Τρίτη 7 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Ο Ιβάνοφ εξελέγη Πρόεδρος

ΣΚΟΠΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ο 49χρονος Γκιόργκι Ιβάνοφ αναλαμβάνει απ' τα μέσα του ερχόμενου Μάη νέος Πρόεδρος της ΠΓΔΜ μετά την προχτεσινή εκλογή του με 63,26% απ' το 42,6% των ψηφοφόρων που έκανε τον κόπο να φθάσει μέχρι τις κάλπες για το δεύτερο γύρο των προεδρικών αλλά και των δημοτικών εκλογών.

Ο Ιβάνοφ, υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, δεν έχει αναλάβει ποτέ κανένα κυβερνητικό πόστο και συνέτριψε τον αντίπαλό του απ' τη Σοσιαλδημοκρατική Ενωση, Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι που πήρε το 36,74% των ψήφων.

Το κυβερνών κόμμα σάρωσε και στο δήμο των Σκοπίων, όπου νίκησε ο υποψήφιος του Κότσε Τριγιάνοφσκι. Αντίθετα, μεγάλος ηττημένος των εκλογών θεωρείται το κόμμα «Ενωση Δημοκρατικής Ολοκλήρωσης» DUI του πρώην ηγέτη των Αλβανών αυτονομιστών Αλί Αχμέτι που συμμάχησε στο β' γύρο με το κόμμα του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι. Στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, το κόμμα του Αχμέτι έχασε στους δύο μεγάλους δήμους στην ΠΓΔΜ, όπου κυριαρχεί το αλβανικό στοιχείο, στο Τέτοβο και στο Γκόστιβαρ.

Ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ, Ολι Ρεν, χαρακτήρισε «γενικώς ικανοποιητική» τη διεξαγωγή των εκλογών, εκφράζοντας εντούτοις ανησυχίες για καταγγελίες που ανέφεραν και παρατηρητές του ΟΑΣΕ, όπως ο εκφοβισμός ψηφοφόρων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ