ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Απρίλη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Ενεργοποίηση της αντικομμουνιστικής νομοθεσίας

Δίωξη κατά αγνώστων για ...πορτρέτο του Λένιν

Οπως μεταδίδει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα της Βαλτικής Delfi.lt, στο χωριό Σβιρπλιάι της Λιθουανίας, στην πόρτα μιας αποθήκης που βρίσκεται κοντά στον κεντρικό δρόμο του χωριού, κάποιοι τόλμησαν να ζωγραφίσουν το πορτρέτο του ηγέτη της Οχτωβριανής Επανάστασης, του Βλαντιμίρ Λένιν.

Αμεση ήταν η αντίδραση της ηγεσίας της αστυνομίας, που διέταξε έρευνα, στη βάση της αντικομμουνιστικής νομοθεσίας, που προβλέπει τη δίωξη «για δημόσια επίδειξη (προβολή) των κομμουνιστικών συμβόλων».

Να σημειωθεί πως στη Λιθουανία, όπου από το 1991 είναι απαγορευμένο το ΚΚ, εγκρίθηκε το 2008 και ένας άλλος νόμος, που απαγορεύει τη χρήση των συμβόλων της Σοβιετικής Ενωσης και, ταυτόχρονα, της χιτλερικής Γερμανίας. Ετσι υπό απαγόρευση βρίσκονται το σφυροδρέπανο, το κόκκινο αστέρι, ο ύμνος της ΕΣΣΔ, καθώς και τα πορτρέτα των ηγετών του σοβιετικού κομμουνιστικού κόμματος.

Αυτή η αντικομμουνιστική νομοθεσία, που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο της Λιθουανίας και υπογράφτηκε από τον Πρόεδρο της χώρας, είναι ενσωματωμένη στο νόμο για τις συγκεντρώσεις. Πρώτα απ' όλα ο νόμος απαγορεύει τη χρησιμοποίηση των προαναφερθέντων συμβόλων στα συλλαλητήρια και στις διαδηλώσεις.

Οι αρχές της Λιθουανίας ακόμα δεν αποφάσισαν ακριβώς σε ποιες άλλες περιπτώσεις και σε ποιες σφαίρες δράσεων επεκτείνεται η απαγόρευση. Ετσι, είναι χαρακτηριστικό πως αμέσως μετά την έγκριση του νόμου συνελήφθησαν μαθητές (μέλη ιστορικής λέσχης), επειδή ήταν ντυμένοι με στρατιωτικές στολές της εποχής του Β` Παγκόσμιου Πολέμου. Εκτός αυτού, «εκτός νόμου» βρέθηκαν οι έμποροι που πουλούσαν σουβενίρ με σύμβολα της ΕΣΣΔ. Αργότερα, όταν οι διώξεις άγγιξαν τα όρια του παραλόγου και προκάλεσαν τις διαμαρτυρίες των μικρεμπόρων, η αστυνομία δήλωσε πως δε θα καταδιώκει τους εμπόρους, μέχρι που να διευκρινιστεί η κατάσταση από τους νομοθέτες.

Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα δεν αφορά τους εμπόρους, αλλά το ότι με τη συγκεκριμένη νομοθεσία η ηγεσία της Λιθουανίας επιδιώκει την ανιστόρητη ταύτιση κομμουνισμού και φασισμού, αλλά και θέτει εμπόδια στην πολιτική και κοινωνική δράση, οποιουδήποτε υποστηρίξει μια διαφορετική ερμηνεία της Ιστορίας, από αυτήν που ξαναγράφουν οι σημερινές αρχές της Λιθουανίας.

Παρέμβαση του ΚΚΕ το 2008

Να σημειωθεί πως όταν εγκρίθηκε η συγκεκριμένη αντικομμουνιστική νομοθεσία, το ΚΚΕ είχε υποβάλει την εξής Ερώτηση προς την υπουργό Εξωτερικών:

«Την Τρίτη 17 Ιούνη 2008, το Κοινοβούλιο της Λιθουανίας ενέκρινε ένα νέο νομοσχέδιο, με το οποίο στο εξής απαγορεύεται η δημόσια χρήση των συμβόλων του κομμουνισμού και του φασισμού.

Η απαράδεκτη αυτή ταύτιση, στην οποία προχώρησαν οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της Λιθουανίας, μιας χώρας όπου έτσι κι αλλιώς είναι απαγορευμένο το Κομμουνιστικό Κόμμα, συνοδεύεται και από χρηματικά πρόστιμα. Ετσι, μόλις ο Πρόεδρος της χώρας υπογράψει το νέο νόμο, όσοι δημόσια χρησιμοποιήσουν το σφυροδρέπανο, θα πληρώνουν πρόστιμο της τάξης από 150 έως 300 ευρώ.

Οπως είναι γνωστό, το ΚΚΕ, μαζί και άλλα Κομμουνιστικά Κόμματα στην Ευρώπη, χρησιμοποιούν ως σύμβολό τους και ως εκλογικό τους σήμα το σφυροδρέπανο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. υπουργός:

  • Αν καταδικάζει την απαράδεκτη και ανιστόρητη ταύτιση του σφυροδρέπανου και της σβάστικας.
  • Τι μέτρα θα πάρει προς την κυβέρνηση της Λιθουανίας και την Ευρωπαϊκή Ενωση για την ακύρωση αυτής της απόφασης και όλων των αντικομμουνιστικών νόμων και διατάξεων, που βάζουν φραγμό στην ελεύθερη πολιτική και συνδικαλιστική δράση.
  • Τι θα πράξει προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη δραστηριότητα του ΚΚΕ, ενόψει των ευρωεκλογών στη χώρα αυτή, και να διασφαλιστούν οι ελάχιστες προϋποθέσεις ισότιμης διεκδίκησης της ψήφου των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν εκεί».

Ερώτηση ιδιαίτερα επίκαιρη και σήμερα!


Ι. Π. - Ε. Β.

ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Επικίνδυνες εξελίξεις

Διαλυμένο γραφείο στην Βουλή της χώρας μετά τους προσχθεσινούς βανδαλισμούς
Διαλυμένο γραφείο στην Βουλή της χώρας μετά τους προσχθεσινούς βανδαλισμούς
ΚΙΣΙΝΑΟΥ.--

Κατηγορίες για εμπλοκή της Ρουμανίας στα πρόσφατα βίαια επεισόδια στην Μολδαβία εξαπέλυσε χτες ο Πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Βορόνιν, ισχυρισμούς που η Ρουμανία απέκρουσε κατηγορηματικά σημειώνοντας πως αποτελούν «πρόκληση κατά του ρουμάνικου κράτους». Παράλληλα ο Βορόνιν ζήτησε την ανάκληση της πρέσβειρας στο Βουκουρέστι για διαβουλεύσεις, ενώ οι αρχές κάλεσαν τον Ρουμάνο πρεσβευτή να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 24 ωρών. Μάλιστα προειδοποίησε τους διαδηλωτές ότι η υπομονή του εξαντλείται και πρόσθεσε πως «θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Η εξουσία έχει κάθε λόγο να λάβει τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με τον νόμο».

Σημειώνεται ότι στα προχτεσινά εκτεταμένα επεισόδια που ξέσπασαν όταν μερικές χιλιάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο, συνελήφθησαν 118 άνθρωποι με την κατηγορία της λεηλασίας, του χουλιγκανισμού, της ληστείας και των εγκληματικών επιθέσεων. Η διαμαρτυρία τους αφορούσε το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, στις οποίες νίκησε το κυβερνών Κόμμα των Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Ενα κόμμα που τα τελευταία 8 χρόνια έχει διολισθήσει όλο και περισσότερο σε σοσιαλδημοκρατικές θέσεις, εξάλειψε από το Πρόγραμμά του τις έννοιες «μαρξισμός - λενινισμός» και «προλεταριακός διεθνισμός» και αυτο-ονομάζεται «αριστερό κόμμα νέου τύπου».

Οι αρχές έχουν ενισχύσει τις αστυνομικές δυνάμεις στο κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ έχουν ενισχυθεί και οι δυνάμεις ασφαλείας στα γραφεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, σε διάφορα υπουργεία, στο εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο κ.ά. καθώς αναμένονταν χτες το βράδυ και νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Πάντως, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, Βλαντ Φίλατ, χαρακτήρισε τις συγκεντρώσεις ως «αυθόρμητο ξέσπασμα των νέων ανθρώπων», αλλά έσπευσε να σημειώσει ότι «δε φοβόμαστε τις συλλήψεις ή τον εκφοβισμό. Ο λαός δε θέλει να ζει έτσι, θέλει να ζει ελεύθερα και χωρίς φόβο».

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του υποστηρίζει πως οι διαδηλώσεις και οι ταραχές στη Μολδαβία είναι μια συνωμοσία για να κλονιστεί η κυριαρχία της χώρας, υπονοώντας τις δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της ένωσής της με τη Ρουμανία, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα επικρατήσει η κοινή λογική, θα αποκατασταθεί η δημόσια και συνταγματική τάξη μέσα στις επόμενες ημέρες και η επιλογή των πολιτών της χώρας θα αναγνωριστεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Η περιοδεία Χόλμπρουκ ακολουθείται από επιθέσεις

ΝΤΕΡΑ ΙΣΜΑΗΛ ΚΑΝ, ΚΑΜΠΟΥΛ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Περιοδεία στη Νοτιοανατολική Ασία, με στόχο την εξασφάλιση ενεργών συμμάχων στο λεγόμενο πόλεμο «κατά της τρομοκρατίας» και της ενίσχυσης της κατοχής του Αφγανιστάν, πραγματοποιεί ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και ο επικεφαλής του Μεικτού Επιτελείου Στρατού Μάικλ Μιούλεν, οι οποίοι μετά το Ισλαμαμπάντ επισκέφθηκαν την Ινδία, καλώντας και αυτή τη χώρα να συνταχθεί με τις ΗΠΑ στον «κοινό στόχο κατανίκησης των ισλαμιστών ανταρτών».

Κατά την επίσκεψή του στο Πακιστάν την Τρίτη, ο Αμερικανός αξιωματούχος είχε κάνει λόγο για «κοινό στόχο και κοινή απειλή», που χρειάζεται συνεργασία για να έχει «αίσια έκβαση», κάτι που επανέλαβε και στο Νέο Δελχί. Μιλώντας με Ινδούς αξιωματούχους ο Ρ. Χόλμπρουκ έθεσε τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και κατ' επέκταση στο Πακιστάν, ως ένα από τα πρωταρχικά θέματα της ατζέντας των ΗΠΑ στην εξωτερική πολιτική ισχυριζόμενος ότι για πρώτη φορά «από το 1947, Ινδία, Πακιστάν και ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μία κοινή απειλή και πρόκληση, έχοντας κοινό στόχο», καλώντας σε συνεργασία για την επιτυχία του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Αφγανιστάν όπου χτες οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν «έξι ισλαμιστές μαχητές», στα νότια της χώρας, ενώ στο Πακιστάν σημειώθηκε νέο αμερικανικό πυραυλικό χτύπημα στις περιοχές των φυλών στα βορειοδυτικά σύνορα, στην περιοχή του Νότιου Ουαζιριστάν σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους που φέρονται ως «αντάρτες», χωρίς όμως να επιβεβαιώνεται η ταυτότητά τους από ανεξάρτητες πηγές...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ