ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούνη 2000
Σελ. /64
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ
Ζητείται μόνιμη λύση για το νερό από ΕΥΑΘ

Η λύση στο πρόβλημα της επάρκειας και ποιότητας του νερού, που ταλανίζει εδώ και πολύ καιρό το δημοτικό διαμέρισμα Εξοχής του Δήμου Χορτιάτη της Θεσσαλονίκης, αλλά και την περιοχή του δήμου γενικά, δεν είναι ζήτημα που αφορά μόνο τη δημοτική αρχή. Είναι σοβαρό πολιτικό πρόβλημα, που συνδέεται με τις γενικότερες ρυθμίσεις για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Για δε το συγκεκριμένο πρόβλημα της Εξοχής δεν μπορεί να υπάρξει μόνιμη λύση αν δε συνδεθεί το δίκτυο υδροδότησης της περιοχής με την ΕΥΑΘ.

Αυτά δήλωσε ο δήμαρχος Χορτιάτη, Β. Χριστοδούλου, σε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Αγγελο Τζέκη, που τον επισκέφθηκε στο δημαρχείο και είχε διεξοδική συζήτηση μαζί του για το θέμα της υδροδότησης της περιοχής, η οποία παρουσιάζεται με ιδιαίτερη οξύτητα τον τελευταίο καιρό.

Ο Αγγελος Τζέκης επισήμανε ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και ήδη θα έπρεπε να έχει γίνει η σύνδεση του Αλιάκμονα με το δίκτυο της ΕΥΑΘ και να προβλεφτεί η ραγδαία οικιστική ανάπτυξη περιοχών του νομού. Τόνισε επίσης ότι η καταλληλότητα του νερού πρέπει σε τακτικά διαστήματα να ελέγχεται από δημόσιους φορείς και ότι η ΚΟΘ του ΚΚΕ θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την ΕΥΑΘ και άλλους φορείς προκειμένου να υπάρξει μια συνολικότερη πρόταση αντιμετώπισης του ζητήματος.

Από την ενημέρωση του δημάρχου προκύπτει ότι τα προβλήματα της ποσότητας και ποιότητας του νερού σε μερικές περιοχές του δήμου, ιδιαίτερα στην Εξοχή, οφείλονται κυρίως στην παλαιότητα του δικτύου και στην αύξηση των αναγκών, λόγω της απότομης πληθυσμιακής αύξησης, βάσει μιας άναρχης δόμησης. Το υπάρχον δίκτυο κατασκευάστηκε πριν 40-50 χρόνια για τις ανάγκες μιας μικρής σχετικά σε έκταση και πληθυσμό περιοχής. Στη δεκαετία όμως του 1990 μόνο υπήρξε αύξηση του πληθυσμού κατά 60%, ποσοστό αύξησης που παρουσιάστηκε και στην προηγούμενη δεκαετία.

Σύμφωνα δε με το νέο ρυμοτομικό σχέδιο προβλέπεται αύξηση του πληθυσμού της Εξοχής στα επόμενα 3-4 χρόνια κατά 3.000 κατοίκους και στο δημοτικό διαμέρισμα Φιλύρου κατά 10.000 κατοίκους, λόγω της ένταξης στο σχέδιο πόλης μεγάλης έκτασης της περιοχής. Κατά συνέπεια το πρόβλημα θα είναι οξύτερο σε λίγα χρόνια. Το βασικό πρόβλημα, όπως το εντοπίζει ο δήμαρχος, είναι ότι ο υπόγειος υδροφορέας της περιοχής, απ' τον οποίο υδροδοτείται ο δήμος, δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες.

Πριν από τρία χρόνια ο δήμος απευθύνθηκε για πρώτη φορά στον Οργανισμό Υδρευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), για σύνδεση του δικτύου του δήμου με αυτό της ΕΥΑΘ. Η απάντηση όμως του Οργανισμού ήταν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν την ολοκλήρωση του έργου του Αλιάκμονα, που τότε υπολογιζόταν να γίνει το 2009. Η καθυστέρηση ολοκλήρωσης του ζωτικού αυτού έργου για την υδροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης δημιουργεί πολλά προβλήματα στην υδροδότηση των κατοίκων και βάζει σε κίνδυνο την υγεία τους σε ορισμένες περιοχές.

ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Παραμένει η ένταση

Τη σύσταση επιτροπής, που σε δυο μήνες θα παρουσιάσει προτάσεις για το πρόβλημα της κοινωνικής ένταξης των Τσιγγάνων της Αργολίδας, αποφάσισε προχτές το Νομαρχιακό Συμβούλιο. Στην επιτροπή, που συγκροτείται υπό την αιγίδα της ΤΕΔΚ, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο ΝΣ, της τσιγγάνικης κοινότητας, βουλευτές του νομού και εκπρόσωποι δημόσιων υπηρεσιών.

Η συνεδρίαση έγινε μέσα σε κλίμα έντασης που δημιούργησαν ο δήμαρχος Ν. Κίου Γ. Κατριλιώτης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης Γ. Μανινής, σε βάρος όσων ανέπτυξαν απόψεις που δεν τους ήταν αρεστές. Ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Ναυπλίου Μπάμπης Αντωνιάδης προπηλακίστηκε, όταν καταδίκασε την πολιτική του δημάρχου της Ν. Κίου σε αυτό το θέμα και είπε ότι πρέπει να γίνει σεβαστός ο πολιτισμός των Τσιγγάνων. Ο Γ. Κατριλιώτης τον διέκοψε και τότε ορισμένα άτομα που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου κινήθηκαν εναντίον του με προθέσεις χειροδικίας. Η στάση αυτή ανάγκασε σε αποχώρηση τον δημοτικό σύμβουλο Ν. Κίου Δ. Χατζηγεωργίου, τον Σ. Πινάτση ο οποίος έχει διατελέσει για 15 χρόνια σύμβουλος της Κοινότητας Ν. Κίου, καθώς και τους κομμουνιστές που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση.

Οι προπηλακισμοί και το κλίμα έντασης δεν ήταν δυνατόν να αποφευχθούν, όταν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Ν. Κίου Γ. Μανινής δήλωνε ότι «δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν, αν θέλετε και με αυτοδικία, θεμιτή αυτοδικία...», αναφερόμενος σε όσους διαφωνούν με τις θέσεις του, τους οποίους δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει ανιστόρητους. Αλλωστε το περασμένο Σάββατο ο δήμαρχος της Ν. Κίου δήλωνε σε συναυλία που είχε διοργανώσει στην πλατεία της πόλης: «Καταπατούμε συνταγματικά δικαιώματα; Ναι, καταπατούμε συνταγματικά δικαιώματα, σε τελευταία ανάλυση. Είμαστε υποχρεωμένοι να προασπίσουμε τούτο τον τόπο και τούτος ο τόπος αντέχει συγκεκριμένα πράγματα». Σκοπός της συναυλίας ήταν η συγκέντρωση χρημάτων για να αγοραστούν τα οικόπεδα που βρίσκονται δίπλα από τις τσιγγάνικες ιδιοκτησίες. Στο μεταξύ, το δημοτικό συμβούλιο εξακολουθεί ν' απαγορεύει στους Τσιγγάνους την προσέγγιση στην πόλη και εφαρμόζει αυστηρά την απόφασή του μέχρις εκδόσεως νεωτέρας...

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Δεν μπορεί να παραμένει στη θέση του

Την παραίτηση ή την αργία του δημάρχου Κατερίνης, Γ. Αμοιρίδη, από το δημαρχιακό αξίωμα, μετά την καταδίκη του, την περασμένη Δευτέρα, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της νόθευσης δημοσίου εγγράφου, ζητά, με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Κατερίνης του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση τονίζεται: «Υπάρχει ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα, με διοικητικές προεκτάσεις. Αν, δηλαδή, μπορεί να εκτελεί τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και να διοικεί το Δήμο κάποιος που έχει καταδικαστεί για αδίκημα, το οποίο διευκόλυνε την απόπειρα κερδοσκοπίας σε βάρους του Δήμου, ύψους 100 εκατομμυρίων δραχμών. Είναι φανερό ότι δεν υπάρχουν πλέον οι ελάχιστες προϋποθέσεις αξιοπιστίας για να παραμείνει δήμαρχος. Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί με την παραίτησή του. Επειδή όμως, από τις δηλώσεις του, προκύπτει ότι ο ίδιος δεν καταλαβαίνει την ομηρία στην οποία βρίσκεται ο Δήμος, αφού θεωρεί ότι είναι ιδιοκτησία του, θα πρέπει να εφαρμοστεί η διάταξη του Δημοτικού Κώδικα (άρθρο 187)».

Η ΝΕ Κατερίνης του ΚΚΕ καλεί όλα τα κόμματα, τις δημοτικές παρατάξεις, τον τοπικό Τύπο, καθώς και τους μαζικούς φορείς, να πάρουν θέση, γιατί έχουν ευθύνη και «δεν μπορεί να παίζουν με ένα τόσο σοβαρό ζήτημα». Καλεί ακόμα τους δημότες της Κατερίνης να «σπάσουν τα δεσμά της πελατειακής εξάρτησης και των μικροσυμφερόντων και να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην ανώμαλη αυτή κατάσταση».

Να σημειωθεί ότι, τόσο ο νυν δήμαρχος, όσο και ο πρώην, Μ. Τερζόπουλος, κρίθηκαν από το δικαστήριο ένοχοι και τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 14 μηνών με τριετή αναστολή. Η υπόθεση αυτή χρονολογείται από το 1996, όταν είχε παραπεμφθεί σε δίκη ο τότε δήμαρχος, Μ. Τερζόπουλος και είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε 8μηνη φυλάκιση για παράβαση καθήκοντος, επειδή προσπάθησε να συμμετάσχει, μέσω τρίτου, σε διαγωνισμό του Δήμου για αγορά οικοπέδου. Από την εκδίκαση της υπόθεσης, είχε προκύψει και εμπλοκή του σημερινού δημάρχου, αντιδημάρχου τότε, Γ. Αμοιρίδη.

Αμέσως μετά την καταδίκη του, ο πρώην δήμαρχος είχε τεθεί σε αργία, ενώ ο σημερινός δήμαρχος δηλώνει ότι «δεν πρόκειται κανένας και τίποτα να τον κουνήσει από τη θέση του». Στο θέμα απέφυγε να τοποθετηθεί ο νέος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Β. Βλασόπουλος, που, όταν ρωτήθηκε σχετικά, δήλωσε πως δεν έχει ενημερωθεί ακόμη για την υπόθεση.

«Ο γέγονε, γέγονε»

Δεν μπορεί να ανακαλεί δικές της αποφάσεις η Πολιτεία ακόμη και αν ήταν παράνομες ή διαπίστωσε εκ των υστέρων ότι ήταν εσφαλμένες και προσπαθεί να επανορθώσει, εφόσον έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Με το σκεπτικό ότι έχει πλέον «δημιουργηθεί υπέρ των πολιτών κατάσταση χρήζουσα εννόμου προστασίας», το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ ακύρωσε ως παράνομη απόφαση που ελήφθη το 1995 από την Πολεοδομία Καβάλας με την οποία έκανε ανάκληση οικοδομικής άδειας που είχε εκδοθεί το 1986.

Ειδικότερα, το 1986 εκδόθηκε οικοδομική άδεια σε ζευγάρι για προσθήκη ορόφου σε υπάρχουσα διώροφη οικοδομή, αλλά το 1995 η Πολεοδομία ανακάλεσε την άδεια με το σκεπτικό ότι το ζευγάρι δεν ήταν νόμιμοι κάτοικοι της Καβάλας, όπως προβλεπόταν από τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου. Η υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ όπου το ζευγάρι δικαιώθηκε.

ΔΑΣΕΡΓΑΤΕΣ
Οδηγούνται στην ανεργία

Το δικαίωμα στη δουλιά απαίτησαν εκατοντάδες δασεργάτες της Χαλκιδικής, που το πρωί της Κυριακής προχώρησαν σε ωριαίο αποκλεισμό της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας, στο ύψος του Σταυρού.

Μέσα από μια μαζική κινητοποίηση, που όπως προανήγγειλαν ήταν η αρχή του αγώνα τους, κατήγγειλαν την κυβέρνηση πως με την πολιτική που εφαρμόζει οδηγεί τις 12.000 οικογένειες των δασεργατών της χώρας σε απόγνωση. Τόσο ο άμεσος αποκλεισμός τους από τις εργασίες καθαρισμού, συντήρησης και βελτίωσης των δασών, όσο και ο έμμεσος αποκλεισμός τους από τις εργασίες υλοτόμησης του δάσους έχουν οδηγήσει στα όρια της οικονομικής ανέχειας τους δασεργάτες.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους δασικούς συνεταιρισμούς του Εβρου, της Θεσσαλίας και της Δράμας. Το αγωνιστικό «παρών» έδωσαν οι περισσότεροι από τους 300 δασεργάτες της Χαλκιδικής, με τις γυναίκες και τα παιδιά τους. Με μια φωνή, διαμήνυσαν προς τους υπουργούς Μακεδονίας-Θράκης και Γεωργίας, πως αν μέσα σε μια βδομάδα δε δείξουν τη διάθεση να δώσουν λύση στο πρόβλημα, θα επανέλθουν με νέες μαζικότερες κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Στη συγκέντρωση κλήθηκαν να παραστούν και να πάρουν θέση στο πρόβλημα όλοι οι φορείς της ΤΑ, τα κόμματα και οι βουλευτές. Παραβρέθηκε μόνο ο δήμαρχος Ρεντίνας και ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, ο οποίος μετέφερε τη συμπαράσταση του Κόμματος προς τα αιτήματά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ