Τρίτη 7 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Εμποδίζουν την επιχείρηση οι δυσάρεστες φωνές

Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία του ιδρύματος κάνουν σήμερα ο Σύλλογος ΔΕΠ και η ΠΚΣ

Να μην ακούγεται κουβέντα ενάντια στο πανεπιστήμιο - επιχείρηση θέλει η διοίκηση του ιδρύματος. Και παράγγειλε ΕΔΕ κατά όσων στο Τμήμα Χημείας κατάγγειλαν τον εσωτερικό κανονισμό. Ο σύλλογος μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου προχωράει σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι σε παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της Διοίκησης. Στην κινητοποίηση καλεί τους φοιτητές και η ΠΚΣ.

Στο τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου διενεργείται ΕΔΕ - την οποία παρήγγειλε η Διοίκηση του ιδρύματος - όπου πανεπιστημιακοί καλούνται να καταθέσουν επειδή τοποθετήθηκαν σε γενική συνέλευση του τμήματος ενάντια στην εφαρμογή του πρότυπου εσωτερικού κανονισμού του νόμου - πλαισίου με τις νομικές ερμηνείες που δόθηκαν από τη Νομική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει ο σύλλογος ΔΕΠ, οι πανεπιστημιακοί καλούνται να καταθέσουν «ανωμοτί», δηλαδή ως υποψήφιοι κατηγορούμενοι.

Το περιστατικό καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπογραμμίζοντας: «Οι δικομματικές πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου μας, οι οποίες αποτελούσαν πάντα την αιχμή του δόρατος στην εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών, εντείνουν τις προσπάθειες διαμόρφωσης του κατάλληλου περιβάλλοντος για την απρόσκοπτη λειτουργία του επιχειρηματικού πανεπιστημίου. Ενα τέτοιο περιβάλλον απαιτεί την επιβολή του "νόμου της σιωπής", την ποινικοποίηση των απόψεων και της δράσης των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, τον περιορισμό των ακαδημαϊκών ελευθεριών, το χτύπημα του πανεπιστημιακού ασύλου, τον ασφυκτικό έλεγχο των προσλήψεων, των εξελίξεων κλπ. Στο παραπάνω πλαίσιο, οι Πρυτανικές Αρχές συνεχίζουν και εντείνουν τις προσπάθειες ποινικοποίησης των απόψεων με στόχο τη διαμόρφωση τρομοκρατημένου, υποτακτικού, πειθήνιου και "πρόθυμου" διδακτικού προσωπικού και όχι μόνο. Σέρνουν σε ΕΔΕ, ως υποψήφιους κατηγορούμενους, πάνω από δέκα συναδέλφους στο Χημικό επειδή τόλμησαν να εκφράσουν άποψη ενάντια στην εφαρμογή του πρότυπου εσωτερικού κανονισμού, άποψη που υιοθέτησε και η Σύγκλητος του Ιδρύματος».

Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους πανεπιστημιακούς δασκάλους να αντιπαλέψουν όλο το νομοθετικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις με βάση τις κατευθύνσεις της Μπολόνια και τις αποφάσεις της ΕΕ και το οποίο διαλύει το πανεπιστήμιο και απαιτεί: Να σταματήσουν οι προσπάθειες εφαρμογής του πρότυπου εσωτερικού κανονισμού. Να καταργηθεί αυτό το αντιδραστικό κατασκεύασμα που ποινικοποιεί την πανεπιστημιακή ζωή και προωθεί την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Να ανακληθεί τώρα η εντολή διενέργειας ΕΔΕ που ποινικοποιεί τις απόψεις. Να σταματήσει τώρα κάθε δίωξη συναδέλφου που διώκεται για δημόσια κατάθεση άποψης. Να σταματήσουν οι ενέργειες της Διοίκησης που στοχεύουν στη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας και παραβιάζουν το πανεπιστημιακό άσυλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ