Παρασκευή 2 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Δολοφονήθηκε σύμβουλος του Προέδρου

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-

Ο 38χρονος Γκόραν Ζούγκιτς, πρώην υψηλόβαθμος αστυνομικός αξιωματούχος, πυροβολήθηκε θανάσιμα στο κεφάλι μπροστά από το σπίτι του στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, αργά το βράδυ της Τετάρτης. Η δολοφονία Ζούγκιτς, που φέρει όλα τα χαρακτηριστικά του κύματος δολοφονιών ανώτερων επιχειρηματικών και κυβερνητικών αξιωματούχων στη Σερβία, σήμανε συναγερμό στις αστυνομικές αρχές του Μαυροβουνίου, οι οποίες έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών.

Η εγκληματική ενέργεια κατά του Ζούγκιτς προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πολιτικού κόσμου στο Μαυροβούνιο.

Ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ριφάτ Σαστόντερ, δήλωσε πως «ήταν μία δολοφονία με κλασικά πολιτικά κίνητρα και με χαρακτηριστικά που μοιάζουν με εκείνα της πρόσφατης σειράς φόνων στη Σερβία». Ο ίδιος, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, υποστήριξε πως η δολοφονική επίθεση κατά του Ζούγκιτς «είναι μία άμεση και απελπισμένη προσπάθεια να μεταφερθούν οι γκανγκστερικές πολιτικές της Σερβίας στο Μαυροβούνιο, με σκοπό τη δημιουργία συνθηκών για την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης και δικτατορίας»....

Από την άλλη πλευρά, ο Μίροσλαβ Βίκοβιτς, υψηλόβαθμο στέλεχος της αντιπολίτευσης στο Μαυροβούνιο, εξέφρασε το συγκλονισμό του, σημειώνοντας ωστόσο πως «δεν εξεπλάγη» από το αποτρόπαιο γεγονός. «Είναι αναπόφευκτο να συμβεί στην Ποντγκόριτσα ό,τι συμβαίνει στο Βελιγράδι», τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι και στα δύο μέλη της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας «έχει εξαφανιστεί η λεπτή γραμμή ανάμεσα στην πολιτική και το έγκλημα».

Ο Ζούγκιτς έγινε επικεφαλής των συμβούλων εθνικής ασφαλείας του Μαυροβούνιου Προέδρου Μίλο Τζουγκάνοβιτς το 1998. Για πολλά χρόνια έως το 1998, ήταν διευθυντής της αστυνομίας στην Ποντγκόριτσα και θεωρούνταν ένας από τους πιο έμπιστους συμβούλους του Τζουγκάνοβιτς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ