Παρασκευή 2 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΣΥΜΠΥΡΗΝΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ
Μαύρα μαντάτα

Ευρωπαϊκή Ενωση και βιομήχανοι ρίχνουν θηλιά στους παραγωγούς

Τους «ασκούς του Αιόλου» ανοίγει η Κομισιόν για το ελληνικό συμπύρηνο ροδάκινο. Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών επιβάλλουν τη μείωση της ενίσχυσης στη μεταποίηση κατά 32,3%, δίνοντάς την πάτημα στους βιομηχάνους κομπόστας να δώσουν φέτος ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές στους παραγωγούς.

Μετά τη συνεδρίαση τής αρμόδιας διαχειριστικής επιτροπής της ΕΕ, έγινε γνωστό ότι η ενίσχυση στο μεταποιητή από 6.103 ευρώ/100 κιλά μειώνεται στα 4,134 ευρώ/100 κιλά, δηλαδή από 21 δραχμές στις 13 δραχμές. Η ελάχιστη τιμή παραγωγού ορίστηκε στα 28,365/100 κιλά, δηλαδή γύρω στις 95 δραχμές το κιλό με βάση την τωρινή ισοτιμία. Στο θέμα αυτό το υπουργείο Γεωργίας επιχειρεί να διατηρήσει καθησυχαστική στάση, διαδίδοντας πως υπάρχει ενδεχόμενο να αλλάξει κάτι, ώστε να δημιουργηθούν φρούδες ελπίδες στους παραγωγούς. Αυτό όμως που φαίνεται είναι ότι η καταψήφιση στην αρμόδια διαχειριστική επιτροπή της σχετικής πρότασης της Κομισιόν από Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία, δεν αλλάζει τα δεδομένα.

Στην προκειμένη περίπτωση, φαίνεται πεντακάθαρα ότι τα «σπασμένα» θα πληρώσουν πολύ ακριβά οι παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου. Ηδη κάποιοι βιομήχανοι - μεταποιητές, άρχισαν τις «οχλήσεις» προς το υπουργείο Γεωργίας, λέγοντας ότι δε βγαίνουν! Μάλιστα, μερικοί από αυτούς λένε ότι θα βγουν εκτός του κοινοτικού συστήματος, που σημαίνει ότι δε δεσμεύονται να δώσουν την ελάχιστη τιμή. Η πραγματικότητα πάντως λέει, ότι οι παραγωγοί όχι μόνο δε θα πάρουν την ελάχιστη τιμή, που για τους τύπους όρισε η Κομισιόν, αλλά θα πάρουν ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές από αυτές που εκβιαστικά έδωσαν πέρσι οι βιομήχανοι - μεταποιητές. Πέρσι, ήταν κοινό μυστικό ότι οι βιομήχανοι εκβιαστικά, εξανάγκασαν τους παραγωγούς να υπογράψουν ότι πήραν την ελάχιστη τιμή, αλλά στην πραγματικότητα πλήρωσαν 60 με 65 δραχμές το κιλό. Φέτος, μετά και την απόφαση για μείωση της επιδότησης στο μεταποιητή, οι βιομήχανοι θα έχουν ένα ακόμα «επιχείρημα» για να πληρώσουν τους παραγωγούς σε ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές.

Φαίνεται, δηλαδή, ότι η κατάσταση για τους παραγωγούς συμπύρηνου ραδάκινου διαμορφώνεται φέτος ως η πλέον απελπιστική. Οι βιομήχανοι εκτός από τη μείωση της επιδότησης, επικαλούνται τα μεγάλα αποθέματα κομπόστας που έχουν από πέρσι και πως δεν έχουν έλλειψη πρώτης ύλης, αφού και φέτος η παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου θα είναι μεγάλη (υπολογίζεται σε 650.000 τόνους). Ετσι, εκτός από τις εξευτελιστικές τιμές που θα πάρουν οι παραγωγοί, υπάρχει και ο κίνδυνος περισσότεροι από 150.000 τόνοι να σαπίσουν στα χωράφια, αφού ούτε να πουληθούν θα μπορούν ούτε να αποσυρθούν. Να σημειωθεί ότι με βάση τον καταστροφικό κανονισμό της ΕΕ για τα οπωροκηπευτικά, στην απόσυρση μπορεί να οδηγηθεί το 30% της εμπορευθείσας ποσότητας, σε επίσης εξευτελιστικές τιμές.

Εκτός των παραπάνω, αξίζει να σημειωθεί ότι τα επιτελεία των Βρυξελλών δείχνουν να έχουν «βάλει στο μάτι» την ελληνική κομπόστα και με τις ενέργειές τους προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες στις βιομηχανίες των ΗΠΑ και άλλων τρίτων χωρών, όπως η Ν. Αφρική, η Χιλή και η Αυστραλία. Οσο για τα «επιχειρήματα» που έθεσαν τα επιτελεία των Βρυξελλών για να μειώσουν την επιδότηση στη μεταποίηση, είναι η άνοδος της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου και οι αυξημένες διεθνείς τιμές σε Χιλή και Ν. Αφρική. Δηλαδή, επιβάλλουν προκαταβολικά στους παραγωγούς τη χασούρα της ΟΝΕ, του ΠΟΕ και της παγκοσμιοποίησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ