ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Απρίλη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η κρίση «όπλο» για τις εκλογές
  • Ειλημμένη απόφαση του πρωθυπουργού, όπως όλα δείχνουν, είναι να καταγραφεί ως αποτελεσματικός διαχειριστής της κρίσης, επιχειρώντας έτσι να αντιστρέψει το αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα
  • Λαμβάνονται όλα τα μέτρα ώστε η υπόθεση Παυλίδη να μην οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές

Στην αντιμετώπιση της κρίσης, δηλαδή στη μετακύλιση των βαρών στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα με ταυτόχρονη κλιμάκωση της κρατικής βίας και καταστολής, συγκεντρώνει όλες τις δυνάμεις της η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός το επόμενο διάστημα.

Ολες οι αποφάσεις και τα μέτρα που έχει πάρει το τελευταίο διάστημα συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο Κ. Καραμανλής ποντάρει στην «αποτελεσματική» αντιμετώπιση της κρίσης, προκειμένου να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση χάρη στην εύνοια και στήριξη της πλουτοκρατίας. Η τακτική αυτή, που προσλαμβάνει χαρακτήρα «ηρωικής»-ταξικής εξόδου, γίνεται φανερή από την επιτάχυνση των αντιλαϊκών-αντεργατικών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, αλλά και από τα προκλητικά μέτρα στήριξης της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Ταυτόχρονα, στο στόχαστρο έχουν μπει οι αντιδράσεις των «θυμάτων» της κρίσης, μέσω της επίδειξης πυγμής στον αγωνιζόμενο λαό και της δημιουργίας κλίματος τρομοκρατίας.

Ο σχεδιασμός αυτός βέβαια του κυβερνητικού επιτελείου δεν «προβλέπει» πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και για το σκοπό αυτό λαμβάνονται όλα τα μέτρα ώστε να εξουδετερωθεί η «απειλή» από την υπόθεση Παυλίδη. Βέβαια, δεν αποκλείονται οι πρόωρες εκλογές με επίκληση την αντιμετώπιση της κρίσης... Πάντως, τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται με μεγάλη σιγουριά, αποκλείοντας το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών τουλάχιστον εξαιτίας της υπόθεσης των «άγονων γραμμών». Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε χτες απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος: «Για το θέμα των εκλογών υπάρχουν τρία ρήματα: Θέλω, κάνω, εκτιμώ. Νομίζω ότι κανείς δε θέλει εκλογές. Είμαι βέβαιος ότι μπροστά σ' αυτή την κρίση κανείς δε θα κάνει εκλογές. Και εκτιμώ ότι το αποτέλεσμα της Προανακριτικής θα είναι τέτοιο που δε θα επιτρέπει να μιλάμε για εκλογές», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας, δίνοντας με εύληπτο τρόπο το κλίμα που επικρατεί στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος. Μάλιστα, ο υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί «κυβερνητική σταθερότητα», χαρακτηρίζοντας αδιανόητο «να εκλογολογούμε και, κυρίως, για την προσωπική περιπέτεια (σ.σ. εννοεί την υπόθεση Παυλίδη...), η οποία ακόμα και σήμερα δεν έχει τελεσιδικήσει». Στο ίδιο μήκος κύματος ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης, με τον οποίο συναντήθηκε χτες, δήλωσε ότι «το μόνο που δε χρειάζεται είναι εκλογές και εκτιμώ ότι και κανείς δεν τις επιθυμεί. Ακόμη και από αυτούς που δημοσίως τις επικαλούνται».

Επίσης, ο αρμόδιος για τα ΜΜΕ υφυπουργός Εσωτερικών Κ. Γκιουλέκας ερωτηθείς χτες (από τον «Αλφα 9,89») αν φοβάται ότι η κυβέρνηση μπορεί να πέσει από την υπόθεση Παυλίδη, απάντησε: «Οχι. Αυτή η κυβέρνηση δε θα πέσει από κανέναν», αναδεικνύοντας ως βασική προτεραιότητα το επόμενο διάστημα την αντιμετώπιση της κρίσης. Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο γραμματέας της ΚΕ Λ. Ζαγορίτης: «Θα εκπλαγείτε, διότι η ΝΔ θα επιδείξει πολύ μεγάλη αντοχή την προσεχή περίοδο. Οι πολιτικές μας απ' ό,τι φαίνεται λειτουργούν και στην πραγματική οικονομία», δήλωσε μετά από σύσκεψη στελεχών στη Ρηγίλλης ενόψει των ευρωεκλογών.

Από την πλευρά του ο Κυρ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι «θα πρέπει και εμείς να είμαστε προετοιμασμένοι για μια κρίση που μπορεί ενδεχομένως να κρατήσει περισσότερο από ό,τι θα θέλαμε», ενώ για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών είπε ότι σύμφωνα με τη «διαίσθηση και την όποια πολιτική όσφρηση μπορεί να διαθέτω, δεν βλέπω πρόωρες εκλογές». Στην ίδια γραμμή η Μαρ. Γιαννάκου δήλωσε ότι «δε νομίζω ότι οι εκλογές θα εξαρτηθούν από την υπόθεση αυτή» (σ.σ. υπόθεση Παυλίδη), αφήνοντας όμως ανοικτό το ενδεχόμενο οι εκλογές να γίνουν εξαιτίας της οικονομίας και της κρίσης.

Στη σεναριολογία των ημερών αξιοσημείωτη είναι η άποψη της Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη, που υπαινίχθηκε ότι η κυβέρνηση μπορεί να στηριχθεί στο κόμμα του ΛΑ.Ο.Σ. στην περίπτωση που ανεξαρτητοποιηθεί ο Α. Παυλίδης μετά από τυχόν παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο. «Μπορεί να ψηφίζουν τα νομοθετήματα της κυβέρνησης και άλλα κόμματα», είπε με νόημα (στον «Αθήνα 9,84»), αποκλείοντας πάντως πρόωρες εκλογές.

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Αρχισε με Μανούση

Τις γνωστές κατηγορίες σε βάρος του πρώην υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Α. Παυλίδη που έχει εκθέσει στον ανακριτή επανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εφοπλιστής Φ. Μανούσης, που άνοιξε χθες με την κατάθεσή του τις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής.

Κατά τον εφοπλιστή, μόλις ανέλαβε το υπουργείο ο Α. Παυλίδης άρχισαν οι αυθαίρετοι αποκλεισμοί της εταιρείας του από τους διαγωνισμούς για τη δρομολόγηση πλοίων στη λεγόμενη «άγονη γραμμή» του Αιγαίου και έγιναν συνηθισμένη πρακτική οι φωτογραφικοί διαγωνισμοί. Είπε ότι μπροστά σε αυτήν την κατάσταση επισκέφθηκε τον υπουργό στο γραφείο του, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί και ισχυρίστηκε ότι ο Α. Παυλίδης τον παρέπεμψε στο στενό του συνεργάτη Π. Ζαχαρίου. Κατά τον Φ. Μανούση, ο Π. Ζαχαρίου του είπε ότι λύσεις για το πρόβλημα βρέθηκαν, «αρκεί να εξασφαλίσουμε τα γεράματά μας» και «να καλυφθούν τα χρέη από το διαμέρισμα που πήρε στη θυγατέρα του ο υπουργός». Κατήγγειλε ότι του ζητήθηκε η κάλυψη των εξόδων του υπουργού για τις περιοδείες του στα Δωδεκάνησα, καθώς και η κατάθεση χρημάτων σε συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό. Ο εφοπλιστής είπε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ο Π. Ζαχαρίου (που τον επισκέφθηκε στο γραφείο του 4-5 φορές) ενεργούσε κατόπιν εντολής του υπουργού και τόνισε ότι η απαίτηση χρημάτων σε μετρητά, επιταγές, καθώς και για λοιπές διευκολύνσεις έμοιαζαν «με μεθόδους που χρησιμοποιούν οι νονοί της νύχτας».

Ο Φ. Μανούσης έκανε συχνές αναφορές στην κομματική του τοποθέτηση ως στελέχους της ΝΔ (ήταν γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ επί Μητσοτάκη) και είπε ότι για την υπόθεση έστειλε προσωπική επιστολή στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

Η όλη κατάθεση ανέδειξε όλο το βρώμικο σκηνικό που υπάρχει στο χώρο των λεγόμενων «άγονων γραμμών», τον οποίο νέμονται διάφοροι εφοπλιστές και όπου κυριαρχούν οι μίζες, οι ρεμούλες και οι στημένοι διαγωνισμοί.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ
Θέτει θέμα αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών

Θέμα αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών έθεσε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας στην εκδήλωση του Ινστιτούτου «Κωνσταντίνος Καραμανλής», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πρέπει να καταργηθεί και το σχετικό άρθρο 86 του Συντάγματος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε «κωμικό εφεύρημα» τον προστατευτικό χαρακτήρα των υπαρχουσών διατάξεων του νόμου περί ευθύνης υπουργών και είπε ότι «βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με το κοινό αίσθημα». Μάλιστα, ανέφερε ότι «πρέπει να υπαχθούν οι πολιτικοί, όλοι οι πολιτικοί και οι υπουργοί στις κοινές ρυθμίσεις του δικαίου».

Παράλληλα, ο Ν. Δένδιας, εμμέσως πλην σαφώς, τάχτηκε υπέρ της επέκτασης του ωραρίου των δικαστηρίων, της μείωσης του χρόνου των δικαστικών διακοπών και της αύξησης της απονομής της Δικαιοσύνης. Ζήτησε να υπάρξει συναίνεση σ' αυτά τα θέματα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς, όμως, εδώ έχουμε επιτύχει ιδιόρρυθμη συναίνεση. Συναινούμε αμέσως σε ό,τι αφορά άλλους και ποτέ σε ό,τι αφορά εμάς. Ετσι, δεν επεκτείνουμε το ωράριο των δικαστηρίων, δε μειώνουμε τις δικαστικές διακοπές, δεν κοστολογούμε εν ονόματι του δημοκρατικού δικαιώματος προσφυγής στη Δικαιοσύνη τι καταβάλλει ο ατυχής Ελληνας φορολογούμενος για να συντηρείται ο τεράστιος μηχανισμός χειρισμού μισού σχεδόν εκατομμυρίου μηνύσεων ετησίως»...

Τέλος, παραδέχτηκε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με την καθυστέρηση της απονομής της δικαιοσύνης και ουσιαστικά καταφέρθηκε κατά της πολυνομίας. «Το ζήτημα της καθυστέρησης στην απονομή της Δικαιοσύνης - είπε - έχει δυστυχώς καταλήξει σ' ένα επίπεδο οιονεί αρνησιδικίας», ενώ πρόσθεσε ότι 34 νομοθετήματα για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης τα τελευταία χρόνια έχουν αποτύχει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ