Πέμπτη 9 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Ενεργοποίηση της αντικομμουνιστικής νομοθεσίας

Δίωξη κατά αγνώστων για ...πορτρέτο του Λένιν

Οπως μεταδίδει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα της Βαλτικής Delfi.lt, στο χωριό Σβιρπλιάι της Λιθουανίας, στην πόρτα μιας αποθήκης που βρίσκεται κοντά στον κεντρικό δρόμο του χωριού, κάποιοι τόλμησαν να ζωγραφίσουν το πορτρέτο του ηγέτη της Οχτωβριανής Επανάστασης, του Βλαντιμίρ Λένιν.

Αμεση ήταν η αντίδραση της ηγεσίας της αστυνομίας, που διέταξε έρευνα, στη βάση της αντικομμουνιστικής νομοθεσίας, που προβλέπει τη δίωξη «για δημόσια επίδειξη (προβολή) των κομμουνιστικών συμβόλων».

Να σημειωθεί πως στη Λιθουανία, όπου από το 1991 είναι απαγορευμένο το ΚΚ, εγκρίθηκε το 2008 και ένας άλλος νόμος, που απαγορεύει τη χρήση των συμβόλων της Σοβιετικής Ενωσης και, ταυτόχρονα, της χιτλερικής Γερμανίας. Ετσι υπό απαγόρευση βρίσκονται το σφυροδρέπανο, το κόκκινο αστέρι, ο ύμνος της ΕΣΣΔ, καθώς και τα πορτρέτα των ηγετών του σοβιετικού κομμουνιστικού κόμματος.

Αυτή η αντικομμουνιστική νομοθεσία, που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο της Λιθουανίας και υπογράφτηκε από τον Πρόεδρο της χώρας, είναι ενσωματωμένη στο νόμο για τις συγκεντρώσεις. Πρώτα απ' όλα ο νόμος απαγορεύει τη χρησιμοποίηση των προαναφερθέντων συμβόλων στα συλλαλητήρια και στις διαδηλώσεις.

Οι αρχές της Λιθουανίας ακόμα δεν αποφάσισαν ακριβώς σε ποιες άλλες περιπτώσεις και σε ποιες σφαίρες δράσεων επεκτείνεται η απαγόρευση. Ετσι, είναι χαρακτηριστικό πως αμέσως μετά την έγκριση του νόμου συνελήφθησαν μαθητές (μέλη ιστορικής λέσχης), επειδή ήταν ντυμένοι με στρατιωτικές στολές της εποχής του Β` Παγκόσμιου Πολέμου. Εκτός αυτού, «εκτός νόμου» βρέθηκαν οι έμποροι που πουλούσαν σουβενίρ με σύμβολα της ΕΣΣΔ. Αργότερα, όταν οι διώξεις άγγιξαν τα όρια του παραλόγου και προκάλεσαν τις διαμαρτυρίες των μικρεμπόρων, η αστυνομία δήλωσε πως δε θα καταδιώκει τους εμπόρους, μέχρι που να διευκρινιστεί η κατάσταση από τους νομοθέτες.

Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα δεν αφορά τους εμπόρους, αλλά το ότι με τη συγκεκριμένη νομοθεσία η ηγεσία της Λιθουανίας επιδιώκει την ανιστόρητη ταύτιση κομμουνισμού και φασισμού, αλλά και θέτει εμπόδια στην πολιτική και κοινωνική δράση, οποιουδήποτε υποστηρίξει μια διαφορετική ερμηνεία της Ιστορίας, από αυτήν που ξαναγράφουν οι σημερινές αρχές της Λιθουανίας.

Παρέμβαση του ΚΚΕ το 2008

Να σημειωθεί πως όταν εγκρίθηκε η συγκεκριμένη αντικομμουνιστική νομοθεσία, το ΚΚΕ είχε υποβάλει την εξής Ερώτηση προς την υπουργό Εξωτερικών:

«Την Τρίτη 17 Ιούνη 2008, το Κοινοβούλιο της Λιθουανίας ενέκρινε ένα νέο νομοσχέδιο, με το οποίο στο εξής απαγορεύεται η δημόσια χρήση των συμβόλων του κομμουνισμού και του φασισμού.

Η απαράδεκτη αυτή ταύτιση, στην οποία προχώρησαν οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της Λιθουανίας, μιας χώρας όπου έτσι κι αλλιώς είναι απαγορευμένο το Κομμουνιστικό Κόμμα, συνοδεύεται και από χρηματικά πρόστιμα. Ετσι, μόλις ο Πρόεδρος της χώρας υπογράψει το νέο νόμο, όσοι δημόσια χρησιμοποιήσουν το σφυροδρέπανο, θα πληρώνουν πρόστιμο της τάξης από 150 έως 300 ευρώ.

Οπως είναι γνωστό, το ΚΚΕ, μαζί και άλλα Κομμουνιστικά Κόμματα στην Ευρώπη, χρησιμοποιούν ως σύμβολό τους και ως εκλογικό τους σήμα το σφυροδρέπανο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. υπουργός:

  • Αν καταδικάζει την απαράδεκτη και ανιστόρητη ταύτιση του σφυροδρέπανου και της σβάστικας.
  • Τι μέτρα θα πάρει προς την κυβέρνηση της Λιθουανίας και την Ευρωπαϊκή Ενωση για την ακύρωση αυτής της απόφασης και όλων των αντικομμουνιστικών νόμων και διατάξεων, που βάζουν φραγμό στην ελεύθερη πολιτική και συνδικαλιστική δράση.
  • Τι θα πράξει προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη δραστηριότητα του ΚΚΕ, ενόψει των ευρωεκλογών στη χώρα αυτή, και να διασφαλιστούν οι ελάχιστες προϋποθέσεις ισότιμης διεκδίκησης της ψήφου των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν εκεί».

Ερώτηση ιδιαίτερα επίκαιρη και σήμερα!


Ι. Π. - Ε. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ