ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Απρίλη 2009
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΛΜΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ
Ξεσήκωσε το μένος του κυβερνητικού συνδικαλισμού

Λόγω της δράσης της υπέρ των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών

Ο αταλάντευτος αγώνας για τα δίκαια των εκπαιδευτικών και για την Παιδεία που έχει ανάγκη ο λαός μας σήμερα, και ιδιαίτερα η πλούσια δράση, η στήριξη και η συνδικαλιστική κάλυψη που παρέχει η πλειοψηφία της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης (Κ-Ι) στους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, προκάλεσε την προηγούμενη βδομάδα στην Κεφαλονιά το μένος διαφόρων στελεχών της εκπαίδευσης, που πρόσκεινται σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Πέμπτης 2 Απρίλη, ημέρα της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, η ΕΛΜΕ προχώρησε σε συμβολικό αποκλεισμό του κτιρίου που στεγάζει τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων των ωρομισθίων, προτάσσοντας τα αιτήματα για κατάργηση του θεσμού του αναπληρωτή και του ωρομίσθιου, αποκλειστικά μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, πλήρη δικαιώματα στους αναπληρωτές και τους ωρομίσθιους (για όσο υπάρχουν) κλπ.

Γι' αυτή τους την κίνηση όμως, τα μέλη του προεδρείου της ΕΛΜΕ (μέλη του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών) δέχτηκαν επίθεση σωματική και λεκτική από στελέχη της εκπαίδευσης που... υπερασπίζονταν τάχα το δικαίωμα στην εργασία, δηλαδή την απεργοσπασία σε μέρα πανελλαδικής απεργίας. Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να καλέσουν την αστυνομία, καταδίδοντας με το δάχτυλο και ονομαστικά τρία μέλη του προεδρείου της ΕΛΜΕ! Ωστόσο, κάτω από το βάρος της κατακραυγής (από εκπαιδευτικούς, μαθητές και εργαζόμενους που βρίσκονταν στο σημείο), τόσο οι επιτιθέμενοι υπερασπιστές της κυβερνητικής πολιτικής όσο και η αστυνομία, τελικά, αποχώρησαν. Επανήλθαν όμως μια δυο μέρες μετά, παρουσιάζοντας τους θύτες ως θύματα, με έναν χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων από την τοπική Νομαρχιακή Επιτροπή της ΝΔ, τη ΔΑΚΕ καθηγητών, αλλά και δυο σχολικούς συμβούλους (η μια εξ αυτών από το χώρο του ΠΑΣΟΚ) και κάποιων υπαλλήλων των διευθύνσεων εκπαίδευσης, που διαμαρτύρονται γιατί... καταστρατηγήθηκε το δικαίωμά τους να εργαστούν σε ημέρα απεργίας!

«Το δίκιο μας ας είναι ο φόβος τους. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει», δηλώνει το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κ-Ι, που εκτιμά ότι αυτή η επίθεση είχε καθαρό στόχο τη συγκάλυψη των κυβερνητικών ευθυνών στην απλήρωτη εργασία των ωρομισθίων. Να σημειώσουμε εδώ ότι η ΕΛΜΕ Κ-Ι έχει εγγράψει στα μητρώα της ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς (στην Κεφαλονιά δουλεύουν 25 ωρομίσθιοι στο πρωινό πρόγραμμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ μαζί με τους απογευματινούς στην ενισχυτική διδασκαλία και την ΠΔΣ ξεπερνούν τους 100) και παλεύει για τα δικαιώματά τους. Γι' αυτή την πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη που τους παρέχει, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο αποκλεισμού της από το συνέδριο της ΟΛΜΕ, καθώς η πλειοψηφία στην Ομοσπονδία (καλυπτόμενη πίσω από μια απόφαση της ΑΔΕΔΥ) διαμηνύει στον εκλογικό κανονισμό ότι οι ωρομίσθιοι δεν ψηφίζουν.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Εμποδίζουν την επιχείρηση οι δυσάρεστες φωνές

Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία του ιδρύματος κάνουν σήμερα ο Σύλλογος ΔΕΠ και η ΠΚΣ

Να μην ακούγεται κουβέντα ενάντια στο πανεπιστήμιο - επιχείρηση θέλει η διοίκηση του ιδρύματος. Και παράγγειλε ΕΔΕ κατά όσων στο Τμήμα Χημείας κατάγγειλαν τον εσωτερικό κανονισμό. Ο σύλλογος μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου προχωράει σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι σε παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της Διοίκησης. Στην κινητοποίηση καλεί τους φοιτητές και η ΠΚΣ.

Στο τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου διενεργείται ΕΔΕ - την οποία παρήγγειλε η Διοίκηση του ιδρύματος - όπου πανεπιστημιακοί καλούνται να καταθέσουν επειδή τοποθετήθηκαν σε γενική συνέλευση του τμήματος ενάντια στην εφαρμογή του πρότυπου εσωτερικού κανονισμού του νόμου - πλαισίου με τις νομικές ερμηνείες που δόθηκαν από τη Νομική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει ο σύλλογος ΔΕΠ, οι πανεπιστημιακοί καλούνται να καταθέσουν «ανωμοτί», δηλαδή ως υποψήφιοι κατηγορούμενοι.

Το περιστατικό καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπογραμμίζοντας: «Οι δικομματικές πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου μας, οι οποίες αποτελούσαν πάντα την αιχμή του δόρατος στην εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών, εντείνουν τις προσπάθειες διαμόρφωσης του κατάλληλου περιβάλλοντος για την απρόσκοπτη λειτουργία του επιχειρηματικού πανεπιστημίου. Ενα τέτοιο περιβάλλον απαιτεί την επιβολή του "νόμου της σιωπής", την ποινικοποίηση των απόψεων και της δράσης των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, τον περιορισμό των ακαδημαϊκών ελευθεριών, το χτύπημα του πανεπιστημιακού ασύλου, τον ασφυκτικό έλεγχο των προσλήψεων, των εξελίξεων κλπ. Στο παραπάνω πλαίσιο, οι Πρυτανικές Αρχές συνεχίζουν και εντείνουν τις προσπάθειες ποινικοποίησης των απόψεων με στόχο τη διαμόρφωση τρομοκρατημένου, υποτακτικού, πειθήνιου και "πρόθυμου" διδακτικού προσωπικού και όχι μόνο. Σέρνουν σε ΕΔΕ, ως υποψήφιους κατηγορούμενους, πάνω από δέκα συναδέλφους στο Χημικό επειδή τόλμησαν να εκφράσουν άποψη ενάντια στην εφαρμογή του πρότυπου εσωτερικού κανονισμού, άποψη που υιοθέτησε και η Σύγκλητος του Ιδρύματος».

Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους πανεπιστημιακούς δασκάλους να αντιπαλέψουν όλο το νομοθετικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις με βάση τις κατευθύνσεις της Μπολόνια και τις αποφάσεις της ΕΕ και το οποίο διαλύει το πανεπιστήμιο και απαιτεί: Να σταματήσουν οι προσπάθειες εφαρμογής του πρότυπου εσωτερικού κανονισμού. Να καταργηθεί αυτό το αντιδραστικό κατασκεύασμα που ποινικοποιεί την πανεπιστημιακή ζωή και προωθεί την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Να ανακληθεί τώρα η εντολή διενέργειας ΕΔΕ που ποινικοποιεί τις απόψεις. Να σταματήσει τώρα κάθε δίωξη συναδέλφου που διώκεται για δημόσια κατάθεση άποψης. Να σταματήσουν οι ενέργειες της Διοίκησης που στοχεύουν στη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας και παραβιάζουν το πανεπιστημιακό άσυλο.

Αμεση ανέγερση του 10ου Λυκείου Περιστερίου

Την άμεση ανέγερση του σχολικού κτιρίου του 10ου ΕΛ Περιστερίου διεκδίκησαν χτες το μεσημέρι μαθητές, γονείς των 10ου και 7ου ΕΛ, 10ου και 11ου Γυμνασίων, 17ου και 40ού Δημοτικών Σχολείων και εκπαιδευτικοί της περιοχής, οι οποίοι, παρά τη δυνατή βροχή, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Μαρίνου Αντύπα. Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί διαμαρτυρόμενοι για τον 14ετή εμπαιγμό από τους αρμόδιους φορείς, απαίτησαν «να μπει τέλος στο αίσχος των λυόμενων και της παράγκας, να τελειώσει το χώρισμα του νοβοπάν και της γυψοσανίδας, να ανοίξει ο δρόμος και να φτιάξει το κράτος σχολικό κτίριο σύγχρονο, ασφαλές, με όλους τους αναγκαίους χώρους και εξοπλισμό».

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για 9,5 στρέμματα που από το 2001 έχουν απαλλοτριωθεί και είναι ιδιοκτησία του ΟΣΚ και το ΥΠΕΧΩΔΕ δε χαρακτηρίζει το χώρο σχολικό. Επίσης, η δημοτική αρχή Περιστερίου, δεν υλοποιεί ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για σύσσωμη διαμαρτυρία στο ΥΠΕΧΩΔΕ μαζί με τη σχολική κοινότητα, δεν τις υλοποιεί.

Η σχολική κοινότητα απαιτεί άμεσα από το ΥΠΕΧΩΔΕ, να υλοποιήσει τη δέσμευση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή (1/2/2007 και 5/3/2008) είχε ισχυριστεί ότι «πρόθεσή μας είναι στο πρώτο σχετικό νομοσχέδιο να κάνουμε τη ρύθμιση του νόμου για να μην ταλανίζονται μαθητές και εκπαιδευτικοί».

Στο πλευρό τους, η δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία Αγωνιστική Συμπαράταξη», η Ενωση Συλλόγων Γονέων Περιστερίου και ο «Φιλοπρόοδος Σύλλογος Ανθούπολης» που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Με ευθύνη της ΔΑΠ και πάλι δεν αποφασίστηκαν

Για άλλη μια φορά, χτες, δεν πάρθηκε απόφαση για την ημερομηνία των σπουδαστικών εκλογών στα ΤΕΙ, αφού στην τρίτη κατά σειρά συνάντηση των παρατάξεων που αποφασίζουν (από το απερχόμενο ΚΣ της ΕΣΕΕ), η ΔΑΠ αρνήθηκε να υπογράψει για εκλογές στις 13 Μάη, με την αιτιολογία ότι πρέπει στον κανονισμό για τις εκλογές να περιληφθεί δικαίωμα ψήφου και για τους σπουδαστές που πήραν πτυχίο πέρσι!

«Είναι ολοφάνερη η προσπάθεια με όλους τους τρόπους να αλλοιωθεί το Σώμα των εκλογών και να στηθεί άλλος ένας μηχανισμός ρουσφετιού και εξαγοράς. Μάλλον επειδή δεν υπάρχουν "απόδημοι" στα ΤΕΙ, η ΔΑΠ βρήκε άλλο τρόπο», σχολιάζει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΠΚΣ και θυμίζει τις αλλοιώσεις του εκλογικού σώματος που προκαλούν σχεδόν κάθε χρόνο στις εκλογές οι ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, με πειραγμένους καταλόγους, σπουδαστές - «μαϊμού» κ.τ.λ.

Η ΠΚΣ καλεί τους σπουδαστές να βγάλουν συμπεράσματα και από αυτές τις μεθοδεύσεις, να μαυρίσουν τις παρατάξεις των βιομηχάνων και της ΕΕ που από τη μια το παίζουν «φίλοι» του σπουδαστή και από την άλλη, κάτω από το τραπέζι, κάνουν τα πάντα για να κλέψουν την ψήφο του, να πάρουν με κάθε τρόπο ψήφο εμπιστοσύνης για τα κόμματά τους.

1ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Μαζική η ανταπόκριση των μαθητών

Μεγάλη ήταν η επιτυχία του 1ου Μαθητικού Φεστιβάλ Κατερίνης που συνδιοργάνωσαν το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πιερίας και η Επιτροπή Ειρήνης Κατερίνης το περασμένο Σάββατο, ανοίγοντας μία νέα σελίδα στην ιστορία του μαθητικού και αντιιμπεριαλιστικού, φιλειρηνικού κινήματος.

Οι εκδηλώσεις του 1ου Μαθητικού Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένες στον παλαιστινιακό λαό και στα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Γιάννη Ρίτσου. Ξεκίνησαν το πρωί με τουρνουά ποδοσφαίρου και συνεχίστηκαν το απόγευμα της ίδιας μέρας με αφηγήσεις ποιημάτων του Γιάννη Ρίτσου με θέμα την ειρήνη, συναυλία τεσσάρων μαθητικών συγκροτημάτων, ενώ στο χώρο φιλοξενήθηκε έκθεση φωτογραφίας με αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο και περίπτερο αφιερωμένο στην Παιδεία και τους μαθητικούς αγώνες.

Μιλώντας στο φεστιβάλ εκ μέρους του ΣΑΣΠ, η Ζοζεφίνα Αετοπούλου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι στόχος του Συντονιστικού ήταν να εκφραστεί η αλληλεγγύη των μαθητών της Πιερίας στο δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού για ελεύθερη και ανεξάρτητη πατρίδα και να καταδικαστούν τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού στη Μέση Ανατολή και σε όλη τη Γη. Ο Νίκος Σαλπιστής, εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Κατερίνης, υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο του Συντονιστικού και του θεσμού του Μαθητικού Φεστιβάλ στη συσπείρωση των μαθητών και τη συμβολή τους στην υπόθεση της ειρήνης και του αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στα εγκλήματά του κατά των λαών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ