Πέμπτη 9 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Στην πλάτη των εργαζομένων οι συνέπειές της

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι σε όλο τον πλανήτη υπό την πίεση της κρίσης και υπό την απειλή της λαιμητόμου των απολύσεων αναγκάζονται να δέχονται δουλειές χωρίς σύμβαση και χωρίς οποιαδήποτε Κοινωνική Ασφάλιση, ανακοίνωσε χτες ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που στηρίζει φυσικά την κερδοφορία του κεφαλαίου. Σύμφωνα με νέα μελέτη του ΟΟΣΑ, περίπου 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι, βρίσκονται τώρα σ' αυτήν την επισφαλή θέση, ενώ ο «αριθμός αυτός προβλέπεται ότι θα αυξηθεί έως το 2020 στα δύο τρίτα του εργατικού δυναμικού, εφόσον συνεχιστούν οι σημερινοί ρυθμοί αύξησης του πληθυσμού και ανάπτυξης, και μπορεί να αυξηθεί περισσότερο αν χαθούν περισσότερες θέσεις εργασίας». Η κατάσταση αυτή επηρεάζει πρωταρχικά τις γυναίκες - οι οποίες αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων σε δουλειές κακής ποιότητας - και εργαζομένους σε αναπτυσσόμενες χώρες χωρίς επιδόματα ανεργίας, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Στις ΗΠΑ, στο 10% ανεβάζει το ποσοστό ανεργίας για φέτος ο Ρίτσαρντ Φίσερ υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας Fed. Το ποσοστό των ανέργων αυξήθηκε στο 8,5% τον Μάρτιο, με τον αριθμό των ανέργων από την έναρξη της τρέχουσας κρίσης, τον Δεκέμβρη του 2007, να ανέρχεται στα 5,1 εκ. Το γενικό σύνολο των Αμερικανών ανέργων άγγιξε τον Μάρτη τα 13,2 εκ. άτομα, σύμφωνα με στοιχεία της περασμένης εβδομάδας από το υπουργείο Εργασίας.

Στη Γαλλία, οι εργαζόμενοι κράτησαν για ώρες «ομήρους» 4 στελέχη της επιχείρησης Σκάπα France - που ειδικεύεται σε συγκολλητικές ουσίες για την αυτοκινητοβιομηχανία - στις εγκαταστάσεις του Μπελγκράντ - σιρ - Βαλσερίν διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο του εργοστασίου, το οποίο απασχολεί περίπου εξήντα εργαζομένους «λόγω της πτώσης της αγοράς αυτής κατά 50% το 2008».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ