ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ
Νέες αυξήσεις στο νερό από το 2010

Εμπορευματοποίηση του νερού, σε όφελος της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, ανυπαρξία ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής και σχεδιασμού έργων υποδομής που θα εμπλουτίζουν τους υδροφόρους ορίζοντες, έλλειψη μέτρων προστασίας της ποιότητας των νερών από τη ρύπανση. Αυτά είναι μερικά από τα σπουδαιότερα προβλήματα που προκαλεί η πολιτική που ακολουθείται και στη χώρα μας στη διαχείριση του πολύτιμου αυτού αγαθού, με αφορμή την αυριανή καθιερωμένη από τον ΟΗΕ, Παγκόσμια Μέρα Νερού.

Σε χτεσινή Ημερίδα που διοργάνωσε η ΕΥΔΑΠ, ο πρόεδρός της Κ. Κωστούλας δήλωσε ότι σήμερα είναι εξασφαλισμένη η επάρκεια αποθεμάτων νερού για την υδροδότηση της πρωτεύουσας για περίοδο πλέον των δύο ετών. Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων για φέτος (άλλωστε από 1η Μάρτη «τρέχει» η αύξηση κατά 7,5% στα τέλη αποχέτευσης), ωστόσο άφησε ανοιχτό το «παράθυρο» να γίνουν αυξήσεις του χρόνου, με την εφαρμογή της κοινοτικής Οδηγίας 2000/60ΕΚ.

Οπως είναι γνωστό η οδηγία αυτή επιβάλλει στη διαχείριση των υδατικών πόρων την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», με βάση την οποία θα τοποθετηθούν υδρόμετρα στα χωράφια, με αποτέλεσμα να πληρώνουν οι αγρότες το νερό για χρυσάφι. Παράλληλα θα επιβληθούν σημαντικές αυξήσεις σε όλους τους οργανισμούς ύδρευσης - αποχέτευσης με πρόσχημα την ανάκτηση του κόστους, αλλά και την εκτέλεση νέων έργων με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ. Σημειώνουμε ότι μετά την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ το 2000, οι αυξήσεις που πληρώνουν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας ανέρχονται σε πάνω από 80% στα τέλη αποχέτευσης και πάνω από 150% στην τιμή του νερού!

Στην ίδια ημερίδα ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θ. Ξανθόπουλος, παραδέχτηκε ότι απαιτείται η δημιουργία πολλών φραγμάτων στη χώρα, ώστε να συγκρατούνται τα νερά της βροχής, τα οποία σήμερα σε ποσοστό 60% καταλήγουν στη θάλασσα. Επίσης δήλωσε ότι θα πρέπει να εξεταστεί η ενίσχυση των νερών του Μόρνου και του Ευήνου με τα νερά της Τριχωνίδας.

ΠΟΡΘΜΕΙΟ ΠΕΡΑΜΑ - ΣΑΛΑΜΙΝΑ
Προχώρησαν σε αποκλεισμό

Σε αποκλεισμό του πορθμείου του Περάματος - Σαλαμίνας προχώρησαν χτες κάτοικοι της πόλης του Περάματος, απαιτώντας το τέλος που εισπράττει ο ΟΛΠ ΑΕ από τα εισιτήρια του πορθμείου να καταβάλλονται στο Δήμο και επίσης ο Οργανισμός να αποδώσει τα ανταποδοτικά τέλη που οφείλει στο Δήμο, τα οποία ανέρχονται σε 17 εκατ. ευρώ.

Η εχθρική τακτική του ΟΛΠ ΑΕ σε βάρος της πόλης του Περάματος, με αρπαγή ελεύθερων χώρων κ.ά., εντάθηκε με τη μετατροπή του σε ανώνυμη εταιρεία από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Διαδικασία που άνοιξε το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του πρώτου λιμανιού της χώρας και την παράδοση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ), την καρδιά του λιμανιού, στην κινεζική πολυεθνική COSCO, που επικύρωσε στη Βουλή την περασμένη βδομάδα η κυβέρνηση της ΝΔ.

Οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αποκλεισμό έως τις 24 Μάρτη, ενώ αντιδρούν συνολικά στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, καθώς, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ στην πολυεθνική, αυτή θα έχει άμεσες δραματικές επιπτώσεις σε βάρος της ήδη πολύπαθης εργατούπολης, όπως είναι η αρπαγή κι άλλων ελεύθερων χώρων, η παραπέρα περιβαλλοντική επιβάρυνση και πολλά άλλα.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ: Την πλήρη αντίθεσή του σε κάθε συζήτηση για επαναφορά ως αδικήματος της περιύβρισης της αρχής εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας. Ο ΔΣΑ αναφέρει ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι επαρκέστατο για την αντιμετώπιση των πλέον σοβαρών εγκλημάτων, ενώ τυχόν επαναφορά θα συνιστά προσβολή των θεσμών και της δημοκρατίας.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ για την ίδρυση παραρτήματος στη Θεσσαλονίκη του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών πραγματοποιείται αύριο Κυριακή στις 9.30 π.μ. στην αίθουσα Διαλέξεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 4) μετά από απόφαση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας. Για οποιαδήποτε πληροφορία: Θωμάς Κατσάνος 6973496114.

Ερευνες για την έκρηξη βόμβας

Στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας «αναλύονταν» χτες τα ευρήματα από την προχτεσινή βομβιστική επίθεση κοντά στα γραφεία της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, τα δύο κιλά του υλικού που χρησιμοποιήθηκε ήταν πιο δραστικό από δυναμίτη. Από τα ευρήματα στον τόπο της έκρηξης επιβεβαιώνεται πως η πυροδότηση του μηχανισμού έγινε με τηλεχειριστήριο από κοντινή απόσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ασφάλεια, δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα.

Η βόμβα είχε τοποθετηθεί μέσα σε μπλε σακούλα, στη βάση του κάγκελου του πεζοδρομίου, κοντά στην είσοδο της ΚΕΔ, στην οδό Κόνιαρη και ανάμεσα σε σταθμευμένα αυτοκίνητα. Από την έκρηξη που έγινε στις 9.30 το βράδυ, εκτός από το κατεστραμμένο αυτοκίνητο, προκλήθηκαν μικρές ζημιές στην είσοδο του κτιρίου της ΚΕΔ, ενώ έσπασαν τζάμια και στα γύρω κτίρια. Μέσα στην ΚΕΔ, την ώρα αυτή, βρίσκονταν δύο υπάλληλοι εταιρείας φύλαξης, οι οποίοι ήταν στο βάθος του κτιρίου και δεν κινδύνεψαν.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Υδατική πολιτική για νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

Ανακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για το Νερό εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Φθηνό και ποιοτικά καλό νερό δεν μπορεί να υπάρξει με κριτήριο το κέρδος των μονοπωλίων που λυμαίνονται το νερό σε παγκόσμιο επίπεδο, με την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και του δικομματισμού.

Η λειψυδρία και οι πλημμύρες δεν μπορούν να αποτελούν μόνιμο εφιάλτη για το λαό.

Η κατάσταση θα χειροτερεύει όσο συνεχίζεται η ίδια πολιτική.

Είναι επιτακτική ανάγκη να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε:

  • Την επεξεργασία και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων στο σύνολο της χώρας, με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες.
  • Το σχεδιασμό και την υλοποίηση από το κράτος όλων των αναγκαίων έργων υποδομής που εξοικονομούν υδατικούς πόρους, προστατεύουν και εμπλουτίζουν τους υδροφορείς, μειώνουν τις απώλειες και αυξάνουν το ποσοστό των αξιοποιήσιμων υδατικών πόρων, που στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα μικρό.
  • Μέτρα προστασίας της ποιότητας των νερών και της ανάκτησής του, για να σταματήσει άμεσα η μόλυνση των υδροφορέων, κυρίως από βιομηχανικά απόβλητα, και να εφαρμοστούν ολοκληρωμένα προγράμματα αποκατάστασής τους.
  • Την προστασία των δασών και αναδασώσεις, που ευνοούν τη συγκράτηση των νερών για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.

Η ολοκληρωμένη υδατική πολιτική που θα κατοχυρώνει το νερό ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα, υπογραμμίζει την ανάγκη ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες, το δρόμο της λαϊκής εξουσίας».

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αποχώρηση από το Νομαρχιακό Συμβούλιο

Ενταση επικράτησε προχτές στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, όταν ο νομάρχης, Π. Ψωμιάδης, επέμενε να συζητηθεί, αφού στο μεταξύ είχε εξαντληθεί η ημερήσια διάταξη μετά από τέσσερις ώρες, ένα από τα σημαντικότερα θέματα, αυτό της τροποποίησης του Κανονισμού Εργασιών του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Σημειώνεται ότι με την τροποποίηση αυτή, όπως την εισηγείται η πλειοψηφία - και που επιδίωξε άρον άρον να ψηφιστεί - γίνεται ακόμα πιο αντιδημοκρατικός και αντιδραστικός ο κανονισμός λειτουργίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Τελικά, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από το Νομαρχιακό Συμβούλιο όταν το αίτημα για την αναβολή της συζήτησης που υπέβαλαν το απέρριψε ο νομάρχης. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», «οι παρατάξεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου (που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΝ και τους Οικολόγους) δημαγώγησαν σήμερα (σ.σ. προχτές) με την προσχηματική αποχώρησή τους από τη συνεδρίαση, παρά τη συμφωνία τους τόσο καιρό στην ΕΝΑΕ, στην πολιτική για τις αντιδραστικές αλλαγές στη διοικητική δομή της χώρας προς όφελος του κεφαλαίου.

Η ΝΑΣΘ αποχώρησε από τη διαδικασία καταγγέλλοντας το νομάρχη και την πλειοψηφία για την υποβάθμιση της συζήτησης για την τροποποίηση του κανονισμού και της καταλόγισε την κύρια ευθύνη για την εφαρμογή των νέων αντιδημοκρατικών και αντιδραστικών αλλαγών».

Στα χέρια πειρατών ελληνόκτητο σαπάκι

Πειρατεία εκδηλώθηκε προχτές το απόγευμα στο ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο «ΤΙΤΑΝ», με σημαία Αγίου Βικεντίου στον κόλπο του Αντεν. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες από το ΥΕΝ, το πλήρωμα του πλοίου αποτελείται από 24 ναυτεργάτες, ανάμεσά τους και 3 Ελληνες, και όλοι είναι καλά στην υγεία τους, ενώ το πλοίο οδηγείται από τους λεγόμενους «πειρατές» στον κόλπο της Σομαλίας.

Το «ΤΙΤΑΝ» ερχόταν από Μαύρη Θάλασσα φορτωμένο με σίδερο και έχει προορισμό την Κορέα. Η περιπέτεια και αυτών των ναυτεργατών έρχεται να καταδείξει ότι εκείνοι που τελικά καλούνται να πληρώσουν τη νύφη από τους «βολικούς», για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, πειρατές που δρουν στο κόλπο του Αντεν, είναι ταυτόχρονα με το λαό της Σομαλίας και τα πληρώματα των πλοίων που διέρχονται σε αυτή την περιοχή. Το πλοίο ανήκει στην εταιρεία «ΑΛΜΠΑΜΑΡ» του εφοπλιστή Γιάννη Κακομανώλη. Είναι ανασφάλιστο, ενώ οι τρεις Ελληνες ναυτεργάτες είναι συνταξιούχοι.

Σήμερα η κηδεία του Θ. Ανάγνου

Σήμερα, Σάββατο, στις 11.30 το πρωί στο νεκροταφείο της Κηφισιάς, κηδεύεται ο Θανάσης Ανάγνου, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ, που «έφυγε» προχτές, σε ηλικία 87 ετών. Γεννήθηκε στο Μαυρονέρι Λιβαδειάς Βοιωτίας το 1922. Το 1941 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Μετά τη Βάρκιζα συλλαμβάνεται και βασανίζεται. Τον Αύγουστο του 1946 διωκόμενος καταφεύγει στη Θεσσαλονίκη. Τον Ιούνη του 1947 βγαίνει αντάρτης στο ΔΣΕ Πιερίων. Διατέλεσε επιτελής τάγματος. Παίρνει μέρος σε όλες τις μάχες σε Γράμμο - Βίτσι. Με την υποχώρηση του ΔΣΕ έζησε στην ΕΣΣΔ μέχρι το 1978. Στερήθηκε την ελληνική ιθαγένεια μέχρι το 1977. Με την επάνοδό του στην Ελλάδα, συμμετείχε ενεργά στην κομματική ζωή και δράση. Εγραψε το βιβλίο «Στα κάστρα του αγώνα με το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας» («Σύγχρονη Εποχή»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ