Σάββατο 21 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ
Νέες αυξήσεις στο νερό από το 2010

Εμπορευματοποίηση του νερού, σε όφελος της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, ανυπαρξία ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής και σχεδιασμού έργων υποδομής που θα εμπλουτίζουν τους υδροφόρους ορίζοντες, έλλειψη μέτρων προστασίας της ποιότητας των νερών από τη ρύπανση. Αυτά είναι μερικά από τα σπουδαιότερα προβλήματα που προκαλεί η πολιτική που ακολουθείται και στη χώρα μας στη διαχείριση του πολύτιμου αυτού αγαθού, με αφορμή την αυριανή καθιερωμένη από τον ΟΗΕ, Παγκόσμια Μέρα Νερού.

Σε χτεσινή Ημερίδα που διοργάνωσε η ΕΥΔΑΠ, ο πρόεδρός της Κ. Κωστούλας δήλωσε ότι σήμερα είναι εξασφαλισμένη η επάρκεια αποθεμάτων νερού για την υδροδότηση της πρωτεύουσας για περίοδο πλέον των δύο ετών. Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων για φέτος (άλλωστε από 1η Μάρτη «τρέχει» η αύξηση κατά 7,5% στα τέλη αποχέτευσης), ωστόσο άφησε ανοιχτό το «παράθυρο» να γίνουν αυξήσεις του χρόνου, με την εφαρμογή της κοινοτικής Οδηγίας 2000/60ΕΚ.

Οπως είναι γνωστό η οδηγία αυτή επιβάλλει στη διαχείριση των υδατικών πόρων την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», με βάση την οποία θα τοποθετηθούν υδρόμετρα στα χωράφια, με αποτέλεσμα να πληρώνουν οι αγρότες το νερό για χρυσάφι. Παράλληλα θα επιβληθούν σημαντικές αυξήσεις σε όλους τους οργανισμούς ύδρευσης - αποχέτευσης με πρόσχημα την ανάκτηση του κόστους, αλλά και την εκτέλεση νέων έργων με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ. Σημειώνουμε ότι μετά την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ το 2000, οι αυξήσεις που πληρώνουν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας ανέρχονται σε πάνω από 80% στα τέλη αποχέτευσης και πάνω από 150% στην τιμή του νερού!

Στην ίδια ημερίδα ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θ. Ξανθόπουλος, παραδέχτηκε ότι απαιτείται η δημιουργία πολλών φραγμάτων στη χώρα, ώστε να συγκρατούνται τα νερά της βροχής, τα οποία σήμερα σε ποσοστό 60% καταλήγουν στη θάλασσα. Επίσης δήλωσε ότι θα πρέπει να εξεταστεί η ενίσχυση των νερών του Μόρνου και του Ευήνου με τα νερά της Τριχωνίδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ