Πέμπτη 9 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Μεγάλες οι πληγές του σεισμού

Ενώ τα λαϊκά στρώματα προσπαθούν να συνέλθουν από τις καταστροφικές συνέπειες, έρχονται αντιμέτωπα και με τον ωμό κυνισμό του Μπερλουσκόνι

Ο Μπερλουσκόνι με «περιβολή» πυροσβέστη στα συντρίμμια των κτισμάτων ...που φτιάχνει το σύστημα που υπηρετεί
Ο Μπερλουσκόνι με «περιβολή» πυροσβέστη στα συντρίμμια των κτισμάτων ...που φτιάχνει το σύστημα που υπηρετεί
Λ'ΑΚΟΥΙΛΑ.--

Διακόσιοι εξήντα είναι πλέον οι νεκροί, ανάμεσά τους και 16 παιδιά, από το φονικό σεισμό που έπληξε τη μεσαιωνική πόλη Λ'Ακουίλα της κεντρικής Ιταλίας την περασμένη Δευτέρα, ενώ νέες ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις συνεχίζονται προκαλώντας σημαντική αναστάτωση και φόβο στους σεισμόπληκτους. Χτες μάλιστα, το ιταλικό πρακτορείο «Ansa» μετέδωσε ότι από το σεισμό των 5,5 - 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σκοτώθηκε ένας άνθρωπος.

Παράλληλα, εν μέσω διαμαρτυριών και πολλών ερωτηματικών για την ανύπαρκτη αντισεισμική προστασία, τις κακοτεχνίες στην κατασκευή των κτιρίων (μάλιστα καταγγέλθηκε ότι το νοσοκομείο της πόλης που υπέστη σημαντικές ζημιές κτίστηκε το 2002), ανακοινώθηκε πως θα συνεχιστούν και μετά το καθολικό Πάσχα της Κυριακής οι έρευνες των σωστικών συνεργείων για την ανεύρεση πιθανών επιζώντων κάτω από τα ερείπια, ενώ ζωντανή ανασύρθηκε από τα συντρίμμια μία 20χρονη 42 ώρες μετά το σεισμό.

Ο Γολγοθάς των σεισμοπαθών συνεχίζεται εξαιτίας των ελλείψεων σε αντίσκηνα και χώρους φιλοξενίας, η ζωή των οποίων δυσκολεύεται και λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, καθώς μόλις δύει ο ήλιος η θερμοκρασία υποχωρεί αισθητά. Προκλητικός εμφανίστηκε μάλιστα ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο «N-TV», καθώς εντελώς κυνικά κάλεσε τους σεισμόπληκτους να δουν την ...προσωρινή διαμονή τους στις σκηνές «σαν ένα Σαββατοκύριακο σε κάμπινγκ» καθώς «δεν τους λείπει τίποτα, έχουν ιατρική φροντίδα, ζεστό φαγητό»...

Ο ίδιος ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου πως έχουν στηθεί στην περιοχή 2.962 σκηνές, 14 νοσοκομεία εκστρατείας, 31 καταυλισμοί με σκηνές και 24 μαγειρεία, ενώ ο αριθμός των αστέγων αυξήθηκε στους 28.000 από τους 17.000 που είχε προχτές αναθεωρηθεί από τους 50.000. Πρόσθεσε επίσης ότι θα περιληφθεί στον ποινικό κώδικα νέα διάταξη, βάσει της οποίας θα τιμωρείται η λεηλασία κτιρίων με πολύ σοβαρές ποινές.

Πάντως, την Παρασκευή - που έχει κηρυχθεί ημέρα εθνικού πένθους - προγραμματίζεται μια ομαδική κηδεία που θα πραγματοποιηθεί δημοσία δαπάνη, ωστόσο ορισμένοι θα κηδεύσουν τους ανθρώπους τους νωρίτερα.

Στις πληγείσες περιοχές πρόκειται να μεταβεί σήμερα ο Πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ενώ ο Πάπας Βενέδικτος θα επισκεφθεί την περιοχή μετά το Πάσχα.

Τέλος, ανακοινώθηκε χτες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η ιταλική κυβέρνηση ζήτησε και επίσημα τη χρηματοδότηση από την Κομισιόν για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι διαθέτει άμεσα 50.000 δολάρια μέσω της αμερικανικής πρεσβείας στη Ρώμη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ