ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούνη 2000
Σελ. /48
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΣΥΜΠΥΡΗΝΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ
Μαύρα μαντάτα

Ευρωπαϊκή Ενωση και βιομήχανοι ρίχνουν θηλιά στους παραγωγούς

Τους «ασκούς του Αιόλου» ανοίγει η Κομισιόν για το ελληνικό συμπύρηνο ροδάκινο. Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών επιβάλλουν τη μείωση της ενίσχυσης στη μεταποίηση κατά 32,3%, δίνοντάς την πάτημα στους βιομηχάνους κομπόστας να δώσουν φέτος ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές στους παραγωγούς.

Μετά τη συνεδρίαση τής αρμόδιας διαχειριστικής επιτροπής της ΕΕ, έγινε γνωστό ότι η ενίσχυση στο μεταποιητή από 6.103 ευρώ/100 κιλά μειώνεται στα 4,134 ευρώ/100 κιλά, δηλαδή από 21 δραχμές στις 13 δραχμές. Η ελάχιστη τιμή παραγωγού ορίστηκε στα 28,365/100 κιλά, δηλαδή γύρω στις 95 δραχμές το κιλό με βάση την τωρινή ισοτιμία. Στο θέμα αυτό το υπουργείο Γεωργίας επιχειρεί να διατηρήσει καθησυχαστική στάση, διαδίδοντας πως υπάρχει ενδεχόμενο να αλλάξει κάτι, ώστε να δημιουργηθούν φρούδες ελπίδες στους παραγωγούς. Αυτό όμως που φαίνεται είναι ότι η καταψήφιση στην αρμόδια διαχειριστική επιτροπή της σχετικής πρότασης της Κομισιόν από Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία, δεν αλλάζει τα δεδομένα.

Στην προκειμένη περίπτωση, φαίνεται πεντακάθαρα ότι τα «σπασμένα» θα πληρώσουν πολύ ακριβά οι παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου. Ηδη κάποιοι βιομήχανοι - μεταποιητές, άρχισαν τις «οχλήσεις» προς το υπουργείο Γεωργίας, λέγοντας ότι δε βγαίνουν! Μάλιστα, μερικοί από αυτούς λένε ότι θα βγουν εκτός του κοινοτικού συστήματος, που σημαίνει ότι δε δεσμεύονται να δώσουν την ελάχιστη τιμή. Η πραγματικότητα πάντως λέει, ότι οι παραγωγοί όχι μόνο δε θα πάρουν την ελάχιστη τιμή, που για τους τύπους όρισε η Κομισιόν, αλλά θα πάρουν ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές από αυτές που εκβιαστικά έδωσαν πέρσι οι βιομήχανοι - μεταποιητές. Πέρσι, ήταν κοινό μυστικό ότι οι βιομήχανοι εκβιαστικά, εξανάγκασαν τους παραγωγούς να υπογράψουν ότι πήραν την ελάχιστη τιμή, αλλά στην πραγματικότητα πλήρωσαν 60 με 65 δραχμές το κιλό. Φέτος, μετά και την απόφαση για μείωση της επιδότησης στο μεταποιητή, οι βιομήχανοι θα έχουν ένα ακόμα «επιχείρημα» για να πληρώσουν τους παραγωγούς σε ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές.

Φαίνεται, δηλαδή, ότι η κατάσταση για τους παραγωγούς συμπύρηνου ραδάκινου διαμορφώνεται φέτος ως η πλέον απελπιστική. Οι βιομήχανοι εκτός από τη μείωση της επιδότησης, επικαλούνται τα μεγάλα αποθέματα κομπόστας που έχουν από πέρσι και πως δεν έχουν έλλειψη πρώτης ύλης, αφού και φέτος η παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου θα είναι μεγάλη (υπολογίζεται σε 650.000 τόνους). Ετσι, εκτός από τις εξευτελιστικές τιμές που θα πάρουν οι παραγωγοί, υπάρχει και ο κίνδυνος περισσότεροι από 150.000 τόνοι να σαπίσουν στα χωράφια, αφού ούτε να πουληθούν θα μπορούν ούτε να αποσυρθούν. Να σημειωθεί ότι με βάση τον καταστροφικό κανονισμό της ΕΕ για τα οπωροκηπευτικά, στην απόσυρση μπορεί να οδηγηθεί το 30% της εμπορευθείσας ποσότητας, σε επίσης εξευτελιστικές τιμές.

Εκτός των παραπάνω, αξίζει να σημειωθεί ότι τα επιτελεία των Βρυξελλών δείχνουν να έχουν «βάλει στο μάτι» την ελληνική κομπόστα και με τις ενέργειές τους προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες στις βιομηχανίες των ΗΠΑ και άλλων τρίτων χωρών, όπως η Ν. Αφρική, η Χιλή και η Αυστραλία. Οσο για τα «επιχειρήματα» που έθεσαν τα επιτελεία των Βρυξελλών για να μειώσουν την επιδότηση στη μεταποίηση, είναι η άνοδος της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου και οι αυξημένες διεθνείς τιμές σε Χιλή και Ν. Αφρική. Δηλαδή, επιβάλλουν προκαταβολικά στους παραγωγούς τη χασούρα της ΟΝΕ, του ΠΟΕ και της παγκοσμιοποίησης.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΝΤΟΜΑΤΑ
Μεροληψία σε βάρος των συνεταιρισμών

Μειωμένη κατά 32.785 τόνους είναι η εθνική ποσόστωση βιομηχανικής ντομάτας, που έδωσε η ΕΕ στη χώρα μας για την περίοδο 2000/2001. Την περσινή περίοδο, η ποσόστωση ήταν 1.110.954 τόνοι και φέτος 1.078.169 τόνοι, οι οποίοι με απόφαση του υπουργού Γεωργίας κατανεμήθηκαν στις μεταποιητικές βιομηχανίες.

Η φετινή κατανομή, που ενδέχεται να είναι και η τελευταία, αφού η ΕΕ σχεδιάζει την αλλαγή του συστήματος, αφορά 38 βιομηχανίες, έναντι 41 πέρσι και 52 πρόπερσι. Από την απόφαση του υπουργού Γεωργίας, φαίνεται ότι τα σπασμένα της μείωσης πλήρωσαν οι συνεταιριστικές βιομηχανίες, αφού από τους 32.785 τόνους που είναι η μείωση της εθνικής ποσόστωσης, αφαιρέθηκαν 9.797 τόνοι από τη ΣΕΒΑΘ στη Θράκη και την Ομοσπονδία της Θεσσαλονίκης (3.459 από την πρώτη και 6.338 από τη δεύτερη). Δηλαδή, από 38 συνολικά βιομηχανίες, φορτώθηκε σε δύο μόνο συνεταιριστικές το 30% της μείωσης της εθνικής ποσόστωσης!

Στην απόφαση του υπουργείου Γεωργίας επίσης γίνεται γνωστό ότι αφαιρείται η ποσόστωση των εταιριών ΕΛΙΤΑ και ΓΚΕΡΜΠΕΡ, επειδή δεν πληρούν τους όρους του κοινοτικού κανονισμού, δηλαδή άφησαν απλήρωτους παραγωγούς και εργαζόμενους, πράγμα για το οποίο φέρει μεγάλες ευθύνες η κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας. Η ποσόστωσή τους μοιράζεται σε 14 βιομηχανίες γειτονικών ή κοντινών νομών με τη Μαγνησία και η μερίδα του λέοντος δίνεται στις βιομηχανίες ΝΟΜΙΚΟΣ και ΚΩΠΑΪΣ. Οι βιομηχανίες αυτές οφείλουν να υπογράψουν προσύμφωνα με τους παραγωγούς που είχαν παραδώσει πέρσι στις επιχειρήσεις ΕΛΙΤΑ και ΓΚΕΡΜΠΕΡ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι γραφειοκράτες της Κομισιόν ετοιμάζουν νέα πρόταση για την αναθεώρηση, προς το χειρότερο, του κοινοτικού καθεστώτος για τη βιομηχανική ντομάτα, η οποία σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες δεν αποκλείεται να γίνει πράξη και από το 2001. Τα σχέδια της Κομισιόν περιλαμβάνουν κατάργηση της κατανομής της ποσόστωσης ανά βιομηχανία και επιβολή προστίμου συνυπευθυνότητας σε περίπτωση υπέρβασης του πλαφόν. Αν αυτό γίνει πράξη, τα σπασμένα θα πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά οι παραγωγοί και οι μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Δε «σηκώνει» ευρω-φόρο το ούζο

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Μέτρα για να μην αλλάξει η φορολογία του ούζου από την Επιτροπή της Κομισιόν, ζητούν από την κυβέρνηση οι βουλευτές του ΚΚΕ ΣταύροςΣκοπελίτης, ΑγγελοςΤζέκης και ΝίκοςΓκατζής, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Ανάπτυξης, Γεωργίας και Εξωτερικών.

Στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του Κόμματος τονίζουν: «Οπως έγινε γνωστό, η Επιτροπή της Κομισιόν συνεχίζει τις προσπάθειές της για αλλαγή της φορολογίας του ούζου που ισχύει στην Ελλάδα, σύμφωνα και με το ίδιο το κοινοτικό δίκαιο. Σ' αυτή την κατεύθυνση - συνεχίζουν - εντάσσεται η προσπάθεια παραπομπής της χώρας μας στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας, σχετικά με τη φορολόγηση του ούζου».

Οπως εξηγούν οι βουλευτές του ΚΚΕ, «η Επιτροπή, παρότι αναγνωρίζει την ονομασία του ούζου σ' αυτό το προϊόν που παράγεται αποκλειστικά στην Ελλάδα, δεν προχώρησε στην κατοχύρωση της ονομασίας αυτής σε διεθνές επίπεδο, ούτε καν στις διμερείς συμφωνίες με τρίτες χώρες. Ετσι, αφήνει απροστάτευτο ένα προϊόν σημαντικό για τη χώρα μας, ενώ από την άλλη παραβλέπει ότι το ούζο έχει υψηλό λειτουργικό κόστος που οφείλεται στο γεγονός ότι η παραγωγή του γίνεται σε μικρούς παραδοσιακούς άμβικες».

Παράλληλα, στην Ερώτηση επισημαίνεται η ιδιαίτερη σημασία που έχει για τον νησί της Λέσβου το ποτό αυτό, καθώς στην παραγωγή του εργάζονται πάρα πολλοί κάτοικοι του νησιού και, αν αλλάξει η φορολογία του, φυσικό θα είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι να μείνουν χωρίς εργασία, αφού οι ποτοποιήσεις στη Λέσβο θα παρουσιάσουν φθίνουσα πορεία.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι το ούζο αποτελεί εθνικό προϊόν για τη χώρα μας, αναπόσπαστο στοιχείο των διατροφικών συνηθειών και κομμάτι του ελληνικού τρόπου ζωής, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν: Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε να μην αλλάξει το καθεστώς φορολογίας του ούζου, αλλά και τι ενέργειες θα κάνει, ώστε να κατοχυρωθεί το ούζο σε παγκόσμιο επίπεδο σαν αποκλειστικό προϊόν ονομασίας και προέλευσης;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ