Παρασκευή 2 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πλαφόν 2,5% στις αυξήσεις των διδάκτρων

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης προανήγγειλε την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για τη συγκράτηση των αυξήσεων στα δίδακτρα τη σχολική χρονιά 2000-2001

Με νομοθετική ρύθμιση επιχειρεί για άλλη μια χρονιά να συγκρατήσει τις αυξήσεις στα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων όλων των κλάδων και βαθμίδων η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς διαφώνησε με τους εκπροσώπους των σχολαρχών για το ύψος των αυξήσεων της επόμενης σχολικής χρονιάς. Ετσι, όπως ανακοινώθηκε τελικά χτες, τις επόμενες μέρες πρόκειται να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα καθορίζεται ανώτατο επιτρεπόμενο ποσοστό αύξησης στα δίδακτρα του σχολικού έτους 2000-2001 2,5%.

Σύμφωνα με την ίδια ρύθμιση, το πλαφόν στο ποσοστό αυξήσεων στα δίδακτρα θα αφορά όλους τους κλάδους της ιδιωτικής εκπαίδευσης, δηλαδή ιδιωτικά σχολεία όλων των βαθμίδων, φροντιστήρια, ιδιωτικά ΙΕΚ, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών και βρεφονηπιακοί σταθμοί. Επίσης, στην έννοια των διδάκτρων συμπεριλαμβάνονται όλα τα ποσά που καταβάλλονται για πρόσθετες παροχές, τροφεία, έξοδα μεταφοράς, δαπάνες για εκμάθηση ξένων γλωσσών, μουσικής, χορού και φροντιστηριακά μαθήματα. Οπως και τις προηγούμενες χρονιές που εφαρμόστηκαν ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις, θα προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις που εισπράχθηκαν μεγαλύτερες αυξήσεις με την προκαταβολή, που δίνουν οι γονείς συνήθως αυτή την εποχή μαζί με την εγγραφή του παιδιού τους για την επόμενη χρονιά, αυτή θα συμψηφίζεται με τις επόμενες δόσεις. Τέλος, τα πρόστιμα σε περίπτωση παράβασης της ρύθμισης θα είναι από 50.000 μέχρι 500.000 δρχ. για κάθε μαθητή από τον οποίο εισπράχθηκαν παραπάνω αυξήσεις.

Ας σημειωθεί ότι και φέτος οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων προσανατολίζονταν σε αυξήσεις πάνω από το ύψος του πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών σχολείων ζητούσαν οι αυξήσεις να διαμορφωθούν στο 4% και για 5% έκαναν λόγο οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών ΙΕΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ