ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Απρίλη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου

Πάνω από 150 νεκροί, 1.500 τραυματίες και δεκάδες χιλιάδες οι άστεγοι

Μεγάλη η καταστροφή στην κεντρική Ιταλία
Μεγάλη η καταστροφή στην κεντρική Ιταλία
Λ' ΑΚΟΥΙΛΑ.--

Τεράστια είναι η καταστροφή από το χτύπημα του Εγκέλαδου στη γειτονική Ιταλία στο κέντρο της χώρας, με τον αριθμό των θυμάτων να αυξάνει ώρα με την ώρα. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νεκροί υπερβαίνουν τους 150 και άγνωστος είναι ο αριθμός των αγνοουμένων. Ο σεισμός που σημειώθηκε γύρω στις 3.30 χτες το πρωί (τοπική ώρα) είχε μέγεθος 6,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, με μικρό εστιακό βάθος (στα 5 χλμ από την επιφάνεια της γης), έπληξε τη μεσαιωνική πόλη Λ' Ακουίλα που βρίσκεται περίπου 95 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ρώμης. Γύρω στους 1.500 ανθρώπους έχουν τραυματιστεί, ενώ 70.000 υπολογίζεται πως είναι οι άστεγοι, καθώς γύρω πολλές χιλιάδες κτίρια έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές, ανάμεσά τους και ιστορικές εκκλησίες και άλλα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα αποτελέσματα του καταστροφικού σεισμού επεκτείνονται σε τουλάχιστον 26 πόλεις και χωριά της γύρω περιοχής. Εκατοντάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει, μεταξύ των οποίων και τμήμα της φοιτητικής εστίας, ενώ έχει απαγορευθεί η είσοδος σε 15.000 κτίρια που είναι έτοιμα να καταρρεύσουν, ειδικά στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Ο συγκεκριμένος σεισμός φέρνει και πάλι στο επίκεντρο το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης. Φαίνεται ότι μεγάλος είναι και ο αριθμός νεότερων κτιρίων που κατέρρευσαν, λόγω κακής κατασκευής. Οχι τυχαία αυτό το ζήτημα κατέδειξε και Ενζο Μπόσι, προέδρος του Ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτου Γεοφυσικής και Ηφαιστειολογίας, ο οποίος σημείωσε την αδυναμία της Ιταλίας να λαμβάνει τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα, παρά το γεγονός ότι είναι περιοχή με μεγάλη σεισμικότητα, και απέρριψε τους όποιους ισχυρισμούς σχετικά με προβλέψεις σεισμολόγων για το χτεσινό σεισμό.

Ως τη «χειρότερη τραγωδία την τελευταία δεκαετία» χαρακτήρισε ο Ιταλός Πρόεδρος Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο την καταστροφή, ενώ ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Ρωσία. Ο ίδιος έσπευσε να δηλώσει πως έχουν δημιουργηθεί 4 καταυλισμοί, όπου στήνονται σκηνές που θα φιλοξενήσουν 16.000 - 20.000 ανθρώπους, ενώ ανέφερε πως ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται δύο φοιτητές, ο ένας εκ των οποίων από την Τσεχική Δημοκρατία.

Ο υπουργός Πρόνοιας Μαουρίζιο Σακόνι κάλεσε όλους τους πολίτες να σπεύσουν να δώσουν αίμα, και ο υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι δήλωσε πως 2.500 διασωστές και 1.500 πυροσβέστες βρίσκονται στη Λ' Ακουίλα για να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό των παγιδευμένων στα συντρίμμια.

Μηνύματα συμπαράστασης και συλλυπητηρίων έσπευσαν να αποστείλουν ηγέτες πολλών χωρών, ενώ την πρόθεση να αποστείλουν βοήθεια εξέφρασαν η ΕΕ, η Αυστρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Ρωσία. Ωστόσο, μέχρι που γράφονταν αυτές οι λέξεις, η Ιταλία δεν είχε ζητήσει βοήθεια.

Μέχρι χτες το βράδυ δεν υπήρχαν πληροφορίες για Ελληνες μεταξύ των νεκρών. Οπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης, ένας Ελληνας φοιτητής, ο Βασίλης Κουφολιάς, που έχει εγκλωβιστεί στα ερείπια είχε επαφή με τα σωστικά συνεργεία και καταβάλλονταν προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό του, ενώ τρεις ακόμα Ελληνες φοιτητές μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στα νοσοκομεία και η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία.

  • Ασφαλείς και καλά στην υγεία τους είναι όλοι οι μαθητές των ελληνικών σχολείων που πραγματοποιούν πολυήμερες σχολικές εκδρομές στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Ιταλίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.
HΠΑ - ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Νέος υφυπουργός... παλιός στην περιοχή

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ενας ακαδημαϊκός αναλυτής, μισθωμένος κατά καιρούς από διάφορα ιδρύματα γεωπολιτικής (π.χ. Brookings), αλλά και αποδέκτης επιταγών από τουρκικά λόμπι, αναλαμβάνει τη θέση του υφυπουργού των ΗΠΑ για τα Βαλκάνια. Πρόκειται για τον Φίλιπ Γκόρντον, πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για την Ευρώπη, επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον την κρίσιμη για την πρώην Γιουγκοσλαβία περίοδο 1998-1999. Είναι ιδιαίτερα γνωστός για τις θέσεις του υπέρ της αμερικάνικης ιμπεριαλιστικής πολιτικής περί «Ευρείας Μέσης Ανατολής», αλλά και τις θερμά φιλοτουρκικές θέσεις που έχει πάρει κατά το παρελθόν σε ζητήματα όπως το «σχέδιο Ανάν» και την τουρκική κατοχή της βορείου Κύπρου, την οποία αντιλαμβάνεται σαν ...«παρουσία» παρά σαν κατοχή, όπως είχε πει σε πρόσφατη κατάθεσή του στην αμερικανική Γερουσία...

Ο Γκόρντον, που θα αντικαταστήσει τον Ντάνιελ Φριντ αμέσως μόλις εγκρίνει την τοποθέτησή του το Κογκρέσο, είναι (μεταξύ άλλων...) συγγραφέας δεκάδων αναλύσεων και βιβλίων, όπως «Κερδίζοντας το σωστό πόλεμο: Το μονοπάτι στην ασφάλεια για την Αμερική και τον κόσμο».

ΚΟΥΒΑ
Επίσκεψη Αμερικανών βουλευτών

ΑΒΑΝΑ.--

Το ζήτημα της άρσης του αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Κούβα, αλλά και τα επιτεύγματά της στους τομείς της Ιατρικής και των ερευνών κυριάρχησαν κατά τη διάρκεια της πενταήμερης επίσκεψης στην Κούβα, που πραγματοποιούν από την Παρασκευή επτά μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Η Μπάρμπαρα Λι, εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας των Αμερικανών βουλευτών, σημείωσε πως το 68% των Αμερικανών πολιτών τάσσονται υπέρ της άρσης του αποκλεισμού, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Αβάνα, μετά από επίσκεψη της αντιπροσωπείας στο Κέντρο Γενετικής και Βιοτεχνολογίας. Υπογράμμισε τα επιτεύγματα της Κούβας στην παραγωγή εμβολίων και φαρμάκων για το διαβήτη, τις καρδιολογικές ασθένειες, την ηπατίτιδα και πολλές άλλες ασθένειες. Η ίδια επιβεβαίωσε ότι είναι σίγουρη πως με τη λήξη του αποκλεισμού θα ανοίξει ο δρόμος για τη συνεργασία των επιστημόνων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Οι Αμερικανοί βουλευτές συναντήθηκαν το Σάββατο και με τον υπουργό Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, στον οποίον διατύπωσαν την εκτίμηση πως η λήψη μιας απόφασης για την πιθανή άρση του αποκλεισμού θα χρειαστεί «πολύ καιρό». Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε επίσης και με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας, Ρικάρντο Αλαρκόν, ενώ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, που βρίσκεται στην Αβάνα.

Τέλος, η εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζούρναλ» έγραψε το Σάββατο ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα μπορεί να υπογράψει ένα διάταγμα που θα επιτρέπει στους Αμερικανούς κουβανικής καταγωγής να επισκέπτονται το Νησί όποτε θέλουν - αντί για μία φορά ετησίως, όπως ισχύει σήμερα - και να άρει τους περιορισμούς για τη μεταφορά κεφαλαίων ιδιωτών που προορίζονται για συγγενείς τους στην Κούβα.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Νέο «πεδίο μάχης» ο εκλογικός νόμος

ΛΑ ΠΑΣ.--

Επιστροφή στο σκηνικό της προσπάθειας αποσταθεροποίησης της χώρας, της προσπάθειας ανάσχεσης της διαδικασίας των αλλαγών... Αυτή τη φορά η αντιπολίτευση, που μέχρι στιγμής έχει αναγκαστεί σε τακτική υποχώρηση σε όλες τις προηγούμενες μάχες, έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην παρακώλυση της ψήφισης του «προσωρινού εκλογικού νόμου», ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές το Δεκέμβρη. Εκλογές που απορρέουν από το νέο Σύνταγμα που ψηφίστηκε από το βολιβιανό λαό κατά το πρόσφατο δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με τον «Τελεσούρ» το Κογκρέσο της Βολιβίας έχει προγραμματίσει τη διενέργεια τελικής ψηφοφορίας για τον εκλογικό νόμο τη Δευτέρα. Εντούτοις οι βουλευτές που ανήκουν στην αντιπολίτευση και μπορούν να κρίνουν το αποτέλεσμα στη Γερουσία, καθώς και οι γνωστές οργανώσεις της «ημισελήνου» που πρωταγωνίστησαν και στο παρελθόν σε ενέργειες ανατροπής και βίας - όπως το Εθνικό Δημοκρατικό Συμβούλιο (Conalde), οι δήμαρχοι των επαρχιών, καθώς και η «κοινωνία των πολιτών», αλλά και οι εργοδοτικές οργανώσεις - προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες σχεδιάζουν να προκαλέσουν το «μπλοκάρισμα» της ψήφισης του νόμου. Εκτός αυτών θέλουν να διενεργήσουν «δημοψήφισμα», όσον αφορά το περιεχόμενο του νόμου!

Ο στόχος τους είναι προφανής: Να σαμποτάρουν τη διενέργεια των εκλογών. Από την άλλη πλευρά λαϊκές και ιθαγενικές οργανώσεις και συνδικάτα που στηρίζουν την κυβέρνηση του Εβο Μοράλες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι αρχίζουν σειρά κινητοποιήσεων, που περιλαμβάνει και περικύκλωση και αποκλεισμό του Κογκρέσου, προκειμένου να ασκήσουν πίεση για την ψήφιση του νομοσχεδίου.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Παρακολουθήσεις «Lidl»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τα προσωπικά δεδομένα για την κατάσταση της υγείας των εργαζομένων συγκέντρωνε παρανόμως ο γερμανικός όμιλος λιανικής «Lidl», όπως αποκάλυψε το περιοδικό «Spiegel», καταδεικνύοντας ότι είναι πάγιο καθεστώς για τη γερμανική εταιρεία η παρακολούθηση των εργαζομένων για τη διασφάλιση και την αύξηση της κερδοφορίας της...

Σύμφωνα με τα έγγραφα που εντοπίστηκαν τυχαία μέσα σε ένα καλάθι αχρήστων, ο όμιλος «Lidl» συγκέντρωσε μεταξύ 2008 και αρχών 2009 προσωπικά δεδομένα υπαλλήλων, ενώ για άλλη μία φορά η διοίκηση της εταιρείας αρνείται την ύπαρξη τέτοιων εγγράφων. Η διοίκηση μπορεί να αρνείται, αλλά τα έγγραφα την διαψεύδουν. Εγγραφα, που τα συνοδεύουν σχόλια, όπως «αφαίρεση όγκου, αλλά καλοήθους», ή «θέλει να μείνει έγκυος, αλλά η τεχνητή γονιμοποίηση δεν έχει αποδώσει», που ήταν γραμμένα πάνω σε καρτέλες που έφεραν τον τίτλο «κατάσταση υγείας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ