Παρασκευή 2 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στους ιδιώτες και η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου

Τη δημιουργία ανώνυμων εταιριών από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου σε συνεργασία και με ιδιώτες, προβλέπει νομοσχέδιο - «σκούπα», στοιχεία του οποίου δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα

Στο ιδιωτικό κεφάλαιο παραδίδεται και η τεράστια ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, η οποία εισάγεται και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες εκτιμήσεις, η ιδιωτικοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου συνδέεται με τη δημιουργία του «Χωριού Τύπου», όπου προβλέπεται να φιλοξενηθούν περίπου 7 χιλιάδες ξένοι δημοσιογράφοι που θα καλύψουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Αυτό προβλέπει Σχέδιο Νόμου «για τη συμπλήρωση της νομοθεσίας για την Κεφαλαιαγορά, Ρυθμίσεις θεμάτων ΚΕΔ, ασφαλιστικών αποζημιώσεων, ΦΠΑ, επενδυτικού χρυσού και άλλες διατάξεις», που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, που όταν οριστικοποιηθεί θα μετατραπεί σε νομοσχέδιο - «σκούπα», προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • Αυξήσεις στα όρια εισοδήματος και περιουσίας όσων έχουν καταπατήσει δημόσιες εκτάσεις και επιδιώκουν να τις εξαγοράσουν... Για τη νομιμοποίηση των καταπατημένων εκτάσεων του Δημόσιου, τα όρια αυξάνονται ανάλογα με το οικογενειακό εισόδημα από 1,5 εκατ. δραχμές σε 7 εκατ. δραχμές, για δε την αξία της περιουσίας από 10 εκατ. δραχμές σε 50 εκατ. δραχμές.
  • Την απαλλαγή από τη φορολογία του «επενδυτικού» χρυσού (αυτού που χρησιμοποιείται για επενδύσεις), αλλά η χρήση του αφορολόγητου αγγίζει μέχρι και πράξεις κερδοσκοπίας με βάση το χρυσό.
  • Τη μείωση από 40% σε 35% του συντελεστή φορολογίας των κερδών των θυγατρικών εταιριών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.
  • Την παράταση μέχρι τις 31/03/2001, αντί για τις 30/06/2000, της εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για τις βενζίνες (μολυβδούχο και αμόλυβδη), σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκρατήσει την άνοδο του πληθωρισμού.
  • Την ενίσχυση της... διαφάνειας στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Στην ουσία, με πρόσχημα τη διαφάνεια, εκχωρούνται πρόσθετες αρμοδιότητες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στη διοίκηση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, στα πλαίσια των κυβερνητικών επιδιώξεων για τη λήψη μέτρων που θα υποβοηθήσουν την αύξηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Σχετικά με την περιβόητη διαφάνεια το μόνο συγκεκριμένο που προβλέπεται από το νομοσχέδιο είναι η υποχρέωση των μετόχων που έχουν ποσοστό πάνω από το 5% των εισηγμένων εταιριών να προαναγγέλλουν τις μεταβολές του ποσοστού συμμετοχής τους. Να σημειωθεί, πάντως, πως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι μεγαλομέτοχοι προωθούν τα παιχνίδια τους αποκομίζοντας δισεκατομμύρια κερδών, μέσω μικρών, κάτω του 5%, πακέτων μετοχών που έχουν στην κατοχή τους μέλη των οικογενειών τους ή συγκεκριμένοι εντολοδόχοι.
Για δήθεν αξιοποίηση, στους ιδιώτες

Στα ιδιωτικά συμφέροντα παραδίδεται η τεράστια (και ανυπολόγιστη) ακίνητη περιουσία του Δημοσίου. Στο άρθρο 21 του Σχεδίου Νόμου προβλέπεται ότι η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ), μπορεί, σε συνεργία και με ιδιωτικούς φορείς να δημιουργεί ανώνυμες εταιρίες, οι οποίες θα μπορούν να εισηχθούν και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Το ξεπούλημα του τεράστιου πλούτου στους ιδιώτες, κυρίως στους τραπεζίτες, παρουσιάζεται ως μια ευέλικτη και προωθημένη μορφή αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας.

Ειδικότερα στο άρθρο 21 αναφέρεται ότι «Η Εταιρία δύναται να ιδρύει μόνη ή με άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου, ή Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ανώνυμες Εταιρίες με συνεισφορά εις το κεφάλαιον των ιδρυομένων ΑΕ, ενός ή περισσοτέρων δημοσίων ακινήτων σημαντικής εκτάσεως ή ειδικής τοποθεσίας, με σκοπό τη δημιουργία οικισμών, ή την οιανδήποτε μορφής μισθωτική ή ανταλλακτική εκμετάλλευση κτιρίων ή εγκαταστάσεων και γενικότερα την οικονομική ή χρηματιστηριακή αξιοποίηση των ακινήτων αυτών»

Στην αμέσως επόμενη παράγραφο αναφέρεται ότι «Η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου δύναται να ιδρύει θυγατρικές Ανώνυμες Εταιρίες Διαχείρισης Αμοιβαίου Κεφαλαίου Ακίνητης Περιουσίας, ως και Εταιρίες Επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία».

Είναι εμφανές ότι με το νομοσχέδιο εισάγονται μορφές ιδιωτικοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, σε μία περίοδο μάλιστα που μεγάλες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες έχουν στραφεί στις πολλά υποσχόμενες επενδύσεις ακινήτων, με τη δημιουργία εταιριών ακινήτων (real estate). Οπωσδήποτε οι τράπεζες αυτές (Εθνική, Πίστεως, Γιούρομπανκ, αλλά και Ιντεραμέρικαν) θα είναι προφανώς μεταξύ των υποψηφίων για τη δημιουργία ανώνυμων εταιριών με την ΚΕΔ. Το επόμενο βήμα βέβαια είναι η εισαγωγή των ανώνυμων αυτών εταιριών στο Χρηματιστήριο, η δημιουργία από την ΚΕΔ θυγατρικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων κλπ. Οσο για την αναφορά περί «δημιουργίας οικισμών», εικάζεται ότι μάλλον πρόκειται για φωτογραφική διάταξη του «Χωριού Τύπου» για τις ανάγκες της Ολυμπιάδας και στην περίπτωση αυτή η ΚΕΔ θα μπορεί να συνεργαστεί με την «Αθήνα 2004 ΑΕ», η οποία έχει τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ