Παρασκευή 2 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Δε «σηκώνει» ευρω-φόρο το ούζο

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Μέτρα για να μην αλλάξει η φορολογία του ούζου από την Επιτροπή της Κομισιόν, ζητούν από την κυβέρνηση οι βουλευτές του ΚΚΕ ΣταύροςΣκοπελίτης, ΑγγελοςΤζέκης και ΝίκοςΓκατζής, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Ανάπτυξης, Γεωργίας και Εξωτερικών.

Στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του Κόμματος τονίζουν: «Οπως έγινε γνωστό, η Επιτροπή της Κομισιόν συνεχίζει τις προσπάθειές της για αλλαγή της φορολογίας του ούζου που ισχύει στην Ελλάδα, σύμφωνα και με το ίδιο το κοινοτικό δίκαιο. Σ' αυτή την κατεύθυνση - συνεχίζουν - εντάσσεται η προσπάθεια παραπομπής της χώρας μας στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας, σχετικά με τη φορολόγηση του ούζου».

Οπως εξηγούν οι βουλευτές του ΚΚΕ, «η Επιτροπή, παρότι αναγνωρίζει την ονομασία του ούζου σ' αυτό το προϊόν που παράγεται αποκλειστικά στην Ελλάδα, δεν προχώρησε στην κατοχύρωση της ονομασίας αυτής σε διεθνές επίπεδο, ούτε καν στις διμερείς συμφωνίες με τρίτες χώρες. Ετσι, αφήνει απροστάτευτο ένα προϊόν σημαντικό για τη χώρα μας, ενώ από την άλλη παραβλέπει ότι το ούζο έχει υψηλό λειτουργικό κόστος που οφείλεται στο γεγονός ότι η παραγωγή του γίνεται σε μικρούς παραδοσιακούς άμβικες».

Παράλληλα, στην Ερώτηση επισημαίνεται η ιδιαίτερη σημασία που έχει για τον νησί της Λέσβου το ποτό αυτό, καθώς στην παραγωγή του εργάζονται πάρα πολλοί κάτοικοι του νησιού και, αν αλλάξει η φορολογία του, φυσικό θα είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι να μείνουν χωρίς εργασία, αφού οι ποτοποιήσεις στη Λέσβο θα παρουσιάσουν φθίνουσα πορεία.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι το ούζο αποτελεί εθνικό προϊόν για τη χώρα μας, αναπόσπαστο στοιχείο των διατροφικών συνηθειών και κομμάτι του ελληνικού τρόπου ζωής, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν: Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε να μην αλλάξει το καθεστώς φορολογίας του ούζου, αλλά και τι ενέργειες θα κάνει, ώστε να κατοχυρωθεί το ούζο σε παγκόσμιο επίπεδο σαν αποκλειστικό προϊόν ονομασίας και προέλευσης;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ