ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑΤΟΪΚΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

Ολοκληρώθηκαν την περασμένη Τρίτη στο Βελιγράδι οι εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τους ΝΑΤΟικούς και ευρωενωσιακούς βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Τη διήμερη διεθνή διάσκεψη οργάνωσε το «Φόρουμ Βελιγραδίου για τον κόσμο των ίσων» και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης και συμμετείχαν αντιπρόσωποι αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων και φορέων από 45 χώρες. Από την Ελλάδα συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, καθώς και αντιπροσωπείες της ΕΕΔΥΕ, του ΠΑΜΕ, της ΕΕΔΑ, της ΟΓΕ και της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα.

Εκθεση με φωτογραφικά ντοκουμέντα λειτουργούσε έξω από την αίθουσα όπου γινόταν η Διάσκεψη, αποκαλύπτοντας τη φρίκη του πολέμου μέσα από τα ακρωτηριασμένα παιδιά, τις τερατογενέσεις, τα πτώματα και τα καμένα και ερειπωμένα κτίρια... Την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα) ήχησαν οι σειρήνες στο κέντρο του Βελιγραδίου. Οι αντιπρόσωποι που συμμετείχαν στη διάσκεψη κράτησαν εκείνη τη στιγμή ενός λεπτού σιγή για τα αθώα θύματα του βάρβαρου και καταστροφικού πολέμου.

Η Αλ. Παπαρήγα μίλησε στη διάσκεψη την περασμένη Τρίτη, ανήμερα της έναρξης των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών και την ίδια μέρα επισκέφτηκε τα ερείπια του κτιρίου που την περίοδο των βομβαρδισμών στέγαζε το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Την προηγούμενη μέρα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε με την πρόεδρο του σέρβικου κοινοβουλίου, με αντιπροσωπείες του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας και του Κόμματος Κομμουνιστών Σερβίας, ενώ επισκέφτηκε και τον τάφο του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ακόμα, στη διάσκεψη μίλησε τη Δευτέρα η Βέρα Νικολαΐδου, Γενική Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ και βουλευτής του Κόμματος, ενώ το μεσημέρι της Τρίτης μίλησε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ευρωβουλευτής του Κόμματος και Γενικός Γραμματέας του ΠΣΕ. Επίσης μίλησαν η Πρόεδρος του ΠΣΕ, Σοκόρο Γκόμεζ, ο ΓΓ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), Χεσούς Μόρα, καθώς και αντιπρόσωποι από αντιιμπεριαλιστικά κινήματα και φορείς από την Πορτογαλία, την Παλαιστίνη, την Κύπρο, την Ινδία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Κροατία κ.α.

Την περασμένη Κυριακή έγινε και η περιφερειακή Σύνοδος των μελών του ΠΣΕ από την Ευρώπη, όπου ανάμεσα σε άλλα αποφασίστηκε και η συνέχιση της καμπάνιας ενάντια στο ΝΑΤΟ - που φέτος συμπληρώνει τα 60 χρόνια του - για όλο το χρόνο, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιτυχία της αντιιμπεριαλιστικής διαδήλωσης κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο στις 3 και 4 Απρίλη.


ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Το ΝΑΤΟ είναι το οπλισμένο χέρι του ιμπεριαλισμού

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ του ΠΣΕ στη Διεθνή Διάσκεψη

«Από το Βελιγράδι, αποτίοντας φόρο τιμής σε όσους δολοφονήθηκαν από τη ΝΑΤΟική μηχανή του πολέμου, ας στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα: Το δυνάμωμα του αγώνα για τη διάλυσή του. Το δυνάμωμα του αγώνα για την αποχώρηση των χωρών μας από το ΝΑΤΟ για να γίνει πραγματικότητα η διάλυσή του». Με την παραπάνω φράση έκλεισε την ομιλία του στη Διεθνή Διάσκεψη στο Βελιγράδι, ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και ΓΓ του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

Στην ομιλία του, ο Θ. Παφίλης επισήμανε ότι με το «νέο δόγμα» «θεσμοθετήθηκε η "νέα" στρατηγική του ΝΑΤΟ που αποτελεί ριζική ανατροπή βασικών κανόνων Διεθνούς Δικαίου, κάτω από τις ευλογίες του ΟΗΕ. Ανατράπηκε στην πράξη πλέον, αλλά και στα χαρτιά, η αρχή της μη επέμβασης στο εσωτερικό των χωρών, η αρχή της μη χρήσης βίας και απειλής χρήσης βίας. Στη θέση τους, μετά το 1999, τοποθετήθηκε η αρχή ότι η πολιτική και η διπλωματία γίνονται αποτελεσματικές όταν στηρίζονται στην απειλή πολέμου και στον πόλεμο. Επιστρέψαμε στην αρχή πως στις διεθνείς σχέσεις ισχύει το δίκαιο του ισχυρότερου».

Ακόμα, υπογράμμισε ότι «ο βρώμικος πόλεμος του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας αποκάλυψε ακόμα περισσότερο το χαρακτήρα του ΝΑΤΟ, πως ήταν πάντα το οπλισμένο χέρι του ιμπεριαλισμού» και συμπλήρωσε πως «η δημιουργία του ΝΑΤΟ εξέφραζε την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού ενάντια στην ΕΣΣΔ και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες. Αλλά ακόμα εξέφραζε και την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού να προλάβει οποιεσδήποτε προοδευτικές εξελίξεις στο εσωτερικό των καπιταλιστικών χωρών».

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ μαζί κατά των λαών


Απέναντι σε όσους υποστηρίζουν ότι η ΕΕ μπορεί να είναι ο «αντίπαλος πόλος» στο ΝΑΤΟ για τη διαμόρφωση διεθνών σχέσεων σε δημοκρατική και ισότιμη βάση, ο Θ. Παφίλης αντέτεινε ότι «όσοι προβάλλουν τέτοιους ισχυρισμούς ξεχνούν ότι 25 από τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ είναι και μέλη του ΝΑΤΟ. Ξεχνούν ή δε λένε στους λαούς ότι οι ίδιες οι Συνθήκες της ΕΕ κατοχυρώνουν τη σύνδεση και τη στενή συνεργασία της ΕΕ και των κρατών - μελών της ΕΕ με το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ - λέει το ευρωσύνταγμα - είναι ο πυλώνας της ασφάλειας της ΕΕ. Ο "ευρωστρατός" διαπλέκεται άμεσα με το ΝΑΤΟ. Η Γαλλία ήδη επέστρεψε στο στρατιωτικό σκέλος τους. Στρατιωτικές μονάδες που δρουν στο πλαίσιο της ΕΕ και των υπό διαμόρφωση "δυνάμεων ταχείας επέμβασης της ΕΕ", στο πλαίσιο της αναθεωρημένης πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ, όπως τα Eurocorps, έχουν να επιδείξουν πλούσια στρατιωτική δράση, συμμετέχοντας ως αναγνωρισμένες από το ΝΑΤΟ δυνάμεις ταχείας επέμβασης που εντάσσονται στο ΝΑΤΟ. Ηδη αυτές οι δυνάμεις έχουν πάρει μέρος και στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας και στην κατοχή των πρώην χωρών - μελών της ΟΔΓ».

Αναφερόμενος στα πολιτικά συμπεράσματα που πρέπει να βγάλουν οι λαοί από τον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, τον πρώτο πόλεμο στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, επισήμανε ότι «αποκαλύφθηκε ανοιχτά ο επιθετικός και ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του ΝΑΤΟ, αλλά και της ίδιας ΕΕ και αυτό έχει μια μεγάλη σημασία ιδιαίτερα για τους λαούς των Βαλκανίων. Για πρώτη φορά μετά τις αλλαγές και τις ανατροπές του 1990-91 εκατομμύρια άνθρωποι αφυπνίστηκαν και κατέβηκαν στους δρόμους και αυτό το οφείλουν στον ηρωικό αγώνα του λαού της Γιουγκοσλαβίας. Πέρα από διαφωνίες ή διαφορετικές απόψεις που μπορεί να υπήρχαν, η μεγάλη πλειοψηφία των λαών αντιλήφθηκε πλέον δραματικά την απουσία της Σοβιετικής Ενωσης, των σοσιαλιστικών χωρών που μαζί με το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα μπορούσε να συγκρατήσει τους ιμπεριαλιστές».

Δεξιοί και σοσιαλιστές βομβάρδισαν μαζί τη Γιουγκοσλαβία

Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε ότι «η ενεργός συμμετοχή και σε ρόλο πρωταγωνιστή των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων και κεντροαριστερών κυβερνήσεων, όπως της Ιταλίας του Ντ' Αλέμα, της Γαλλίας του Ζοσπέν, της ελληνικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της κυβέρνησης Σημίτη, του ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα κλπ., κάτω από την καθοδήγηση του "Δημοκρατικού" Κλίντον, διέλυσε τις αυταπάτες για το ρόλο αυτών των κομμάτων. Τη Γιουγκοσλαβία δεν τη βομβάρδισαν οι φασίστες και οι δεξιοί μόνο. Τη βομβάρδισαν μαζί με τους σοσιαλιστές και αυτό δεν πρέπει να το συγχωρήσει ποτέ ο γιουγκοσλαβικός λαός».

«Πολύ σωστά οι λαοί της Γιουγκοσλαβίας και ειδικά ο λαός της Σερβίας εκτιμά τη στάση της Ελλάδας. Θέλουμε να διευκρινίσουμε όμως ότι ο ελληνικός λαός στη συντριπτική πλειοψηφία του, στο 85% σύμφωνα με επίσημες δημοσκοπήσεις, ήταν κατά του πολέμου και πράγματι υπήρχε το μεγαλύτερο κίνημα στον κόσμο κατά του πολέμου στην Ελλάδα. Ομως τα πολιτικά κόμματα που υποστηρίζουν την ΕΕ (η ΝΔ που είναι σήμερα κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ που ήταν τότε κυβέρνηση και ο ΣΥΝ) τάχθηκαν υπέρ του πολέμου ή ανέχθηκαν αυτόν τον πόλεμο», υπογράμμισε ο Θ. Παφίλης.

«Υπήρξαν δυνάμεις και ορισμένα κινήματα που τήρησαν πολιτική ίσων αποστάσεων από το θύτη και το θύμα. Είναι αυτές που καλλιεργούσαν αυταπάτες για το χαρακτήρα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης, για την πολιτική Κλίντον», είπε και σημείωσε ότι αυτό είναι εξαιρετικά επίκαιρο σήμερα που επαναλαμβάνονται οι ίδιες εκτιμήσεις για την πολιτική Ομπάμα. Ο Θ. Παφίλης εξήγησε ότι «ιδιαίτερα στις συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης οξύνονται ακόμη περισσότερο οι ανταγωνισμοί για το μοίρασμα των αγορών και των σφαιρών επιρροής. Οι κίνδυνοι για τοπικούς και περιφερειακούς πολέμους μπροστά στην κρίση γίνονται ακόμη μεγαλύτεροι».

Απάντηση στη βαρβαρότητα η συγκρότηση αντιιμπεριαλιστικού κινήματος

«Απάντηση στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα είναι η συγκρότηση ενός φιλειρηνικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, που μαζί με το εργατικό και άλλα κινήματα θα δυναμώνει την πάλη του χωρίς ταλαντεύσεις, με σαφείς στόχους. Θα συνενώνει τις δυνάμεις που αντιστέκονται. Θα συμβάλλει στη συνειδητοποίηση των λαών πως είναι αναγκαία η πάλη για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την ήττα του ιμπεριαλιστικού συστήματος», τόνισε ο Θ. Παφίλης.

«Σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστια προπαγανδιστική εκστρατεία πλαστογράφησης της ιστορίας, συκοφάντησης των λαϊκών αγώνων, των κοινωνικών επαναστάσεων. ΕΕ, ΝΑΤΟ και όλοι οι μηχανισμοί του συστήματος προσπαθούν να δηλητηριάσουν κυρίως τις νέες γενιές. Ταυτίζουν το φασισμό με τον κομμουνισμό. Συκοφαντούν το σοσιαλισμό. Δικάζουν, τα θύματά τους όπως π.χ. στη Χάγη τον Μιλόσεβιτς. Προσπαθούν να ποινικοποιήσουν κάθε σκέψη που αντιστέκεται στον ιμπεριαλισμό και θέλει να τον αλλάξει. Το ΝΑΤΟ με αφορμή τα 60 χρόνια ξοδεύει δισεκατομμύρια για να προπαγανδίσει τη χρησιμότητά του. Θέλουν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου στην ανθρωπότητα. Θέλουν να απαγορέψουν να σκέφτονται ότι πρέπει να αλλάξουν τον κόσμο και να τον κάνουν καλύτερο», επισήμανε ο Θ. Παφίλης και τόνισε: «Ανεξάρτητα από επιμέρους αντιλήψεις και διαφορές, έχουμε υποχρέωση να απαντήσουμε σε αυτή τη βρώμικη επιχείρηση. Να υπερασπιστούμε τους μεγάλους αγώνες των λαών κατά του ιμπεριαλισμού. Να αποκαλύψουμε με θάρρος, ιδιαίτερα στη νέα γενιά, πως το ΝΑΤΟ και ο ίδιος ο ιμπεριαλισμός, η ιστορία τους, η κυριαρχία τους είναι βουτηγμένες στο αίμα των εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πως ο ρόλος τους είναι η διαφύλαξη των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου που εκμεταλλεύεται τον ιδρώτα και το αίμα των λαών. Πως είναι εχθροί του ειρηνικού μέλλοντος και της κοινωνικής προόδου».


Το ΝΑΤΟ είναι εχθρός των Λαών και της Ειρήνης

Τις πλευρές της απόφασης της Διεθνούς Διάσκεψης παρουσίασε ο πρόεδρος του «Φόρουμ»

Κατά το κλείσιμο των εργασιών της Διεθνούς Διάσκεψης, ο πρόεδρος του «Φόρουμ Βελιγραδίου για τον κόσμο των ίσων», Ζιβαντίν Γιοβάνονβιτς, παρουσιάζοντας το κείμενο της απόφασης, σημείωσε ότι «δέκα χρόνια μετά την επίθεση του ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία και 60 χρόνια μετά την ίδρυσή του, δηλώνουμε και απαιτούμε: Το ΝΑΤΟ είναι εχθρός των Λαών και της Ειρήνης. Γκρεμίστε το!».

Ακόμα σημείωσε ότι «η Διάσκεψη χαιρετίζει το λαό της Σερβίας και εκφράζει την ολόψυχη αλληλεγγύη της στις οικογένειες των χιλιάδων θυμάτων των 78 ημερών των βομβαρδισμών του 1999, οι συνέπειες των οποίων διαρκούν μέχρι σήμερα. Ο λαός της Σερβίας ούτε παραδόθηκε ούτε αποδέχτηκε την "τιμωρία" για την ανυπακοή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ. Οι λαοί της Γιουγκοσλαβίας ζούσαν μαζί ειρηνικά και αδελφωμένα για 50 χρόνια, μέχρι που οι ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ άρχισαν να διαμελίζουν τη χώρα».

Ακόμα, επισήμανε ότι «το ΝΑΤΟ παραβίασε κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, διεθνών συμβάσεων και του ίδιου του Καταστατικού του Χάρτη με τη στρατιωτική δράση έξω από τα σύνορά του. Το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε βόμβες διασποράς και βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου, οι οποίες έχουν μολύνει τη Σερβία για χιλιάδες χρόνια».

Παρουσιάζοντας τους άξονες της απόφασης της Διάσκεψης, ο Ζ. Γιοβάνονβιτς αναφέρθηκε ακόμα στο γεγονός ότι «το ΝΑΤΟ μετέτρεψε τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ σε χαρτί χωρίς νόημα μέσω της επίθεσής του ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. Τα 19 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ (εκείνη την περίοδο) και οι κυβερνήσεις τους έχουν διαπράξει εγκλήματα ενάντια στην ανθρωπότητα και είναι εγκληματίες. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην ΕΕ προχώρησαν την ιμπεριαλιστική πολιτική τους, πιέζοντας για την αναγνώριση της μονομερούς διακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου, προσπαθώντας να δημιουργήσουν ένα κράτος προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αυτή η πολιτική υπηρετεί τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού να κατακτήσει νέες αγορές, ενεργειακές πηγές και σφαίρες επιρροής».

Ακόμα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «το ΝΑΤΟ δεν ήταν ποτέ ένας αμυντικός Οργανισμός, ήταν πάντα ένα αντιδραστικό και επιθετικό εργαλείο στα χέρια του ιμπεριαλισμού. Αυτές τις μέρες που γίνεται 60 χρόνων έχει τα χέρια του στο αίμα σε πολλές γωνιές του κόσμου. Η Διάσκεψη καταγγέλλει τις προσπάθειες να αποενοχοποιήσουν το ΝΑΤΟ μέσω της ενσωμάτωσης στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών. Το αποκαλούμενο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη ήταν και είναι ένα εργαλείο στα χέρια εκείνων που πρώτοι βομβάρδισαν και σκότωσαν και προσπάθησαν να νομιμοποιήσουν τα εγκλήματα μέσω διορισμένων και καλοπληρωμένων "δικαστών". Η πρόσθεση είναι να τρομοκρατήσουν το λαό της Σερβίας και τους άλλους λαούς για να μην αντιστέκονται στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων».

«Η Διάσκεψη χαιρετίζει τις εκατοντάδες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και δραστηριότητες με εκατομμύρια συμμετεχόντων που διοργανώνονται αυτές τις μέρες σε όλον τον κόσμο ενάντια στο ΝΑΤΟ, οι οποίες δείχνουν ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να κρύψει το εγκληματικό και ιμπεριαλιστικό του πρόσωπο, παρά την υποστήριξη που του δείχνουν τα διεθνή ιμπεριαλιστικά ΜΜΕ. Η ιστορία της ανθρωπότητας αποδεικνύει ότι η αξιοπρέπεια, η αλήθεια και η θέληση των λαών πάντα επικρατούν», τόνισε.


«Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, διοργάνωσε το Λαϊκό Κίνημα Σερβίας στην πλατεία Ελευθερίας στο Βελιγράδι, το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, ανήμερα της έναρξης της ΝΑΤΟικής εισβολής. Στη συγκέντρωση μετείχαν με αντιπροσωπείες τους και οι συμμετέχοντες στη διεθνή διάσκεψη του «Φόρουμ Βελιγραδίου για τον κόσμο των ίσων» και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

«60 χρόνια ΝΑΤΟ εχθρός των λαών και της ειρήνης. Διαλύστε το!», «Η επίθεση του ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία το 1999 άνοιξε την πόρτα για περαιτέρω πολέμους». Με τα παραπάνω συνθήματα στα πανό, έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση οι αντιπροσωπείες του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και των αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων που συμμετείχαν στη διεθνή διάσκεψη. «ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ διαμέλισαν τη Γιουγκοσλαβία. Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια», «ΝΑΤΟ - 60 χρόνια εγκλήματα, πόλεμοι, τρομοκρατία. Διαλύστε το!», υπογράμμιζαν τα πανό της ΕΕΔΥΕ.


ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο πόλεμος έχει τόσο μέλλον όσο ο καπιταλισμός ζει

Τα ερείπια του κτιρίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού στο Βελιγράδι επισκέφτηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Στα ερείπια του κτιρίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού
Στα ερείπια του κτιρίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού
Τα ερείπια του κτιρίου που στέγαζε το Γενικό Επιτελείο Στρατού στο Βελιγράδι την περίοδο των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία επισκέφτηκε την περασμένη Τρίτη η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.

Εξω από τα ερείπια του κτιρίου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε: «Εδώ μπροστά σε αυτά τα βομβαρδισμένα κτίρια, το πρώτο πράγμα που μπορεί να σκεφτεί κανείς είναι όχι απλά ένα προσκύνημα, γιατί πέρα από τα κτίρια υπάρχουν και οι νεκροί άνθρωποι, αλλά είναι η ανανέωση της σταθερής βούλησης να παλέψουμε τον ιμπεριαλισμό μέχρι τέλους.

Γιατί αυτός κουβαλάει τον πόλεμο σαν τη χελώνα που έχει το καβούκι της και γιατί ο πόλεμος έχει τόσο μέλλον όσο ο καπιταλισμός θα ζει. Για μια ακόμη φορά δηλώνουμε όχι απλά την αλληλεγγύη μας, αλλά και το γεγονός ότι ο αγώνας κατά του πολέμου είναι αναπόσπαστα δεμένος με τον αγώνα κατά του καπιταλισμού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ