Πέμπτη 9 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Επικίνδυνες εξελίξεις

Διαλυμένο γραφείο στην Βουλή της χώρας μετά τους προσχθεσινούς βανδαλισμούς
Διαλυμένο γραφείο στην Βουλή της χώρας μετά τους προσχθεσινούς βανδαλισμούς
ΚΙΣΙΝΑΟΥ.--

Κατηγορίες για εμπλοκή της Ρουμανίας στα πρόσφατα βίαια επεισόδια στην Μολδαβία εξαπέλυσε χτες ο Πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Βορόνιν, ισχυρισμούς που η Ρουμανία απέκρουσε κατηγορηματικά σημειώνοντας πως αποτελούν «πρόκληση κατά του ρουμάνικου κράτους». Παράλληλα ο Βορόνιν ζήτησε την ανάκληση της πρέσβειρας στο Βουκουρέστι για διαβουλεύσεις, ενώ οι αρχές κάλεσαν τον Ρουμάνο πρεσβευτή να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 24 ωρών. Μάλιστα προειδοποίησε τους διαδηλωτές ότι η υπομονή του εξαντλείται και πρόσθεσε πως «θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Η εξουσία έχει κάθε λόγο να λάβει τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με τον νόμο».

Σημειώνεται ότι στα προχτεσινά εκτεταμένα επεισόδια που ξέσπασαν όταν μερικές χιλιάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο, συνελήφθησαν 118 άνθρωποι με την κατηγορία της λεηλασίας, του χουλιγκανισμού, της ληστείας και των εγκληματικών επιθέσεων. Η διαμαρτυρία τους αφορούσε το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, στις οποίες νίκησε το κυβερνών Κόμμα των Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Ενα κόμμα που τα τελευταία 8 χρόνια έχει διολισθήσει όλο και περισσότερο σε σοσιαλδημοκρατικές θέσεις, εξάλειψε από το Πρόγραμμά του τις έννοιες «μαρξισμός - λενινισμός» και «προλεταριακός διεθνισμός» και αυτο-ονομάζεται «αριστερό κόμμα νέου τύπου».

Οι αρχές έχουν ενισχύσει τις αστυνομικές δυνάμεις στο κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ έχουν ενισχυθεί και οι δυνάμεις ασφαλείας στα γραφεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, σε διάφορα υπουργεία, στο εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο κ.ά. καθώς αναμένονταν χτες το βράδυ και νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Πάντως, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, Βλαντ Φίλατ, χαρακτήρισε τις συγκεντρώσεις ως «αυθόρμητο ξέσπασμα των νέων ανθρώπων», αλλά έσπευσε να σημειώσει ότι «δε φοβόμαστε τις συλλήψεις ή τον εκφοβισμό. Ο λαός δε θέλει να ζει έτσι, θέλει να ζει ελεύθερα και χωρίς φόβο».

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του υποστηρίζει πως οι διαδηλώσεις και οι ταραχές στη Μολδαβία είναι μια συνωμοσία για να κλονιστεί η κυριαρχία της χώρας, υπονοώντας τις δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της ένωσής της με τη Ρουμανία, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα επικρατήσει η κοινή λογική, θα αποκατασταθεί η δημόσια και συνταγματική τάξη μέσα στις επόμενες ημέρες και η επιλογή των πολιτών της χώρας θα αναγνωριστεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ