμμα της χώρας και μαζί με τους Πράσινους υποστηρίζουν την κυβέρνηση μειοψηφίας του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Γκέραν Πέρσον.

Η πρόεδρος του Αριστερού Κόμματος, Γκούντρουν Σίμαν, δεν αρκείται όμως στην κοινοβουλευτική υποστήριξη των σοσιαλδημοκρατών, αλλά, σύμφωνα με δηλώσεις της, είναι και υπέρ της συμμετοχής του κόμματος στη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία, κατά τη γνώμη της, θα είναι μια «αριστερή κυβέρνηση». Δεν είναι όμως μόνο αυτός ο λόγος που έχει προκαλέσει αναταραχή στο κόμμα. Η πρόεδρος εκδήλωσε πρόσφατα αντικομμουνιστικές αντιλήψεις, που προκάλεσαν αγανάκτηση στις κομματικές γραμμές. Δήλωσε, π.χ., στην εφημερίδα της πόλης Γκέτενμποργκ « Goteborgsposten» : «Αποτελεί επιβάρυνση ότι ηγετικά μέλη του κόμματός μου χαρακτηρίζονται οι ίδιοι ως κομμουνιστές». Η ίδια είναι και κατά της ανάδειξης κομμουνιστών στις ηγετικές θέσεις του κόμματος.

Η προκλητική δήλωση της Σίμαν προκάλεσε την άμεση αντίδραση 101 στελεχών και μελών του κόμματος, που δημοσίευσαν ανοιχτή επιστολή στην εβδομαδιαία αριστερή εφημερίδα « Φλάμαν». Μέλη από τη βάση από διάφορες περιοχές της Σουηδίας και γνωστά κορυφαία και μεσαία στελέχη, ανάμεσά τους οι πρόεδροι της Νεολαίας και της Ενωσης των φοιτητών ανωτάτων σχολών, χαρακτήρισαν τις δηλώσεις της προέδρου «απρεπείς και αντιδημοκρατικές».

Αλλά ενώ η Σίμαν βιάζεται να συμμετάσχει στη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, η σοσιαλδημοκρατική ηγεσία καιροσκοπεί για τη διάσπαση του Αριστερού Κόμματος και με δηλώσεις ασκεί πίεση για αντικομμουνιστικότερη στροφή της ομάδας γύρω από τη Σίμαν. Ο σοσιαλδημοκράτης κομματικός γραμματέας Λαρς Στγέρνκβιστ δήλωσε ότι κυβερνητικός συνασπισμός με το Αριστερό Κόμμα αποκλείεται «όσο υπάρχουν κομμουνιστές σε ηγετικές θέσεις» του κόμματος.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΠΟΛΩΝΙΑ
Αστεγος συνεθλίβη από απορριμματοφόρο!

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-

Ενας φρικτός και αναίτιος θάνατος, είναι η κατάληξη -αναμενόμενη ίσως; - της τραγικής πορείας ενός ανθρώπου στη «νέα Πολωνία της ελεύθερης αγοράς», αφού πρώτα βρέθηκε άστεγος και χθες κοιμώμενος μακάρια σε έναν κάδο απορριμμάτων στο Λοτζ, στα κεντρικά της χώρας, συνεθλίβη από τη μηχανή του απορριμματοφόρου που συμπιέζει τα απορρίμματα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Ο θάνατός του ήταν αργός και βασανιστικός, αφού οι εργαζόμενοι στο απορριμματοφόρο άκουσαν κραυγές όταν είχαν αδειάσει το περιεχόμενο του κάδου μέσα στη μηχανή συμπίεσης των απορριμμάτων, αλλά δεν μπορούσαν πια να σταματήσουν τη μηχανή. Οταν οι άνδρες της Πυροσβεστικής έκοψαν το φορτηγό στα δυο βρήκαν το διαμελισμένο πτώμα του. Ενα πτώμα, του οποίου κανείς δε γνωρίζει τα στοιχεία...

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέα κρούσματα βίας

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Ενας ακόμη Σέρβος χωρικός δολοφονήθηκε χτες το πρωί από «άγνωστους» ένοπλους στο χωριό Μπαμπίν Μοστ, 25 χλμ. βόρεια της Πρίστινας.

Σύμφωνα με ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους, λίγες ώρες μετά την αναίτια επίθεση, συνελήφθησαν οι δύο πληγωμένοι επιβάτες ενός αυτοκινήτου που σταμάτησε για να ελεγχθεί από άνδρες της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ. Ο ένας από τους δύο τραυματίες ήταν βαρύτατα τραυματισμένος και ξεψύχησε λίγη ώρα προτού φθάσει σε νοσοκομείο της περιοχής. Η εθνικότητα των ύποπτων και κατά τους ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους ενεχόμενους στο φόνο κατά του Σέρβου χωρικού στο Μπαμπίν Μοστ, δεν έγινε άμεσα γνωστή...

Πάντως, η νέα απρόκλητη δολοφονία προκάλεσε την οργή δεκάδων συγχωριανών του θύματος, που συγκεντρώθηκαν σε δρόμο έξω από το χωριό για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους. Το πλήθος έστησε μπλόκα στο δρόμο, χρησιμοποιώντας λάστιχα ακόμη και ένα νορβηγικό στρατιωτικό όχημα, στο οποίο έβαλαν φωτιά.

Τέλος, αργά προχτές βράδυ, άγνωστοι έριξαν χειροβομβίδα σε φυλάκιο Γάλλων στρατιωτών της «ΚΦΟΡ» στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, ενώ άγνωστοι έριξαν πυρ κατά οχήματος της «ΚΦΟΡ» κοντά σε ρωσικά στρατόπεδα του Μαλίσεβο.

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
Απελευθερώθηκαν οι όμηροι - νήπια

ΒΑΣΕΡΜΠΙΛΙΧ.-

Με μία συντονισμένη επιχείρηση, δυνάμεις της αστυνομίας του Λουξεμβούργου επέδραμαν στον παιδικό σταθμό σκοτώνοντας τον «απαγωγέα» των μικρών παιδιών και τερματίζοντας το καθεστώς ομηρίας για δεκάδες νήπια. Οπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, μετά από 28 ώρες όλοι οι όμηροι είναι ελεύθεροι, σώοι και αβλαβείς.

Τι ήταν αυτό που πραγματικά όπλισε το χέρι του 39χρονου, αλγερινής καταγωγής, που εισέβαλε μέσα σε ένα κέντρο προσχολικής αγωγής του Βασερμπίλιχ στο ανατολικό Λουξεμβούργο το μεσημέρι της Τετάρτης, κρατώντας ένα όπλο, μία χειροβομβίδα και ένα μαχαίρι και απειλώντας 30 ψυχές, νήπια ως επί το πλείστον, και τους νηπιαγωγούς; Πράξη που δηλώνει απλά παραφροσύνη ή απόγνωση; Ουδείς μπορεί με ασφάλεια ακόμη, να θέσει τις διαχωριστικές γραμμές ή να δώσει εξηγήσεις αν και η περιπέτεια έχει τελειώσει με τον ίδιο να κείτεται νεκρός.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας είχε δηλώσει ότι ο ένοπλος, ζητούσε να εγκαταλείψει το Λουξεμβούργο με αεροπλάνο, με κατεύθυνση τη Λιβύη, και λύτρα 1.000.000 δολαρίων. Σύμφωνα επίσης με τον εκπρόσωπο, ενδέχεται ο ένοπλος να οδηγήθηκε σ' αυτήν την πράξη, εξαιτίας των «προβλημάτων και αδιεξόδων για την κηδεμονία των δύο παιδιών του» με τη γυναίκα του. Είναι ενδεικτικό ότι τα δύο παιδιά του κάποτε φοιτούσαν στο εν λόγω νηπιαγωγείο.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εκρηξη σε γέφυρα του Λονδίνου

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Χτες το πρωί, εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί στο νότιο άκρο της γέφυρας Χάμερσμιθ του Λονδίνου εξερράγη, όπως ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία. Δε σημειώθηκαν τραυματισμοί παρά μόνο υλικές ζημιές.

Η αστυνομία απέκλεισε τη γέφυρα, η οποία είναι μιας από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της βρετανικής πρωτεύουσας. Ουδείς έχει αναλάβει την ευθύνη, ωστόσο η αστυνομία εκτιμά ότι η επίθεση μπορεί να προέρχεται από ομάδες που έχουν αποσχιστεί από τον ΙΡΑ και διαφωνούν με την «ειρηνευτική συμφωνία».

Επίσκεψη του ηγέτη της ΛΔ Κορέας στην Κίνα

ΠΕΚΙΝΟ.-

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα ολοκλήρωσε χτες ο ηγέτης της ΛΔ Κορέας, Κιμ Γιονγκ Β`, στη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τον Κινέζο Πρόεδρο Ζιανγκ Ζεμίν, ενώ πραγματοποίησε επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη της σινικής ηγεσίας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της κινεζικής προεδρίας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κιμ Γιονγκ Β` το Πεκίνο υποσχέθηκε την αποστολή σημαντικής ανθρωπιστικής και οικονομικής βοήθειας προς την Πιονγκ Γιανγκ. Επιπλέον, ο Κινέζος Πρόεδρος χαιρέτισε τις υψηλόβαθμες επαφές ανάμεσα σε ΛΔ και Νότια Κορέα, εκφράζοντας την ένθερμη υποστήριξή του στην προγραμματισμένη για το επόμενο 15ήμερο συνάντηση του Νοτιοκορεάτη Προέδρου Κιμ Ντάε-γιουνγκ και του Βορειοκορεάτη ομολόγου, Κιμ Γιονγκ Β`.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ