Παρασκευή 2 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιχείρηση παραπλάνησης για τα «κλειστά» επαγγέλματα

Το θέμα για τα κλειστά επαγγέλματα που θα απελευθερωθούν, ήταν χτες το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης υπουργών, υπό την προερδρία του Γ. Παπαντωνίου

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης και η «απελευθέρωση» του επαγγέλματος των ταξιτζήδων
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης και η «απελευθέρωση» του επαγγέλματος των ταξιτζήδων
Την τακτική της σιωπής και της παραπλάνησης των άμεσα θιγόμενων, επιλέγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα του «ανοίγματος» των «κλειστών» επαγγελμάτων. Ο στόχος προφανής. Να ελαχιστοποιηθούν οι αντιδράσεις των εκατοντάδων (κατά μερικούς χιλιάδων) επαγγελματιών, ώστε ο οι τελευταίοι να βρεθούν προ τετελεσμένων γεγονότων, όταν η κυβέρνηση επιλέξει τη στιγμή να υλοποιήσει τα μέτρα.

Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε χτες ευρεία σύσκεψη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με τη συμμετοχή των υπουργών: Γ. Παπαντωνίου, Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη, ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, Παιδείας Π. Ευθυμίου, Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη, Εργασίας Τ. Γιαννίτση, Ναυτιλίας Χ. Παπουτσή, Μεταφορών Χ. Βερελή κλπ.

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο Γ. Παπαντωνίου με δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, έκανε μια εμφανή προσπάθεια παραπλάνησης και απόκρυψης από την κοινή γνώμη των σοβαρότατων κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων που θα υπάρξουν από την «απελευθέρωση» των κλειστών επαγγελμάτων. Στα πλαίσια αυτά, ισχυρίστηκε ότι στη σύσκεψη συζητήθηκε το θέμα της «απλοποίησης των διαδικασιών για την άσκηση των οικονομικών δραστηριοτήτων», καθώς και θέματα τουριστικής πολιτικής.

Για το πρώτο θέμα αποφασίστηκε «η συγκρότηση ομάδας γενικών γραμματέων, η οποία θα καταγράψει τα διάφορα εμπόδια που υπάρχουν και εμποδίζουν την άσκηση διαφόρων οικονομικών δραστηριοτήτων...». Η ομάδα αυτή θα εισηγηθεί τις προτάσεις της στην επιτροπή των υπουργών το ερχόμενο φθινόπωρο, με τη βοήθεια του ΚΕΠΕ.

Κατά τα άλλα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας επιχείρησε να επενδύσει τους αντιλαϊκούς στόχους που προωθεί η κυβέρνηση με την «απελευθέρωση των επαγγελμάτων» την παράδοσή τους δηλαδή στο μεγάλο κεφαλαίο, με «αθώες» και εύηχες για το πλατύ κοινό εκφράσεις. Ετσι ισχυρίστηκε ότι «γενικός στόχος της πολιτικής αυτής, είναι να απελευθερώσει δημιουργικές δυνάμεις που υπάρχουν στην κοινωνία και την οικονομία». Στόχος μάλιστα θα είναι και η καταπολέμηση των γραφειοκρατικών εμποδίων, που ταλανίζουν σήμερα ειδικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αφού καταφέρθηκε κατά του υφιστάμενου συστήματος, όπου η γραφειοκρατία «πνίγει την επιχειρηματικότητα», ανέφερε στη συνέχεια ότι «πάμε για απλούστερα συστήματα, πολύ περισσότερο φιλικά και στην επιχείρηση και στον πολίτη». Η ισοπέδωση των «κλειστών» επαγγελμάτων και η άνευ όρων παράδοσή τους στο μεγάλο κεφαλαίο, όπως φαίνεται πρόκειται να γίνει με συνθήματα του τύπου «απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας» και «φιλικά σχήματα προς τον πολίτη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ