Τρίτη 7 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΗΠΑ
Στην ίδια ρότα υπεράσπισης του κεφαλαίου

Στην Πράγα πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος των δύο ιμπεριαλιστικών κέντρων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τον γνωστό αντικομμουνιστή Β. Χάβελ κατά την παραμονή του στην Πράγα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τον γνωστό αντικομμουνιστή Β. Χάβελ κατά την παραμονή του στην Πράγα
ΠΡΑΓΑ.--

Πιο σημαντικές παρά ποτέ χαρακτηρίστηκαν οι «διατλαντικές σχέσεις» ΕΕ - ΗΠΑ (δηλαδή η συνεργασία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων) και η ενίσχυσή τους κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Απρίλη, στην Πράγα, την έδρα της Τσέχικης Προεδρίας της ΕΕ, με κύρια θέματά της την οικονομία και την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, μετά και τις αποφάσεις των G20, τις «κλιματικές αλλαγές» και την «ενεργειακή ασφάλεια», αλλά και περιφερειακά ζητήματα, όπως οι σχέσεις με το Ιράν, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν και το κολαστήριο του Γκουαντάναμο και η μεταφορά κρατουμένων σε ευρωπαϊκές χώρες.

Οσον αφορά την οικονομία, κατά τη Σύνοδο οι ηγέτες των «27» και των ΗΠΑ παρέμειναν στις γνωστές τους θέσεις περί μιας σοβαρής και γενικής κρίσης, η οποία και απαιτεί ισχυρά μέτρα για να αντιμετωπιστεί, φυσικά εις βάρος των λαών, που θα κληθούν να πληρώσουν το τίμημα. Οπως σημειώνεται σε δηλώσεις της Τσέχικης Προεδρίας, κατά τη Σύνοδο ΕΕ - ΗΠΑ επαναλήφθηκε το «καλό κλίμα» που υπήρχε και στη Συνάντηση των G20 και κατέληξαν στη δέσμευση Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες να «συνεργαστούν στενά» για να την αντιμετωπίσουν.

Συνεργασία αποφασίστηκε και στον τομέα των «κλιματικών αλλαγών», που έχει καταλήξει σε μία ιδιαίτερα προσοδοφόρα επιχείρηση για το κεφάλαιο. Ως ένα από τα σημεία - κλειδιά χαρακτηρίστηκε το ζήτημα της ενέργειας, όπου δόθηκαν αμοιβαίες υποσχέσεις για έμφαση στην έρευνα και την περαιτέρω ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας, καθώς και διατλαντικής συνεργασίας.

Οσον αφορά το Ιράν, οι 27 ηγέτες της ΕΕ και ο Αμερικανός Πρόεδρος τάχθηκαν υπέρ της διφορούμενης πολιτικής προσήλωσης σε εποικοδομητικούς δεσμούς με την Τεχεράνη, όντας παράλληλα συνεπείς στις απειλές τους προς το Ιράν, ώστε να «συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις του αναφορικά με τα πυρηνικά όπλα»... Το ζήτημα του Ιράν, ο Μπ. Ομπάμα το συνέδεσε με την «αντιπυραυλική ασπίδα», ισχυριζόμενος ότι θα τη στηρίζει και θα προωθεί τα συγκεκριμένα σχέδια έως ότου η Τεχεράνη εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμα. Από τις δηλώσεις δεν έλειψε και το ζήτημα της Μέσης Ανατολής, με προτροπές για διαρκή και ισχυρή ανακωχή και συμφιλίωση με μία κυβέρνηση για τα παλαιστινιακά εδάφη, που φυσικά θα είναι και της κοινής αποδοχής των ιμπεριαλιστών.

Σύμπνοια απόψεων και για το Αφγανιστάν, στα πλαίσια των αποφάσεων της Συνόδου του ΝΑΤΟ, καθώς επίσης και στο ζήτημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», με στόχο την «ασφάλεια των πολιτών», με παράλληλες αναφορές στο Πακιστάν και την ανάγκη μιας «σταθερής δημοκρατικής» κυβέρνησης στη χώρα, που θα συμβάλει στην ένταση της «αντιτρομοκρατικής συνεργασίας».

Την ίδια στιγμή ο Μπ. Ομπάμα άσκησε ισχυρότατες πιέσεις στους «27» για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, λέγοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη «θα αποτελούσε ένα σημαντικό σήμα γι' αυτή τη μουσουλμανική χώρα και ένα τρόπον για την Αγκυρα να ενσωματωθεί στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα». Η θέση αυτή του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε την αντίδραση του Γάλλου ομολόγου του, Νικολά Σαρκοζί, που επανέλαβε ότι ο ίδιος διαφωνεί με αυτή την ένταξη. Αποστάσεις από την τουρκική ένταξη, αντίστοιχα, πήρε και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανκελα Μέρκελ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο επέλεξε την πολιτική ίσων αποστάσεων, τονίζοντας ότι σε αυτή τη φάση θα πρέπει να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα και η όποια απόφαση για την έκβασή τους θα πρέπει να ληφθεί με την ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ