Τρίτη 7 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Νέο «πεδίο μάχης» ο εκλογικός νόμος

ΛΑ ΠΑΣ.--

Επιστροφή στο σκηνικό της προσπάθειας αποσταθεροποίησης της χώρας, της προσπάθειας ανάσχεσης της διαδικασίας των αλλαγών... Αυτή τη φορά η αντιπολίτευση, που μέχρι στιγμής έχει αναγκαστεί σε τακτική υποχώρηση σε όλες τις προηγούμενες μάχες, έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην παρακώλυση της ψήφισης του «προσωρινού εκλογικού νόμου», ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές το Δεκέμβρη. Εκλογές που απορρέουν από το νέο Σύνταγμα που ψηφίστηκε από το βολιβιανό λαό κατά το πρόσφατο δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με τον «Τελεσούρ» το Κογκρέσο της Βολιβίας έχει προγραμματίσει τη διενέργεια τελικής ψηφοφορίας για τον εκλογικό νόμο τη Δευτέρα. Εντούτοις οι βουλευτές που ανήκουν στην αντιπολίτευση και μπορούν να κρίνουν το αποτέλεσμα στη Γερουσία, καθώς και οι γνωστές οργανώσεις της «ημισελήνου» που πρωταγωνίστησαν και στο παρελθόν σε ενέργειες ανατροπής και βίας - όπως το Εθνικό Δημοκρατικό Συμβούλιο (Conalde), οι δήμαρχοι των επαρχιών, καθώς και η «κοινωνία των πολιτών», αλλά και οι εργοδοτικές οργανώσεις - προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες σχεδιάζουν να προκαλέσουν το «μπλοκάρισμα» της ψήφισης του νόμου. Εκτός αυτών θέλουν να διενεργήσουν «δημοψήφισμα», όσον αφορά το περιεχόμενο του νόμου!

Ο στόχος τους είναι προφανής: Να σαμποτάρουν τη διενέργεια των εκλογών. Από την άλλη πλευρά λαϊκές και ιθαγενικές οργανώσεις και συνδικάτα που στηρίζουν την κυβέρνηση του Εβο Μοράλες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι αρχίζουν σειρά κινητοποιήσεων, που περιλαμβάνει και περικύκλωση και αποκλεισμό του Κογκρέσου, προκειμένου να ασκήσουν πίεση για την ψήφιση του νομοσχεδίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ