Παρασκευή 2 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Στο «ζυγό» οι λαοί της ευρύτερης περιοχής

Σφίγγει ο κλοιός του πολυεθνικού κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, που με πρόσχημα την ασφάλεια στον εφοδιασμό ενέργειας, επιζητεί  την επιβολή ενός αποικιοκρατικού καθεστώτος. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ και Μαύρης Θάλασσας στην Αθήνα, που ολοκληρώνεται σήμερα 

Με το μάτι στραμμένο στα τεράστια αποθέματα των ενεργειακών πρώτων υλών των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και ειδικότερα των χωρών της περιοχής της Κασπίας Θάλασσας, (πετρέλαιο, φυσικό αέριο), το μεγάλο ιμπεριαλιστικό πολυεθνικό κεφάλαιο, «αφηνιασμένο» από την τεράστια αύξηση των κερδών και την επιβολή της πολιτικής της «νέας τάξης πραγμάτων», θέτει τις βάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Απώτερος στόχος, η επιβολή ενός κυριολεκτικά αποικιοκρατικού καθεστώτος, που θα εξασφαλίζει στο μεγάλο κεφάλαιο την απρόσκοπτη και ληστρική εκμετάλλευση των πηγών ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή. Το καθεστώς αυτό, για την επιβολή του οποίου η Ελλάδα - για την ακρίβεια η ελληνική κυβέρνηση - αναλαμβάνει καθοριστικό ρόλο, επιχειρείται να ενδυθεί με το «μανδύα» μιας κοινής διακήρυξης των χωρών της περιοχής, που, μεταξύ άλλων, θα εμπεριέχει τον όρο ότι «επιβεβαιώνεται η πρόθεση για την προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των χωρών της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, με στόχο το κοινό όφελος». Οσο γενικός μπορεί να είναι ο όρος «κοινό όφελος», τόσο ειδικός είναι ο στόχος του μεγάλου κεφαλαίου.

Η διακήρυξη υποτέλειας των χωρών της ευρύτερης περιοχής στο μεγάλο πολυεθνικό κεφάλαιο αναμένεται να υπογραφεί σήμερα στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο «Αστέρας Βουλιαγμένης», όπου και πραγματοποιείται η υπουργική συνδιάσκεψη, με θέμα την «ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των χωρών της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας στον τομέα της ενέργειας». Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών αυτών, υπό την αιγίδα της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιας για τους τομείς Ενέργειας και Μεταφορών, Λογιόλα Ντε Παλάθιο, και του Ελληνα υπουργού Ανάπτυξης, Ν. Χριστοδουλάκη- καθώς επίσης και υπό την εποπτεία 250 «υψηλού επιπέδου» στελεχών από τους χώρους της ενέργειας και των χρηματοδοτικών οργανισμών - θα βάλουν την υπογραφή τους σε ένα κείμενο, στο οποίο θα δηλώνουν την πλήρη υποταγή των λαών της περιοχής στο ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο, που χωρίς κανένα πρόσχημα θα αλώνει οικονομικά, αλλά και όταν χρειαστεί στρατιωτικά, την περιοχή.

Η, με οποιοδήποτε τρόπο, εξασφάλιση της «σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή αποτελεί για το μεγάλο πολυεθνικό κεφάλαιο πρωταρχικό ζήτημα και αυτό τονίστηκε εμμέσως πλην σαφώς από την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Λογιόλα Ντε Παλάθιο. Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέντευξη Τύπου - που παραχώρησε χτες μαζί με τον Ελληνα υπουργό Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη - επισήμανε ότι στόχος του συνεδρίου είναι η ασφάλεια του εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο εγγύς μέλλον, δηλαδή την επόμενη εικοσαετία, όπου η εξάρτησή της (ΕΕ) σε ενεργειακές πρώτες ύλες θα ανέλθει στο 60 με 70%. Γι' αυτό το λόγο, για να μειώσει την ενεργειακή του εξάρτηση το πολυεθνικό κεφάλαιο, ετοιμάζεται να επιβάλει το δικό του καθεστώς στην περιοχή.

Οπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη, οι περιοχές της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας θεωρούνται υψηλής στρατηγικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ενωση, λόγω του αυξημένου ρόλου στα θέματα ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης. «Στόχος μας είναι - είπε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - η ενεργειακή διασύνδεση όλων των χωρών της Ευρώπης», ενώ αναφερόμενη στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, επισήμανε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα συγκληθεί σύσκεψη των αρμοδίων οργάνων της ΕΕ για να εξετάσουν την πορεία της απελευθέρωσης. Δεν παρέλειψε μάλιστα να σημειώσει ότι θα γίνουν τροποποιήσεις στην Κοινοτική Οδηγία 96/92 και θα ληφθούν μέτρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών απελευθέρωσης των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Σημείωσε, επίσης, ότι ένα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι η αύξηση των επιλέξιμων πελατών.

Για τη χώρα μας αυτό σημαίνει με σιγουριά, ότι το ποσοστό της απελευθέρωσης θα είναι μεγαλύτερο από το 28%, όπως έχει ανακοινωθεί. Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε σημαντικά έργα τόσο τον αγωγό ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Ιταλίας, αλλά και την προοπτική κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Ιταλίας, με το αιτιολογικό ότι θα παρέχει ασφάλεια στον ενεργειακό εφοδιασμό.

Από την πλευρά του, ο Ν. Χριστοδουλάκης έδωσε «δείγματα γραφής» στο κεφάλαιο, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση με αποφασιστικότητα και χωρίς καμία καθυστέρηση θα προχωρήσει στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στις 19 Φλεβάρη του 2001», για να πάρει το «μπράβο» της Λογιόλα Ντε Παλάθιο που δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένη από το χρονοδιάγραμμα που ακολουθεί το υπουργείο Ανάπτυξης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με γνώμονα την «ασφάλεια» και τα κέρδη των ευρωενωσιακών μονοπωλίων (2015-02-28 00:00:00.0)
Περιμένουν μεγάλα κέρδη (2012-07-15 00:00:00.0)
Να καταδικαστούν οι δηλώσεις της Ντε Παλάθιο (2004-10-27 00:00:00.0)
Παραλήρημα... (2004-10-22 00:00:00.0)
Μεθοδεύουν το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής» (2004-03-17 00:00:00.0)
Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων στην Κοινή Ωφέλεια (2001-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ